Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές

Βοηθήστε τα παιδιά να προσαρμοστούν μετά τις καλοκαιρινές διακοπές και να μπουν σε πρόγραμμα.

Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές
Bigstock

Κι όμως υπάρχουν tips που θα βάλουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές.

Καλοκαιράκι τέλος! Εντάξει, όχι εντελώς τέλος, μένουν λίγες ακόμη μέρες πριν αποχαιρετήσουμε και τον τελευταίο μήνα του καλοκαιριού και πριν υποδεχτούμε τον Σεπτέμβρη. Αυτό είναι ίσως, που καθιστά την προσαρμογή των παιδιών, δύσκολη. Δεν είναι και λίγο να επιστρέφεις από τη θάλασσα και να συζητάς για τον αγιασμό, τους δασκάλους, την τάξη, το διάβασμα και όλα εκείνα που κάνουν ένα παιδί να ξεφυσά.

Για να αποφευχθεί η γκρίνια και ό,τι άλλο μπορεί να τη συνοδεύει δεν έχετε παρά να προετοιμάσετε τα βλασταράκια σας βάζοντάς τα εύκολα σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές. Ιδού μερικά tips.

via GIPHY

Προετοιμάστε τα παιδιά σας

Μην αφήνετε την πρώτη μέρα του σχολείου να φτάσει χωρίς προειδοποίηση. Το 4-5 μέρες πριν, εξηγήστε στο παιδί σας ότι θα επιστρέψει ξανά στο σχολείο σύντομα. Προχωρήστε την προετοιμασία αυτή, ένα βήμα παραπέρα, ρυθμίζοντας από την αρχή τον χρόνο ύπνου. Όπως το μυαλό και το σώμα, έτσι και τα παιδιά μας χρειάζονται χρόνο για να προσαρμοστούν στις συνήθειες του ύπνου. Αν μάθουν να κοιμούνται νωρίς μερικές μέρες πριν, θα μπορούν να διαχειριστούν καλύτερα το πρωινό ξύπνημα την Δευτέρα το πρωί που θα πάνε ξανά στο σχολείο.

Επιστρέψτε στη ΡΟΥΤΙΝΑ σας (οικογενειακώς)

Τα παιδιά μας μιμούνται σε ό,τι και αν κάνουμε. Εάν επιστρέψετε εσείς στη δική σας -προ διακοπών ρουτίνα- το πιθανότερο είναι ότι το παιδί σας να κάνει το ίδιο και να επιστρέψει στη δική του ρουτίνα ευκολότερα.

Μαζέψτε τις καλοκαιρινές αναμνήσεις

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να αφήσει πίσω του το καλοκαίρι, ζητήστε του να φτιάξει ένα κουτί αναμνήσεων. Μαζέψτε φωτογραφίες, κοχύλια που μάζεψε από την παραλία και ό,τι άλλο του θυμίζει το καλοκαίρι που πέρασε. Κάθε φορά που αναπολεί το καλοκαίρι, προτείνετέ του να κοιτά το κουτί για να θυμηθεί πόσο όμορφα πέρασε κατά τη διάρκεια των διακοπών. Αυτό μπορεί να γίνει και παράδοση με τα χρόνια.

Αφήστε το να διαμαρτυρηθεί

Εάν το παιδί σας αντιδρά στα νέα της επιστροφής στο σχολείο, αφήστε το να κάνει την επανάστασή του. Η αλήθεια είναι ότι και εμείς θα θέλαμε να "θρηνήσουμε" την επιστροφή στη δουλειά μετά τις διακοπές (αυτό δείχνουν διάφορα quotes και memes που αναρτούμε στα social media) και δεν πρέπει να περιμένουμε ή να απαιτούμε από το παιδί μας να αισθανθεί διαφορετικά.

via GIPHY

Δώστε του, λοιπόν, χρόνο να εκφράσει τα συναισθήματά του και, στη συνέχεια, εξηγήστε του σταθερά ότι, αν και το καταλαβαίνετε και το συμπονάτε, πρέπει να επιστρέψει στο σχολείο. Το πιθανότερο είναι ότι μια μικρή κατάρρευση τώρα που είναι νωρίς, θα αποτρέψει τυχόν προβλήματα το πρωί της Δευτέρας την ημέρα του Αγιασμού.

Δείξτε έξτρα αγάπη

Το άγχος αποχωρισμού είναι συχνά ο ένοχος της περιφρόνησης των παιδιών για την επιστροφή στο σχολείο -ειδικά στις μικρότερες ηλικίες- γι' αυτό φροντίστε να αφιερώσετε λίγο επιπλέον χρόνο χουχουλιάζοντας και αγαπώντας το παιδί σας, ώστε να αισθάνεται ασφάλεια.

με πληροφορίες από το fireflyfriends.com

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved