Πότε ανοίγουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί - Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ΕΣΠΑ

Βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί: Όσα πρέπει να γνωρίζετε.

Πότε ανοίγουν βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί - Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα ΕΣΠΑ
Bigstock

Πότε ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί;

Αυτή την Πέμπτη 1η Σεπτεμβρίου ανοίγουν οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, και θα τηρηθούν όλα τα μέτρα προστασίας. Η μάσκα δεν θα είναι υποχρεωτική, θα υπάρχει ειδική μέριμνα σίτισης και στο προαύλιο τα παιδιά θα χωρίζονται ανά τμήματα, για να αποφευχθεί ο μεγάλος συνωστισμός.

Οσον αφορά τους ιδιόκτητους βρεφονηπιακοους σταθμοούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) θα λειτουργούν από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 31η Ιουλίου, από τις 6:45 έως τις 16:00 (Δευτέρα έως Παρασκευή) και απευθύνονται σε βρέφη-νήπια από 6 μηνών έως 4 ετών.

Για περισσότερες πληροφορίες, οι ενδιαφερόμενοι μπορείτε να επισκεφθείτε τη διεύθυνση https://www.dypa.gov.gr/brefonipiaki-paidiki-stathmi-oaed

Πότε ανοίγουν τα σχολεία;

Τη Δευτέρα 12 Σεπτεμβρίου 2022 πρόκειται να ανοίξει τόσο η πρωτοβάθμια όσο και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Υπενθυμίζουμε ότι μεταξύ των μεταρρυθμίσεων που έχει ανακοινώσει το υπουργείο Παιδείας είναι οι:

  • Νηπιαγωγείο από τα 4 έτη: η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση υλοποιείται σε όλη τη χώρα.
  • Αγγλικά στο Νηπιαγωγείο: μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες βιωματικού χαρακτήρα, δίνεται σε κάθε παιδί η ευκαιρία να διευρύνει τα γλωσσικά του εφόδια από πολύ νωρίς.
  • Εργαστήρια Δεξιοτήτων(οδική ασφάλεια, ρομποτική αλλαγή, κλιματική αλλαγή, σεξουαλική αγωγή, επιχειρηματικότητα, εθελοντισμός κ.ά.): νέες θεματικές στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα όλων των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων, με στόχο την ενίσχυση των εγκάρσιων δεξιοτήτων και βασικών ικανοτήτων των μαθητών.

Οσον αφορά τα τελικά αποτελέσματα για τη φιλοξενία παιδιών στους παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ από την ΕΕΤΑΑ - ΕΣΠΑ για την περίοδο 2022-2023 αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο, 30 Αυγούστου.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στα 331.200.000 ευρώ και είναι ενισχυμένος κατά 22.200.000 ευρώ σε σχέση με το 2021. Επιπλέον, φέτος θα αυξηθεί η έλευση των παιδιών κατά 20%.

Πολλά παιδάκια θα πάνε για πρώτη φορά στο νηπιαγωγείο, και άλλα είναι ενθουσιασμένα, άλλα αγχωμένα, άλλα φοβισμένα. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι καθοδόν, καθώς διανύουμε τις τελευταίες ημέρες του καλοκαιριού, και θα ήταν καλό να προετοιμάσουμε από τώρα τα μικρά μας, για να τους φανεί η μετάβαση πιο ομαλή. Πώς θα γίνει αυτό; Τηρώντας ένα πρόγραμμα!

Η σπουδαιότητα του προγράμματος

Πρέπει να τα παιδιά να μάθουν σε ένα συγκεκριμένο ωράριο στον ύπνο τους, και στα γεύματά τους. Κάτι τέτοιο θα δημιουργεί μια ασφάλεια στα παιδιά και δεν θα τα ταράζει.

Η ρουτίνα είναι κάτι απαραίτητο για όλους μας, και σίγουρα το ρήμα «ρουτινιάζω» ακούγεται πολύ βαρετό και μίζερο, όμως δεν σημαίνει ότι με το να είμαστε εμείς και τα παιδιά μας συνεπείς σε ένα πρόγραμμα στην καθημερινότητά μας, ότι απαραίτητα θα πλήξουμε, ή θα ζούμε την ίδια ημέρα 365 φορές τον χρόνο.

Αντίθετα, η τήρηση ενός προγράμματος ύπνου, θα ενισχύσει το ανοσοποιητικό μας, θα θωρακίσει την υγεία μας, θα προφυλάξει την ψυχολογία μας, θα διασφαλίσει την ηρεμία μας, και θα έχουμε την πολυτέλεια να ρυθμίσουμε έτσι την ημέρα μας, την δική μας και των παιδιών μας, ώστε να περνάμε υπέροχο και δημιουργικό χρόνο όλη οικογένεια μαζί.

Καλή σεζόν σε όλους μας!

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved