Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό – Συμβουλές για ομαλή μετάβαση

Συμβουλές για την ομαλή μετάβαση του παιδιού από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό – Συμβουλές για ομαλή μετάβαση
Bigstock

Νέο περιβάλλον, νέοι συμμαθητές, νέες συνθήκες. Η μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό είναι πρόκληση για το κάθε παιδί και οι γονείς καλούνται να βοηθήσουν στην προσαρμογή στο νέο αυτό περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, το κάθε παιδί βιώνει τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό διαφορετικά, ανάλογα με τις εμπειρίες και την συναισθηματική του ωριμότητα.

Τι μπορείτε να κάνετε ως γονείς;

Μιλήστε στο παιδί για την αλλαγή

Μιλήστε στο παιδί για την αλλαγή στο περιβάλλον, στο πρόγραμμα ακόμα και στο ωράριο. Εξηγήστε του ότι θα πάει σε ένα νέο σχολείο με πιο μεγάλα παιδιά, ότι θα κάνει ενδιαφέροντα μαθήματα και ότι θα μάθει πολλά νέα πράγματα.

Καλό είναι επίσης, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα, να πάτε μαζί στο δημοτικό σχολείο πριν την έναρξη της ακαδημαϊκής χρονιάς για να πάρει μία ιδέα για τον χώρο και τις εγκαταστάσεις.

Παρακινήστε το παιδί να γίνει πιο ανεξάρτητο

Το πρώτο βήμα έχει ήδη γίνει στο νηπιαγωγείο. Στο δημοτικό το παιδί θα έχει την ευκαιρία να δουλέψει ακόμα περισσότερο τις δεξιότητες που σχετίζονται με την ανεξαρτησία και την αυτονομία του. Παρακινήστε το εξασκήσει τις συγκεκριμένες δεξιότητες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, αφήνοντάς το να παίρνει πρωτοβουλίες στο σπίτι και στην καθημερινότητά του, ακόμα και τώρα στις διακοπές.

Κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες

Εκτός από τις ακαδημαϊκές δεξιότητες, είναι σημαντικό το παιδί να αναπτύξει και τις κοινωνικές και συναισθηματικές του δεξιότητες για να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό.

Μάθετε στο παιδί πώς να ζητάει κάτι ευγενικά, πώς να κάνει καινούριες γνωριμίες, να ζητάει συγγνώμη και να δείχνει την ευγνωμοσύνη τους λέγοντας «ευχαριστώ». Σημαντικό είναι επίσης, τα παιδιά να γνωρίζουν ότι στο νέο τους αυτό ταξίδι κάνουν λάθη και από αυτά θα μάθουν.

Δώστε στο παιδί την ευκαιρία να εκφράσει τα συναισθήματά του

Το παιδί γνωρίζει ότι θα αλλάξει περιβάλλον, συμμαθητές και είναι πιθανό να έχει ανάμεικτα συναισθήματα για αυτό: από τη μία την ανυπομονησία που θα πάει στο «μεγάλο» σχολείο, από την άλλη αγωνία και άγχος για το «άγνωστο». Το σημαντικότερο είναι να αφήσετε το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματά του και να συζητήσετε μαζί για όλα όσα νιώθει.

Παρακινήστε το να κάνει ερωτήσεις

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, το δημοτικό είναι κάτι το άγνωστο για το παιδί. Μπορεί να του έχετε μιλήσει να του έχετε εξηγήσει πώς θα είναι η νέα αυτή κατάσταση, ωστόσο πιθανά να έχει και άλλες απορίες για τη μετάβαση και το νέο περιβάλλον. Παρακινήστε το παιδί να τις εκφράσει και συζητήστε για όσο το έχει ανάγκη.

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved