Πότε πρέπει τα παιδιά να μπουν σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές;

Η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ξεκινά. Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις καλοκαιρινές διακοπές;

Πότε πρέπει τα παιδιά να μπουν σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές;

Οι καλοκαιρινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και σιγά σιγά μικροί και μεγάλοι προετοιμαζόμαστε για την επιστροφή στην καθημερινή ρουτίνα και την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του Υπουργείου Παιδείας την περασμένη εβδομάδα, οι μαθητές θα επιστρέψουν στις σχολικές αίθουσες την Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, σε τρεις δηλαδή περίπου εβδομάδες από σήμερα. Οι παιδικοί σταθμοί πιθανά να ανοίξουν ακόμα πιο νωρίς, χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα κάποια σχετική ανακοίνωση.

Σε κάθε περίπτωση, τα παιδιά τις επόμενες εβδομάδες θα πρέπει σταδιακά να επιστρέψουν στην καθημερινή ρουτίνα που είχαν προ διακοπών. Κάποια παιδιά προσαρμόζονται χωρίς δυσκολία, ενώ άλλα χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες ή ίσως και παραπάνω για να "μπουν στο κλίμα", σύμφωνα με την ψυχολόγο και ειδική παιδαγωγό Χρύσα Παπακυργιάκη.

Πώς θα μπουν τα παιδιά σε πρόγραμμα μετά τις διακοπές;

Προσαρμόστε τη ρουτίνα ύπνου του σταδιακά

Στις καλοκαιρινές διακοπές τα παιδιά μένουν ξύπνια έως αργά και αργούν να ξυπνήσουν. Όσο πλησιάζει η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το παιδί θα πρέπει να προσαρμοστεί ξανά στη ρουτίνα ύπνου που είχε και για να γίνει αυτό πιο εύκολα και ομαλά, θα πρέπει να γίνει σταδιακά. Για παράδειγμα, ήδη από αυτήν την εβδομάδα μπορείτε να βάλετε το παιδί για ύπνο ένα τέταρτο νωρίτερα και αντίστοιχα να το ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα το επόμενο πρωί. Την επόμενη εβδομάδα, κάντο το ίδιο αλλά αντί για τέταρτο, βάλτε το παιδί για ύπνο ένα μισάωρο νωρίτερα και ξυπνήστε το μισή ώρα νωρίτερα το πρωί.

Περιορίστε το χρόνο μπροστά από τις οθόνες

Το καλοκαίρι, τα παιδιά σίγουρα πέρασαν περισσότερη ώρα μπροστά από το τάμπλετ ή το ηλεκτρονικό από ό,τι συνήθως. Περιορίστε σταδιακά την καθημερινή χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών και αντ' αυτού προτιμήστε να κάνετε άλλες δραστηριότητες μαζί, όπως να διαβάσετε ένα βιβλίο.

paidi othoni

Συζητήστε για το σχολείο

Είτε το παιδί σας πηγαίνει σχολείο, είτε παιδικό σταθμό, συζητήστε για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Μπορείτε ακόμα να ξεκινήσετε να βλέπετε σχολικές τσάντες ή άλλα σχολικά είδη για να προγραμματίσετε τις αγορές και επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο το παιδί θα νιώσει ενθουσιασμό και θα προετοιμαστεί καλύτερα ψυχολογικά.

Βρεθείτε με τους φίλους και τους συμμαθητές του

Το σχολείο δεν είναι μόνο μαθήματα και διαβάσματα. Είναι και παρέες, φίλοι και παιχνίδια στο διάλειμμα. Κανονίστε ένα ραντεβού σε σπίτι ή στο πάρκο με τους φίλους του παιδιού σας και σίγουρα θα νιώσει ανυπομονησία που σε λίγο καιρό θα τους βλέπει και πάλι όλους καθημερινά.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved