Σχολική τσάντα: Πώς θα κάνετε την σωστή επιλογή - Τι πρέπει να γνωρίζετε

Πόσο σημαντική είναι η σωστή επιλογή σχολικής τσάντας.

Σχολική τσάντα: Πώς θα κάνετε την σωστή επιλογή - Τι πρέπει να γνωρίζετε
Bigstock

Η επιλογή της σχολικής τσάντας θα πρέπει να πληροί ορισμένα κριτήρια πέρα από το χρώμα και το σχέδιο που θα επιλέξει το παιδί.

Η ποιότητα, η ανθεκτικότητα αλλά και η χρηστικότητα είναι ορισμένα από αυτά.

1657635881867-315110477-sxoliki-tsanta-2.jpg

Σακίδιο πλάτης ή τρόλεϊ;

Το δίλημμα που έχουν οι γονείς των μικρών παιδιών είναι αν πρέπει να επιλέξουν σακίδιο πλάτης ή σχολική τσάντα τρόλεϊ.

Υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και στις δύο περιπτώσεις. Όπως:

Τα σακίδιο ή η τσάντα πλάτης μεταφέρεται εύκολα όταν η μεταφορά γίνεται με το αυτοκίνητο και το παιδί διευκολύνεται περισσότερο ειδικά όταν στο σχολείο υπάρχουν σκαλοπάτια.

Ορισμένες πλένονται στο πλυντήριο ή καθαρίζονται εύκολα ενώ ανάλογα με την ποιότητά τους είναι και ανθεκτικές.

Ωστόσο, αν τα βιβλία είναι πολλά το παιδί δυσκολεύεται να τη σηκώσει ή την «κρεμούν» στον έναν ώμο με ότι αυτό συνεπάγεται για την επιβάρυνση του σκελετού.

Το τρόλεϊ από την άλλη, φαντάζει ιδανική επιλογή όταν η μεταφορά από και προς το σχολείο γίνεται με πόδια και δεν υπάρχουν σκαλιά ( όχι πολλά τουλάχιστον). Προσέξτε τα ροδάκια να είναι αρκετά μεγάλα για το μέγεθος της τσάντας και ο βραχίονας να είναι καλυμμένος με ύφασμα αν αναγκαστεί το παιδί να την βάλει στην πλάτη.

Ο καθαρισμός της είναι πιο δύσκολος, οι φθορές είναι μεγαλύτερες και δύσκολα θα αντέξει δεύτερη χρονιά ( ανάλογα και με τη μεταχείρισή της).

Ποιότητα σχολικής τσάντας

Είναι πολύ σημαντικό η ποιότητα της σχολικής τσάντας να είναι καλή. Ελέγξτε εάν:

 • οι ραφές είναι χαλαρές, άνισες ή απρόσεκτα ραμμένες - υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να σκιστούν
 • οι άκρες της τσάντας είναι φθαρμένες
 • τα φερμουάρ είναι καλά και ανοιγοκλείνουν με ευκολία

Μέγεθος και βάρος σχολικής τσάντας

Πολλοί γονείς κάνουν το λάθος και αγοράζουν σχολικές τσάντας μεγαλύτερου μεγέθους από αυτό που αντιστοιχεί στο παιδί τους. Αυτό όμως επιβαρύνει το σκελετό του παιδιού με τον κίνδυνο εμφάνισης μυοσκελετικών προβλημάτων στο μέλλον.
Διατηρήστε το βάρος της σχολικής τσάντας στο 15% του βάρους του παιδιού σας. Το βάρος της τσάντας δεν πρέπει να ξεπερνάει το 10% του σωματικού βάρους του παιδιού. Έτσι, και δεν θα προκαλεί πόνο στο παιδί, αλλά και δεν θα προκαλέσει τραυματισμό, σε ενδεχόμενη πτώση του.

Χρήσιμα tips

Επιλέξετε τσάντα με όσο το δυνατόν περισσότερες τσέπες. Εκτός από το ότι είναι πολύ βοηθητικό στην οργάνωση της σχολικής τσάντας, μοιράζεται και το βάρος.
Δοκιμάστε την πριν την αγοράσετε. Βάλτε κάποια πράγματα μέσα και ζητήστε από το παιδί σας να την βάλει στην πλάτη του και να τη δοκιμάσει.

Τι να θυμάστε

 • Ένα λάθος που κάνουν τα παιδιά, κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας (γυμνάσιο και λύκειο) είναι να μεταφέρουν την τσάντα, στον έναν ώμο. Αυτό, όμως, δημιουργεί μεγάλα προβλήματα, καθώς όλο το βάρος της τσάντας (που δεν είναι ελαφριά λόγω των πολλών βιβλίων) πέφτει στον έναν ώμο. Αν, λοιπόν, το παιδί επιμένει να τη μεταφέρει κατά αυτόν τον τρόπο, τότε καλό είναι κάποια από τα βιβλία να τα κρατά στο χέρι, ώστε να μειώσει τα βάρος της τσάντας.
 • Η τσάντα ώμου θα πρέπει να έχει λουράκια με αφρολέξ, ώστε να τα εμποδίζει να μπαίνουν βαθιά στην πλάτη, των ώμο και το λαιμό του παιδιού.
  Αν έχει θήκες, θα πρέπει να μοιράζετε σε όλες τα βιβλία και τα σχολικά είδη που μεταφέρει το παιδί καθημερινά. Με αυτόν τον τρόπο, μοιράζεται ισόποσα και το βάρος.
 • Να κουβαλάνε μαζί τους μόνο τα απαραίτητα και τα βιβλία της ημέρας.
 • Αν μένουν στο ολοήμερο και κουβαλάνε μαζί τους το φαγητό, να τους έχετε ξεχωριστά τσάντα φαγητού, που θα την κουβαλάνε με το χέρι. Και όχι μέσα στην τσάντα.
 • Αν έχουν λουράκια που δένουν, είναι καλό να τα δένουν, ώστε η τσάντα ώμου να είναι πιο σταθερή.
  Τα πιο βαριά είδη, θα πρέπει να τα βάζετε στο πίσω μέρος της τσάντας, κοντά στην πλάτη.

Με πληροφορίες από το verywellfamily.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

DPG Network