Ξυπνήστε τα παιδιά νωρίτερα – Τρόποι να σηκώνονται εύκολα από το κρεβάτι

Πώς θα βάλετε τέλος στο δύσκολο πρωινό ξύπνημα; Συμβουλές για γονείς.

Ξυπνήστε τα παιδιά νωρίτερα – Τρόποι να σηκώνονται εύκολα από το κρεβάτι
Bigstock

Η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς είναι μία ανάσα μακριά. Τα παιδιά καλούνται να προσαρμοστούν ξανά σε μία ρουτίνα με σχολείο και εξωσχολικές δραστηριότητες και φυσικά να συνηθίσουν και πάλι το πρωινό ξύπνημα. Μετά τις διακοπές που το πρόγραμμα είναι πιο χαλαρό, αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα δύσκολα.

Η σημασία του ύπνου στην ανάπτυξη των παιδιών

Έρευνες έχουν δείξει ότι τα παιδιά που κοιμούνται επαρκώς σε καθημερινή βάση έχουν καλύτερη συμπεριφορά, συγκέντρωση, μνήμη και γενικά σωματική και ψυχική υγεία. Αντίθετα, ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να οδηγήσει σε υψηλή πίεση, παχυσαρκία, ακόμα και κατάθλιψη, ενώ συχνά τα παιδιά που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες το βράδυ μπορεί να γίνονται συχνά ευερέθιστα, να ξεχνούν και να έχουν δυσκολίες συγκέντρωσης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ιατρικής Ύπνου, τα παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών θα πρέπει να κοιμούνται από 9 με 12 ώρες την ημέρα. Αυτό σημαίνει ότι εάν ένα παιδί πρέπει να ξυπνήσει στις 7 το πρωί, θα πρέπει να έχει κοιμηθεί το αργότερο μέχρι τις 10 το προηγούμενο βράδυ. Αν δεν συμβεί αυτό, είναι πολύ πιθανό το παιδί να δυσκολευτεί να ξυπνήσει.

proino-ksupnima-paidi.jpg

Τι να κάνετε ως γονείς για να ξυπνάνε τα παιδιά νωρίτερα;

Εντοπίστε το πρόβλημα

Είναι σημαντικό να κατανοήσετε γιατί το παιδί δυσκολεύεται να σηκωθεί το πρωί. Κοιμάται αργά και απλά χρειάζεται περισσότερο ύπνο; Έχει ανήσυχο ύπνο και ξυπνάει κατά τη διάρκεια της νύχτας με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να ξανακοιμηθεί;

Περιορίστε την έκθεση σε οθόνες

Η έκθεση στην μπλε ακτινοβολία που εκπέμπει η οθόνη της τηλεόρασης, των κινητών, των tablet κ.α. επηρεάζει την παραγωγή της μελατονίνης, γνωστή και ως «ορμόνη του ύπνου». Για να κοιμηθεί το παιδί νωρίτερα και να έχει και έναν καλύτερο ποιοτικά ύπνο, προσπαθήστε να περιορίσετε την έκθεση σε οθόνες, τουλάχιστον μία ώρα πριν τον ύπνο.

Αφήστε το παντζούρι ανοιχτό

Το φυσικό φως το πρωί θα βοηθήσει το παιδί να ξυπνήσει πιο εύκολα. Και σε αυτήν την περίπτωση, άμεση σχέση έχει η παραγωγή της μελατονίνης, η έκκριση της οποίας απενεργοποιείται από το φως.

Αποφύγετε τον μεσημεριανό ύπνο

Αν και έρευνες δείχνουν ότι ο μεσημεριανός ύπνος είναι ωφέλιμος για τα παιδιά, μπορεί να «σαμποτάρει» τον βραδινό ύπνο και να προκαλέσει υπερένταση στο παιδί τις βραδινές ώρες. Αν το παιδί θέλει να κοιμηθεί το μεσημέρι, είναι προτιμότερο να κοιμηθεί όσο το δυνατόν πιο νωρίς και όχι μετά τις πέντε.

Happy Mother Stroking Her Little Daughter When Waking Her Up In Morning.
Happy mother stroking her little daughter when waking her up in morning.Bigstock

Προσοχή στο βραδινό γεύμα

Το βραδινό γεύμα καλό είναι καταναλώνεται τουλάχιστον δύο ώρες πριν τον ύπνο και το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση των παιδιών. Προτιμήστε κάτι ελαφρύ, με υψηλή διατροφική αξία ή και τροφές που ενισχύουν την παραγωγή σεροτονίνης και της μελατονίνης θα βοηθήσουν το παιδί να κοιμηθεί καλύτερα το βράδυ.

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της σεροτονίνης και μπορείτε να συμπεριλάβετε στο βραδινό των παιδιών:

  • Σολομός
  • Πουλερικά
  • Αυγά
  • Σπανάκι
  • Γάλα

Τροφές που ενισχύουν την παραγωγή της μελατονίνης και μπορείτε να συμπεριλάβετε στο βραδινό των παιδιών

  • Κεράσια
  • Γιαούρτι
  • Ρύζι
  • Ψάρια
  • Προϊόντα ολικής άλεσης
  • Ρεβίθια
  • Λάχανο
  • Μπανάνα
  • Ντομάτα

Η Μεγάλη Μέρα: Δείτε περισσότερα άρθρα στο back to school αφιέρωμα του Mothersblog.gr και... καλή αρχή!

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved