Πάνες μωρού: Τα «βασικά» στο άλλαγμα της πάνας και 5 ακόμη συμβουλές

Τα πάντα για τις πάνες των μωρών - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι νέοι γονείς

Πάνες μωρού: Τα «βασικά» στο άλλαγμα της πάνας και 5 ακόμη συμβουλές
Bigstock

Υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να έχει μια μαμά στο σπίτι από την πρώτη στιγμή κιόλας που θα γεννηθεί ένα μωρό, αλλά οι πάνες είναι ο,τι πιο βασικό θα χρειαστεί και φυσικά όχι μόνο δεν πρέπει να λείπουν από το σπίτι αλλά θα πρέπει να υπάρχουν και σε απόθεμα.

Γιατί; Μα φυσικά γιατί θα τις χρησιμοποιείτε πάνω από 10 φορές - τα νεογέννητα μπορεί να χρειαστούν και 12 (!) μέσα σε μια μόνο μέρα.

Με τόσα brands όμως εκεί έξω να κυκλοφορούν, η επιλογή της καλύτερης πάνας για το μικρό σας θα είναι δύσκολη υπόθεση. Εμείς δεν πρόκειται να σας προτείνουμε κάποια συγκεκριμένη εταιρία σήμερα, αλλά θα σας δώσουμε tips για να βρείτε την καλύτερη πάνα για το μικρό σας.

Βρίσκοντας τη σωστή πάνα για το μωρό σας

Η πάνα ενός μωρού έρχεται σε επαφή με το δέρμα του μωρού για σχεδόν 22 ώρες την ημέρα. Επομένως, είναι απαραίτητο να τις επιλέξετε σωστά. Τι πρέπει να προσέξετε; Να μην έχουν επιβλαβή για το δέρμα του μωρού συστατικά, να μην έχουν αρώματα ή ενδοκρινείς διαταράκτες. Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου είναι οι διαρροές. Θα πρέπει να βρείτε μια πάνα που θα τις αποτρέψει και που επιτρέπει στο μωρό σας να είναι άνετο. Ακόμη ένα tip; Να διαλέξετε το σωστό μέγεθος για την ηλικία και το βάρος του.

Κριτήρια και απαιτήσεις

Θέλοντας να σας βοηθήσουμε αρκετά, εδώ στα HQ του Mothersblog.gr φτιάξαμε μια λίστα για να με το μέγεθος και τα κιλά. Πάντα να έχετε κατά νου φυσικά ότι παιδί με παιδί διαφέρει και κάποια παιδιά δεν έχουν τα ίδια κιλά και το ίδιο ύψος με άλλα παιδιά στην ίδια ηλικία.

  • Νούμερο 1 πάνα: από 2-4 κιλά
  • Νούμερο 2 πάνα: από 3-5 κιλά
  • Νούμερο 3 πάνα: από 4-8 κιλά
  • Νούμερο 4 πάνα: από 7-14 κιλά
  • Νούμερο 5 πάνα: από 10-18 κιλά
  • Νούμερο 6 πάνα: από 15-30 κιλά

Bigstock

Πώς θα είστε σίγουρες ότι έχετε διαλέξει το σωστό νούμερο για το μωρό σας;

Μερικά απλά σημάδια μπορούν να σας πουν αν έχετε διαλέξει τη σωστή πάνα ή όχι.

  • Η πάνα δεν πρέπει να αφήνει σημαδάκι στο κορμί του αλλά την ίδια στιγμή να σφραγίζει καλά στα σημεία που ενδέχεται να έχει διαρροές.
  • Το μωρό σας πρέπει να κινείται ελεύθερα και άνετα.
  • Θα πρέπει άνετα να χωράνε τα δύο σας δάχτυλα μεταξύ της πάνας και της κοιλίτσας του μωρού σας.
  • Η πάνα δεν πρέπει να έχει διαρροές. Αν έχει διαρροές θα πρέπει να διαλέξετε ένα νούμερο μικρότερο ή μεγαλύτερο για να δείτε αν θα έχετε το ίδιο πρόβλημα.

Αν τα μωρά μιλούσαν

Αν τα μωρά μιλούσαν σίγουρα θα σας ζητούσαν μια πάνα ελαφριά, άνετη, πάνα που δεν θα έχει διαρροές, που δεν θα τα πονάει και δεν θα τα ερεθίζει.

Όταν οι ανάγκες αλλάζουν

Όταν οι ανάγκες του μωρού αλλάζουν θα πρέπει να αλλάξετε και νούμερο στην πάνα. Πώς θα το καταλάβετε αυτό; Αν η πάνα του μωρού σας πιέζει την κοιλίτσα του, του δημιουργεί δυσφορία, το σφίγγει, αυτά και μόνο τα σημάδια αρκούν για να σας δείξουν ότι ήρθε η ώρα να αλλάξετε νούμερο.

Μάλιστα, τόσο απλό και τόσο εύκολο για να καταλάβετε πότε θα αλλάξετε νούμερο πάνας.

Μήπως το μωρό είναι αλλεργικό σε κάποια πάνα;

Ένα από τα πιο όμορφα χαρακτηριστικά των μωρών είναι το μεταξένιο απαλό δέρμα τους. Ωστόσο, αυτό το απαλό δέρμα μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο σε κάποια από τα υλικά που δημιουργούνται οι πάνες. Μια αλλεργική αντίδραση συνήθως τη χαρακτηρίζει το κόκκινο δέρμα, μια φλεγμονή ή ξεφλούδισμα του δέρματος, κόκκινες κηλίδες και ευαισθησία στο σημείο που υπάρχει ερεθισμός. Κάποιες φορές ευθύνεται η πάντα για αυτή την αλλεργική αντίδραση και κάποιες άλλες όχι. Για να σας βοηθήσουμε, συγκεντρώσαμε μερικά από τα σημάδια που μαρτυρούν αλλεργία στην πάνα που χρησιμοποιείτε.

Χρόνιοι ερεθισμοί: Ένα από τα σημάδια που δείχνουν ξεκάθαρα ότι φταίει η πάνα που χρησιμοποιείτε είναι οι χρόνιοι ερεθισμοί. Η τακτική εμφάνιση του εξανθήματος πιθανότατα σημαίνει ότι υπάρχει ένα συστατικό στην πάνα στην οποία αντιδρά το μωρό σας.

Τα εξανθήματα εμφανίζονται όταν το μωρό είναι στεγνό: Εάν παρατηρήσετε ένα εξάνθημα που αναπτύσσεται στο δέρμα του μωρού, κάτω και γύρω από την πάνα του, όταν το δέρμα δεν έχει εκτεθεί πρόσφατα σε ούρα ή κόπρανα, μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλεργικής αντίδρασης από την πάνα του.

Αλλεργική αντίδραση χωρίς να έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή του: Κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις συμβαίνουν επειδή έχετε αλλάξει κάτι στη διατροφή του μωρού. Όταν αυτό δεν συμβαίνει, τότε ίσως να φταίει η πάνα.

Δεν φταίνε τα προϊόντα που χρησιμοποιείτε: Μια άλλη πιθανή αιτία αλλεργικών αντιδράσεων είναι τα συστατικά που βρίσκονται σε προϊόντα όπως λοσιόν, σαμπουάν, σαπούνι και αντηλιακά. Αποκλείστε για λίγο καιρό κάποια από τα προϊόντα που χρησιμοποιείστε και παρατηρήστε εάν το μωρό σας εμφανίσει εξάνθημα ή όχι. Όταν το εξάνθημα του μωρού σας δεν φαίνεται να συνδέεται με κανένα προϊόν περιποίησης δέρματος, τότε μπορεί να αντιδρά στην πάνα του.

Πάνες μίας χρήσης ή υφασμάτινες πλενόμενες;

Ενώ οι υφασμάτινες πάνες φαίνεται να είναι καλύτερες για το μωρό σας, θα γεμίσουν το καλάθι με άπλυτα. Ωστόσο, είναι οικονομικές και αν έχετε πάνω από 1 μωρό τότε σίγουρα είναι μια καλή επιλογή.

Οι πάνες μιας χρήσης είναι ο ορισμός της ευκολίας και το σωστό μέγεθος, θα σας εγγυηθεί άνεση και φυσικά λιγότερες διαρροές, κάτι που δεν σας υπόσχονται οι υφασμάτινες πάνες. Οι σημερινές πάνες είναι τόσο απορροφητικές που τα μωρά μπορούν συχνά να κοιμούνται όλη τη νύχτα ακόμα και όταν είναι βρεγμένα χωρίς να νιώθουν ενόχληση. Είναι επίσης εύχρηστες όταν ταξιδεύετε, αφού απλά τις πετάτε όταν τις αλλάξετε.

Το μόνο μείον; Κοστίζουν πολύ σε μια οικογένεια μέχρι το μικρό να κάνει μετάβαση από την πάνα στο γιογιό.

pos-allazo-pana-sto-moro.jpg

Bigstock

Πώς θα αλλάξετε την πάνα στο μωρό σας

Αφού καταλήξετε στην πάνα που ταιριάζει στο μικρό σας θα πρέπει να περάσετε στο άλλαγμα.

  1. Πλύνετε τα χέρια σας πριν και μετά την αλλαγή της πάνας.
  2. Ξαπλώστε το μωρό σας σε μια άνετη και καθαρή επιφάνεια. Πάντα να βρίσκεστε στο πλευρό του και μην το αφήσετε από τα μάτια σας.
  3. Αφαιρέστε την παλιά πάνα και καθαρίστε πολύ καλά το δέρμα που καλύπτει η πάνα. Προτιμήστε χλιαρό νεράκι ή ένα μωρομάντηλο (αν βρίσκεστε εκτός σπιτιού) χωρίς αρώματα.
  4. Αφήστε για μερικά δευτερόλεπτα να πάρει αέρα η περιοχή.
  5. Περάστε απαλά την καθαρή πάνα, κάτω από το μωρό και κολλήστε τα αυτοκόλλητά. Προσοχή μην αφήσετε ούτε πολύ χαλαρή την πάνα, ούτε να τη σφίξετε πολύ.

Μωρομάντηλα να χρησιμοποιήσετε;

Tα μωρομάντηλα είναι μια χαρά για τα νεογέννητα. Η μόνη εξαίρεση είναι εάν το μωρό εμφανίσει εξάνθημα ή κάποια ευαισθησία εξαιτίας των μωρομάντηλων που θα χρησιμοποιήσετε. Σε αυτή την περίπτωση, χρησιμοποιήστε βαμβακερά πανάκια που θα έχετε βουτήξει σε χλιαρό, καθαρό νερό.

Διαλέγετε πάντα μωρομάντηλα που δεν περιέχουν οινόπνευμα ή οποιοδήποτε άρωμα για να αποφύγετε τον ερεθισμό.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved