Πώς αντιμετωπίζω τα παράπονα του παιδιού για το σχολείο;

  • Πρωινό
  • Κατανόηση
  • Επιβράβευση
  • Κίνητρα
Πώς αντιμετωπίζω τα παράπονα του παιδιού για το σχολείο;
Photo by Keren Fedida on Unsplash

Ακούτε συχνά τις φράσεις «Mαμά πέντε λεπτάκια ακόμη», «Δεν θέλω να πάω σχολείο»;

Τα παιδιά συχνά παραπονιούνται για το σχολείο, δεν τους αρέσει το πρωινό ξύπνημα, και οι εργασίες για το σπίτι! Και ποιος να τα κατηγορήσει;

Ποιος από εμάς χαίρεται όταν ξυπνάει το πρωί να πάει στο γραφείο; Υπάρχουν όμως τρόποι να αντιμετωπίσετε την γκρίνια του παιδιού σας!

Εμείς σας προτείνουμε τέσσερις τρόπους που τους δοκιμάσαμε και εμείς στα παιδιά μας και πέτυχαν!

den thelw na paw sxoleio

Photo by note thanun on Unsplash

Πρωινό

Μπορείτε κάθε πρωί που τα παιδιά σας θα σηκώνονται να πάνε στο σχολείο να τους έχετε ετοιμάσει το αγαπημένο τους πρωινό, ή να τους το πάτε στο κρεβάτι και η μυρωδιά να τα ξυπνήσει! Και εμάς αν μας ξύπναγαν έτσι δεν θα σηκωνόμασταν με περισσότερη όρεξη; Σκεφτείτε στα ξενοδοχεία που σηκωνόμαστε με χαρά να κατέβουμε στη τραπεζαρία να φάμε ένα πλουσιοπάροχο πρωινό.

Κατανόηση

Μην μαλώνετε τα παιδιά σας αν γκρινιάζουν το πρωί, αλλά δώστε τους δίκιο! Πείτε: «Έχεις δίκιο είναι δύσκολο το πρωινό ξύπνημα, ούτε εμένα μου αρέσει. Έτσι είναι όμως η ζωή. Φαντάσου και εγώ να μην ξύπναγα να πάω στη δουλειά μου. Τι συνέπειες θα είχε αυτό;»

Επιβράβευση

Όταν τελικά το παιδί σηκωθεί και αρχίσει να ετοιμάζεται για να πάει στο σχολείο, ή όταν τελειώσει με τις εργασίες που τους έβαλε η δασκάλα για το σπίτι, πείτε στο παιδί σας «μπράβο»! Μην τσιγκουνεύεστε τα «μπράβο» σας γενικά στην διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας. Το παιδί θα νιώσει πετυχημένο με αυτό τον τρόπο και σίγουρα θα αισθανθεί ότι ο κόπος του αναγνωρίστηκε!

Κίνητρα

Δώστε του κίνητρα για να πάει σχολείο τονίζοντάς του τα θετικά στοιχεία, όπως τους καινούριους φίλους που θα γνωρίσει, τα πράγματα που θα μάθει (θα διαβάζει μόνο του τις αγαπημένες του ιστορίες), τα ομαδικά παιχνίδια, τις εκδρομές.

Τέλος, όσο και αν είναι πιο εύκολο και πιο βολικό, δεν είναι καλό να βοηθάτε το παιδί φτιάχνοντάς του την τσάντα, παίρνοντας καθημερινά τηλέφωνα για να σας πουν τα μαθήματα επειδή δεν πρόσεχε ή λύνοντάς του τις ασκήσεις. Αν ζητάει τη βοήθειά σας αναζητήστε μαζί του τρόπους που θα το βοηθήσουν να τα κάνει όλα αυτά μόνο του.

Δείξτε του έναν καλό τρόπο να τακτοποιεί την τσάντα, αγοράστε του ένα μπλοκάκι για να σημειώνει τα μαθήματα, επιμείνετε στο να κάνει όλα τα μαθήματα μόνο του, έστω κι αν καμιά φορά δεν προλαβαίνει να τα τελειώσει. Υπενθυμίστε του ξανά και ξανά ότι στο σχολείο δεν πάει για να τα κάνει όλα τέλεια αλλά για να μάθει πράγματα που δεν ξέρει.

Να θυμάστε:

Στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, οι άνθρωποι που διδάσκουν εκεί, είναι παιδαγωγοί με όλο το βάθος και το εύρος αυτής της πολυσήμαντης ιδιότητας. Οι περισσότεροι από αυτούς διακρίνονται για την ιδιαίτερη ευαισθησία τους, αλλά και την εξειδικευμένη γνώση, κατάρτιση και εμπειρία τους στους στοχευμένους χειρισμούς που απαιτούνται στα όποια ζητήματα παρουσιάζονται στην καθημερινή πρακτική, ανάλογα πάντα με την ηλικία και τη μοναδικότητα – ιδιαιτερότητα κάθε παιδιού.

Σαν γονείς δεν θα πρέπει να διστάζετε και να συζητάτε τα πάντα με τους ανθρώπους που έχετε αναθέσει την εκπαίδευση των παιδιών σας. Εκείνη θα γνωρίζουν περισσότερο από τον καθένα το παιδί σας και θα σας δώσουν τρόπους και λύσεις για να διαχειριστείτε τα όποια παράπονα εκφράσει το παιδί σας κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς σε όποια ηλικία και αν είναι.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved