Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο: Πώς να διώξετε το άγχος του παιδιού

Χρήσιμες συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας για την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο.

Πρώτη μέρα στο νηπιαγωγείο: Πώς να διώξετε το άγχος του παιδιού

Το παιδί σας ξεκινά σε λίγες ημέρες το νηπιαγωγείο και το άγχος κι από τις δύο πλευρές, είναι μεγάλο. Θα προσαρμοστεί εύκολα; Θα δυσκολευτεί; Κι αν δεν θέλει να πάει την πρώτη μέρα, πώς θα αποφύγετε την γκρίνια και την ένταση;

Αυτά κι αρκετά ακόμα ερωτήματα απασχολούν τους περισσότερους γονείς που τα παιδιά τους θα πάνε στο νηπιαγωγείο.

Ψυχραιμία. Υπάρχει τρόπος να διαχειριστείτε το άγχος και κυρίως να ξεκινήσει η νέα σχολική χρονιά με ηρεμία.

Σας προτείνουμε τα εξής:

Μην κάνετε συνεχείς συζητήσεις για την πρώτη ημέρα

Όσο πιο ήρεμα και χαλαρά παρουσιάσετε την πρώτη ημέρα στο νηπιαγωγείο, τόσο λιγότερο άγχος θα του δημιουργήσετε. Αποφύγετε δηλώσεις ή κουβέντες σχετικά με την « πιο σημαντική ημέρα που πλησιάζει». Αντίθετα, τονίστε του ότι το νηπιαγωγείο είναι ένας χώρος όπου θα κάνει νέους φίλους και θα μάθει πολλά καινούρια πράγματα.

proti mera sto nipiagogeio1

Μη βιάζεστε το πρωί

Σε κανέναν δεν αρέσει να τρέχει το πρωί, ειδικά την πρώτη μέρα. Σηκωθείτε λοιπόν όλοι μια λογική ώρα ώστε να έχετε το χρονικό περιθώριο να ετοιμαστείτε με ηρεμία. Με αυτόν τον τρόπο, δεν θα χρειαστεί να πιέζετε το παιδί σας να φάει γρήγορα το πρωινό του ή να τρέχετε να προλάβετε το πρώτο κουδούνι.

Δώστε του ένα αγαπημένο αντικείμενο να πάρει μαζί του

Εάν το επιτρέπει το νηπιαγωγείο, αφήστε το παιδί σας να πάρει μαζί του το αγαπημένο του παιχνίδι ή αντικείμενο, έτσι ώστε να νοιώθει πιο άνετα στο νέο του περιβάλλον. Μόλις εξοικειωθεί με το περιβάλλον είναι βέβαιο ότι δεν θα σας ζητήσει να το ξαναπάρει.

Μη του δείχνετε ότι είστε αγχωμένοι

Το άγχος μπορεί να σας έχει κυριεύσει, όμως βρείτε τρόπο να το διαχειριστείτε. Συμπεριφερθείτε στο παιδί με χαρά, ενθαρρύνοντάς το και λέγοντας πόσο όμορφα θα περάσει στο νέο του σχολείο.

proti mera sto nipiagogeio2

Αποχαιρετήστε το θερμά αλλά μην κάνετε πισωγυρίσματα

Συχνά τα παιδιά αρνούνται να αποχωριστούν τους γονείς τους στην είσοδο του σχολείου και ρους κρατούν σφιχτά. Αγκαλιάστε το λοιπόν, καθησυχάστε το λέγοντας ότι θα τα πείτε σε μερικές ώρες, και αφήστε το ήρεμα αλλά σταθερά. Ακόμα κι αν κλάψει μην επιστρέφετε. Ο δάσκαλος θα βρει τον τρόπο να το ηρεμήσει.

Είναι φυσιολογικό τα παιδιά να δυσκολευτούν την πρώτη ημέρα, ειδικά κατά τον αποχωρισμό μαζί σας. Ακόμα κι αν κλαίει σπαρακτικά και κολλάει πάνω σας, το πιθανότερο είναι ότι θα είναι καλά σε πέντε λεπτά αφού βγείτε από την πόρτα.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved