Τα οφέλη της μεθόδου Μοντεσσόρι και τα παιχνίδια που μπορείτε να έχετε στο σπίτι

  • Έρευνα για την εκπαίδευση Μοντεσσόρι
  • Ποια τα οφέλη της μεθόδου Μοντεσσόρι
  • Πώς μπορούν οι γονείς να εφαρμόσουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι
  • Ξύλινα παιχνίδια για να ενισχύσετε το παιχνίδι και τη μάθηση σπίτι
Τα οφέλη της μεθόδου Μοντεσσόρι και τα παιχνίδια που μπορείτε να έχετε στο σπίτι
Photo by eim.oo___ . on Instagram

Οι περισσότεροι από εμάς θα συμφωνήσουμε ότι η προσχολική εκπαίδευση είναι κάτι περισσότερο από το να μάθουμε στα παιδιά μας την αλφαβήτα και τους αριθμούς. Κατά τη διάρκεια της βρεφονηπιακής ηλικίας τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν βασικές δεξιότητες ζωής, να διαμορφώσουν τα χαρακτηριστικά τους και να αναπτύξουν τη συναισθηματική τους νοημοσύνη. Όχι, δεν το λέμε εμείς. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα σχολεία Μοντεσσόρι βοηθούν στην ενίσχυση της μακροπρόθεσμης ψυχολογικής υγείας και ευεξίας των παιδιών.

Δεν χρειάζεται όμως εσείς να περιμένετε μέχρι να στείλετε το παιδί σας στον παιδικό σταθμό ή το νηπιαγωγείο: Οι γονείς μπορούν να ξεκινήσουν την εκμάθηση Μοντεσσόρι στο σπίτι προσφέροντας παιχνίδια Μοντεσσόρι ανοιχτού τύπου, πρακτικές εμπειρίες ζωής και ευκαιρίες παιχνιδιού που απευθύνονται στα παιδιά.

Έρευνα για την εκπαίδευση Μοντεσσόρι

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Frontiers in Psychology τον Νοέμβριο του 2021, τα παιδιά που παρακολουθούν κάποιο μέρος του σχολείου Μοντεσσόρι απολαμβάνουν γενικότερη ευημερία καθ 'όλη τη διάρκεια της ζωής τους. Όπως είπαν και οι συγγραφείς της μελέτης στην έκθεσή τους, «Η ευημερία ή το πώς οι άνθρωποι σκέφτονται και αισθάνονται για τη ζωή τους, προβλέπει σημαντικά αποτελέσματα της ζωής από την ευτυχία στην υγεία και τη μακροζωία».


https://www.instagram.com/p/CZ_VCRPuB1n/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Για τη μελέτη, οι ερευνητές εργάστηκαν με 1.905 ενήλικες των ΗΠΑ μεταξύ 18 και 81 ετών. Περίπου η μισή ομάδα πήγαινε σε σχολείο Μοντεσσόρι κατά την παιδική ηλικία, ενώ η άλλη μισή είχε συμβατική εκπαίδευση. Οι συμμετέχοντες στη μελέτη συμπλήρωσαν κάποιες κλίμακες αξιολογώντας την ευημερία τους στην ενήλικη ζωή. Σε γενικές γραμμές, ακόμη και με δημογραφικές μεταβλητές, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες που είχαν φοιτήσει σε σχολείο Μοντεσσόρι ανέφεραν γενικότερη ευημερία, αφοσίωση, κοινωνική εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση.

«Όσο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα είχε παρακολουθήσει κάποιος ένα σχολείο Μοντεσσόρι, τόσο υψηλότερο ήταν το επίπεδο ευεξίας του», δήλωσε η Angeline Lillard, μία από τους ερευνητές και συγγραφείς της έρευνας.

Ποια τα οφέλη της μεθόδου Μοντεσσόρι

Είτε το παιδί σας θα πάει σε ένα σχολείο Μοντεσσόρι είτε όχι, υπάρχουν πολλοί τρόποι να εξασκήσετε τις βασικές αρχές της φιλοσοφίας Μοντεσσόρι στο σπίτι. Αρκείο λοιπόν να προετοιμάσετε προσεκτικά ένα μαθησιακό περιβάλλον στο οποίο το παιδί σας θα μπορεί να συμμετέχει σε ένα αναπτυξιακά κατάλληλο και ενδιαφέρον παιχνίδι. Με αυτόν τον τρόπο θα το βοηθήσετε να χτίσει την ανεξαρτησία και την αυτοπεποίθησή του.

Όταν πρόκειται για παιχνίδια Μοντεσσόρι, τα απλά παιχνίδια που προωθούν το παιχνίδι είναι ιδανικά. Όπως αναφέρουν πολλοί εκπαιδευτικοί της μεθόδου Μοντεσσόρι, ένα φανταχτερό παιχνίδι που λειτουργεί με μπαταρία μπορεί να τραβήξει την προσοχή του παιδιού σας και να προσφέρει ψυχαγωγία. Ωστόσο, πριν επιλέξετε παιχνίδια με μπαταρίες θυμηθείτε: όσο περισσότερα παιδιά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα χέρια τους για να ασχοληθούν με τα παιχνίδια που θέλουν να παίξουν, τόσο πιο ικανά θα είναι στο μέλλον να λύσουν προβλήματα.


https://www.instagram.com/p/CZ_Zdl9J-EG/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

Πώς μπορούν οι γονείς να εφαρμόσουν τη μέθοδο Μοντεσσόρι στο σπίτι

Τοποθετώντας τα παιχνίδια σε χαμηλά ράφια, το παιδί σας θα αισθάνεται ενθάρρυνση να επιλέξει αυτό που θέλει να κάνει και να παίξει ανεξάρτητα. Ομοίως, το να τα προσκαλέσετε να δουλέψουν σε πρακτικές δεξιότητες ζωής κατάλληλες για την ηλικία τους—όπως το σκούπισμα, το καθάρισμα των πιάτων, το δίπλωμα των ρούχων—θα τα βοηθήσει να αισθάνονται περήφανα για τον ρόλο τους στην οικογένεια.

Ξύλινα παιχνίδια για να ενισχύσετε το παιχνίδι και τη μάθηση σπίτι

Αν δεν ξέρετε τι παιχνίδια να αγοράσετε στα παιδιά σας, εμείς σας έχουμε μια λίστα παρακάτω. Ιδανικά, τα παιχνίδια πρέπει να είναι ξύλινα, σε διάφορα μεγέθη και σχέδια, με χρώματα ή και χωρίς και κάποια να θυμίζουν αντικείμενα της καθημερινότητας όπως, πιάτα, πιρούνια, ποτήρια, κατσαρόλες, κουτάλες, σκούπα, αυτοκίνητα. Ακόμη και τα παζλ και διάφορα παιχνίδια δεξιοτήτων, προτιμήστε να είναι ξύλινα.


https://www.instagram.com/p/CZzoiDHOd7O/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_jZGoMs9t/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_io05Lnis/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_hbVXJvM1/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_hkQhs1Cg/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_hAfrJbt6/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_cbN9P8TJ/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZ_TEM4grLf/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading


https://www.instagram.com/p/CZcQnXkA1Ly/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=loading

πηγή: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved