Skincare για έφηβες: Πώς θα φροντίσουν τον εαυτό τους μέσα και έξω

Βοηθήστε τους εφήβους να φροντίζουν σωστά την επιδερμίδα τους.

Skincare για έφηβες: Πώς θα φροντίσουν τον εαυτό τους μέσα και έξω
Bigstock

Κάποτε το σχολείο ήταν το μόνο που απασχολούσε τους εφήβους, αλλά σήμερα υπάρχουν πολλά περισσότερα που τους απασχολούν.

Μετά την πανδημία, οι έφηβοι προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στις ακαδημαϊκές τους υποχρεώσεις, τις προσωπικές τους σχέσεις και τα social media. Δεν είναι και εύκολο αυτό, μιας και βομβαρδίζονται καθημερινά από τις τοξικές ειδήσεις που γεμίζουν τις τηλεοπτικές οθόνες… Δεν είναι περίεργο, λοιπόν, που παλεύουν να εντάξουν λίγη αυτοφροντίδα στη ρουτίνα τους.

Πολλά νεαρά κορίτσια παραδέχονται ότι δεν ξοδεύουν καθόλου χρόνο ή χρήματα για να φροντίσουν τον εαυτό τους και αυτό θέλουν να το αλλάξουν.

Το σημαντικότερο είναι ότι δεν δίνουν προτεραιότητα στον εαυτό τους, παρά το γεγονός ότι γνωρίζουν τον αντίκτυπο που έχει αυτό στην ψυχική τους υγεία. Και αν το αντιλαμβανόμαστε αυτό εμείς, οι ενήλικες, τότε δεν αποτελεί έκπληξη ότι αυτή είναι μια πρόκληση που αντιμετωπίζουν και οι έφηβοι.

«Η αυτοφροντίδα είναι ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνουν τα έφηβα παιδιά όταν δυσκολεύονται στη ζωή…», σύμφωνα με τη Fiona Yassin, τη Διεθνή Κλινική Διευθύντρια της The Wave Clinic, έναν οργανισμό που ειδικεύεται στην παροχή υποστήριξης σε εφήβους με διατροφικές διαταραχές και διαταραχές ψυχικής υγείας.

Όπως η ίδια αναφέρει, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι σαν τα σφουγγάρια - απορροφούν, μιμούνται και μοντελοποιούν τους γύρω τους. Όταν δεν αφιερώνουμε εμείς χρόνο για τον εαυτό μας, έχουν την τάση να επαναλαμβάνουν αυτό το μοτίβο. Πώς θα μπορέσουμε λοιπόν ως γονείς να βοηθήσουμε τα παιδιά μας; Πώς θα τους μάθουμε να φροντίζουν πρώτα από όλα τον εαυτό τους;

Αν θέλουμε ευτυχισμένους, υγιείς ενήλικες, πρέπει πρώτα να μεγαλώσουμε χαρούμενα, υγιή παιδιά

Για να επιτύχετε αυτόν τον στόχο, παρακάτω θα βρείτε έναν οδηγό για την περιποίηση του δέρματος της έφηβης κόρης σας.

Πριν φτάσουμε στη ρουτίνα βήμα προς βήμα, είναι σημαντικό εσείς και η κόρη σας να γνωρίζετε τον τύπο του δέρματός της, ώστε να μπορεί να επιλέξει τα κατάλληλα προϊόντα που ταιριάζουν στις ανάγκες της. Αυτά μπορεί να αλλάξουν με την πάροδο του χρόνου καθώς αλλάζουν οι ορμόνες της, επομένως είναι σημαντικό να προσαρμόζεστε κάθε φορά ανάλογα.

Υπάρχουν πέντε διαφορετικοί τύποι δέρματος:

  • Το λιπαρό δέρμα: Εμφανίζονται μεγάλοι πόροι, το δέρμα γυαλίζει, υπάρχουν μαύρα στίγματα στη ζώνη t καθώς και στο στήθος και την πλάτη. Όλα αυτά προκαλούνται από ορμονικές αλλαγές κατά την εφηβεία.
  • Το ξηρό δέρμα: Προκαλείται λόγω της μειωμένης παραγωγής φυσικών ελαίων, με αποτέλεσμα το δέρμα να φαίνεται θαμπό και να μοιάζει ξεφλουδισμένο. Το ξηρό δέρμα χρειάζεται προϊόντα που έχουν σχεδιαστεί για να ενυδατώνουν το δέρμα.
  • Το μεικτό δέρμα: Τα έφηβα παιδιά μπορεί να διαπιστώσουν ότι η ζώνη t τους (μύτη, πηγούνι και μέτωπο) είναι λιπαρή, αλλά το δέρμα στα μάγουλά τους είναι ξηρό. Αυτός είναι ένας αρκετά κοινός τύπος δέρματος για τους εφήβους λόγω διακυμάνσεων των ορμονών.
  • Το ευαίσθητο δέρμα: Εμφανίζει ευαισθησία για παράδειγμα είτε από τον κρύο καιρό είτε από το στρες.
  • Το κανονικό δέρμα: Πρόκειται για τον τύπο όπου το δέρμα είναι καθαρό και ματ και έχει μικρούς, λιγότερο ορατούς πόρους.

Μόλις βρείτε τον τύπο του δέρματος του παιδιού σας, μπορείτε να προχωρήσετε στην ολοκληρωμένη ρουτίνα περιποίησης της επιδερμίδας για να αντιμετωπίσετε τυχόν προβλήματα που μπορεί να έχει το έφηβο παιδί σας.

Βήμα-βήμα ρουτίνα περιποίησης δέρματος για εφήβους

Οι ειδικοί συνιστούν τα έφηβα κορίτσια να αποφεύγουν «βαριά προϊόντα» ως μέρος της ρουτίνας τους, καθώς μπορούν να ερεθίσουν το «νεανικό και ευαίσθητο δέρμα τους».

Αντίθετα, προτείνουν τα νεαρά κορίτσια να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά προϊόντα με γνώμονα το πρόβλημα που θέλουν να αντιμετωπίσουν.

Βήμα 1: Θα πρέπει κάθε βράδυ να καθαρίζουν το πρόσωπό τους από το μακιγιάζ ή τις κρέμες προσώπου που έχουν χρησιμοποιήσει. Ένας πολύ καλός τρόπος για να θυμούνται να το κάνουν αυτό είναι να έχουν στο κομοδίνο τους μαντηλάκια προσώπου ή ένα υγρό προϊόν και βαμβακερά πανάκια, έτσι ώστε να είναι εύκολα προσβάσιμα.

Βήμα 2: Θα πρέπει να καθαρίζουν το πρόσωπό τους από τυχόν ρύπους και βρωμιά πλένοντάς το πολύ καλά. Με καθαρά χέρια να απλώνουν το σαπούνι στο δέρμα τους, φροντίζοντας να συμπεριλάβουν το λαιμό, τη γραμμή των μαλλιών και την περιοχή γύρω από τα αυτιά τους.

Βήμα 3: Σε αυτό το σημείο μπορούν να επιλέξουν και ένα τόνερ για το δέρμα τους. Η επιλογή του τόνερ, εξαρτάται από τον τύπο του δέρματός των παιδιών και τα συστατικά του. Αν πάλι δεν θέλετε να ξοδέψετε μια περιουσία σε προϊόντα και το αρκετά παγωμένο νερό, κάνει δουλειά.

Βήμα 4: Η ενυδάτωση είναι αρκετά σημαντική και βοηθά στη ρύθμιση των φυσικών ελαίων του δέρματος, ενυδατώνει το ξηρό δέρμα και επανορθώνει τον φραγμό υγρασίας του δέρματος, προστατεύοντάς το από τα σπυράκια.

Βήμα 5: Εφαρμόστε μια θεραπεία ακμής σε δέρμα με τάση για σπυράκια. Υπάρχουν πολλές επιλογές εκεί έξω. Δοκιμάστε προϊόντα με σαλικυλικό οξύ ή υπεροξείδιο του βενζοϋλίου για ήπια ακμή ή προϊόντα που περιέχουν ρετινόλη ή θείο για πιο σοβαρές περιπτώσεις. (Εδώ πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε έναν δερματολόγο)

Μια μάσκα προσώπου μία ή δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να βοηθήσει. Έχει επιβεβαιωθεί ότι οι μάσκες προσώπου με πηλό απορροφούν έλαια από το δέρμα και αποτρέπουν την εμφάνιση ήπιων μορφών ακμής.

Βήμα 6: Κανείς δεν πρέπει να φεύγει από το σπίτι, χωρίς να φορά αντηλιακή κρέμα προσώπου. Πόσο μάλλον τα έφηβα παιδιά σας. Όχι μόνο προλαμβάνει τα ηλιακά εγκαύματα, αλλά προλαμβάνει επίσης τον καρκίνο του δέρματος και την πρόωρη γήρανση. Είναι σημαντικό να εφαρμόζεται καθημερινά, ακόμα και όταν έξω έχει συννεφιά. Επιλέξτε για το εφηβάκι σας είτε αντηλιακό προσώπου, είτε κρέμα προσώπου που έχει ήδη SPF.

Βήμα 7: Τέλος, οι κόρες σας θα πρέπει να κάνουν απολέπιση μία φορά την εβδομάδα για να καθαρίσουν το δέρμα τους από ρύπους, βακτήρια και υπολείμματα προϊόντων περιποίησης που μπορεί να συσσωρευτούν στο δέρμα και να προκαλέσουν σπυράκια.

Τα Social media προκαλούν προβλήματα στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κάνουν κακό στα έφηβα παιδιά. Η τέλεια εικόνα, το καθαρό δέρμα, το σώμα χωρίς κυτταρίτιδα και τα πλούσια γυαλιστερά μαλλιά, σε μια εποχή που τα σώματα των εφήβων αλλάζουν γρήγορα, ασκούν πίεση στα tweens και τις έφηβες οι οποίες προσπαθούν να μιμηθούν τις influencers των οποίων το σώμα (και το δέρμα) μοιάζει αψεγάδιαστο.

Υπάρχουν όμως και άνθρωποι στα social media οι οποίοι αγωνίζονται να μοιραστούν την αλήθεια πίσω από τις φωτογραφίες τους, δείχνοντας τις ραγάδες, την ακμή, το πλαδαρό δέρμα και το πρόσωπο γεμάτο στίγματα.

Δεν είναι περίεργο που η τοξικότητα των social media δημιουργεί μια γενιά που υποφέρει όλο και περισσότερο από διαταραχές ψυχικής υγείας.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ (Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας), ένας στους επτά νέους ηλικίας 10 έως 19 ετών θα εμφανίσει ψυχική διαταραχή. Επιπλέον, η κατάθλιψη, το άγχος και οι διαταραχές συμπεριφοράς είναι οι κύριες αιτίες ασθένειας και αναπηρίας μεταξύ των εφήβων.

Τελικές συμβουλές και κόλπα για την περιποίηση του δέρματος των εφήβων

Αυτή η ρουτίνα πρέπει να γίνεται δύο φορές την ημέρα για να είναι αποτελεσματική.

Βεβαιωθείτε ότι πλένουν τα χέρια τους πριν κάνουν τη ρουτίνα τους και να αποφεύγουν να αγγίζουν το πρόσωπό τους όσο το δυνατόν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αυτό εμποδίζει τα βακτήρια να μεταφερθούν στο δέρμα τους και να το ερεθίσουν.

Υπενθυμίστε τους ότι το δέρμα τους καλύπτει ολόκληρο το σώμα τους, επομένως είναι σημαντικό να το φροντίζουν όλο και όχι μόνο το πρόσωπό τους.

Τα καθαρά κλινοσκεπάσματα είναι σημαντικά γι' αυτό και πρέπει να αλλάζονται μια φορά την εβδομάδα.

Η διατροφή, η άσκηση και ο ύπνος έχουν όλα αντίκτυπο, βοηθούν και τους υπενθυμίζουν να τρώνε υγιεινά, να βγαίνουν έξω για άσκηση και να κοιμούνται τουλάχιστον οκτώ ώρες το βράδυ.

με πληροφορίες από το mumsnet.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved