Γιατί μια αγκαλιά νικάει ένα tantrum - Η ψυχολόγος εξηγεί

Ποια είναι η επίδραση της αγκαλιάς στα παιδιά;

Μαρίνα Μόσχα
Γιατί μια αγκαλιά νικάει ένα tantrum -  Η ψυχολόγος εξηγεί
Bigstock

Οι περισσότεροι -αν όχι όλοι οι γονείς- έχετε έρθει αντιμέτωποι με εκείνες τις δύσκολες στιγμές που το μικρό σας που βρίσκεται γύρω στα δύο με τρία χρόνια έχει ξεσπάσματα θυμού, έντονες κρίσεις ή κάνει «πείσματα» όπως λένε κάποιοι.

Αυτές οι έντονες εκρήξεις θυμού που νιώθετε πως δεν έχετε το κουράγιο, την δύναμη ή τον τρόπο να αντιμετωπίσετε και που ίσως σας φέρνουν και σε δύσκολη θέση όταν βρίσκεστε σε κόσμο. Χρειάζεται όμως να ξέρετε ότι το παιδί σας δεν ξεσπάει επίτηδες με αυτόν τον τρόπο. Αντιθέτως, βρίσκεται σε μία κατάσταση έντασης όπου δεν μπορεί να διαχειριστεί τα συναισθήματα εκείνη τη στιγμή, πόσο μάλλον να εκφράσει τι θέλει, εφόσον δεν έχει αναπτυχθεί ακόμη ο λόγος σε ικανοποιητικό στάδιο, απλά βιώνει την ένταση.

Έχετε δοκιμάσει να το αγκαλιάσετε εκείνη τη στιγμή; Σταθείτε στο ύψος του, κάντε του μία αγκαλίτσα από εκείνες που «χάνεται» μέσα τους. Φτάνει όμως να είναι γλυκιά και χαλαρή, όχι γεμάτη επίσης ένταση και νεύρο.

Σκεφτείτε λίγο τον εαυτό σας. Πώς νιώθετε εσείς όταν δεν σας πάνε καλά τα πράγματα ή όταν νιώθετε άσχημα με κάτι, είστε άρρωστοι, έχετε ένταση, κακή διάθεση; Πόσες φορές έχετε ευχηθεί να είχατε μία ζεστή και απαλή ή «δυνατή» αγκαλιά που θα σας πάρει μακριά την κακοκεφιά και τα προβλήματα; Και πόσες φορές αυτή η αγκαλιά είναι τόσο καθησυχαστική που δεν θέλετε να αφήσετε αυτή την αίσθηση ασφάλειας και ζεστασιάς που σας δίνει; Φανταστείτε λοιπόν πως νιώθει το μικρό σας όταν το αγκαλιάζετε και νιώθει την ασφάλεια, σα να του λέτε «μην σε νοιάζει, είμαι εδώ για εσένα, σε αγαπώ!». Σφίξτε το στην αγκαλιά σας με όλη σας την αγάπη, χωρίς να του πείτε τίποτα, απλά αγκαλιάστε το.

Η αγκαλιά έχει τη μαγεία της, δεν είναι τυχαίο που το βρέφος απλώνει τα χεράκια αναζητώντας μια ζεστή αγκαλιά. Η σωματική επαφή-το άγγιγμα, η ζεστασιά του κορμιού, οι χτύποι της καρδιάς, όλα αυτά τα θετικά συναισθήματα που δεν μπορούν να εκφραστούν με λόγια αλλά τόσο εκφραστικά «λέγονται» μέσα από μια αγκαλιά. Μια μορφή επικοινωνίας που μαθαίνουμε όλοι μας από βρέφη και που έχει τόσο θετική επίδραση στη ψυχική αλλά και σωματική μας υγεία.

Μαρίνα Μόσχα

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια, μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Αγωγής Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved