Μπορεί ένα βρέφος να έχει δυσανεξία στη λακτόζη;

  • Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;
  • Ποιες είναι οι αιτίες της δυσανεξίας στη λακτόζη;
  • Ποια είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη;
  • Ποια είναι η διάγνωση δυσανεξίας στη λακτόζη
  • Υπάρχει θεραπεία;
Μπορεί ένα βρέφος να έχει δυσανεξία στη λακτόζη;
Photo by Nathan Dumlao on Unsplash

Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;

Η δυσανεξία στη λακτόζη σημαίνει ότι το σώμα δεν μπορεί να διασπάσει τη λακτόζη. Αυτό το πρόβλημα συμβαίνει επειδή δεν υπάρχει αρκετή λακτάση στο στομάχι.

Η λακτόζη είναι σύνθετο σάκχαρο. Υπάρχει σε όλο το μητρικό γάλα, το γαλακτοκομικό γάλα και άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα. Αποτελεί περίπου το 7% του μητρικού γάλακτος και του βρεφικού γάλακτος.

Η λακτάση είναι ένα ένζυμο. Τα ένζυμα διασπούν τις χημικές ουσίες των τροφίμων, ώστε το σώμα να μπορεί να τις χρησιμοποιήσει.

Ποιες είναι οι αιτίες της δυσανεξίας στη λακτόζη;

Υπάρχουν τρεις κύριες αιτίες δυσανεξίας στη λακτόζη.

Μη εμμονή στη λακτάση (υπολακτασία)

Αυτό συμβαίνει όταν τα ένζυμα λακτάσης του παιδιού σας αρχίζουν σταδιακά να μειώνονται. Αυτό είναι γενετικό και πολύ κοινό, περίπου το 70% των ανθρώπων έχουν αυτό το είδος δυσανεξίας στη λακτόζη. Τα συμπτώματα μπορεί να αρχίσουν να εμφανίζονται μετά την ηλικία των πέντε ετών, αλλά είναι συνήθως πιο αισθητά στους εφήβους και τους νεαρούς ενήλικες. Τα παιδιά συνήθως μπορούν ακόμα να ανεχθούν μικρές ποσότητες λακτόζης στην καθημερινή τους διατροφή.

Συγγενής ανεπάρκεια λακτάσης (αλακτασία)

Αυτό συμβαίνει όταν τα μωρά γεννιούνται χωρίς καθόλου ένζυμα λακτάσης. Αυτό είναι γενετικό αλλά εξαιρετικά σπάνιο. Τα μωρά με αυτό το είδος δυσανεξίας στη λακτόζη έχουν σοβαρή διάρροια από την πρώτη μέρα της ζωής τους. Για να ευδοκιμήσουν, χρειάζονται ειδική διατροφή από τη στιγμή που γεννιούνται.

Δευτερογενής δυσανεξία στη λακτόζη

Αυτό μπορεί να συμβεί εάν το πεπτικό σύστημα ενός παιδιού είναι διαταραγμένο από λοιμώξεις όπως η γαστρεντερίτιδα, που αλλοιώνουν την επένδυση του στομάχου και του λεπτού εντέρου. Αυτό το είδος δυσανεξίας στη λακτόζη είναι βραχυπρόθεσμο και συνήθως βελτιώνεται μετά από μερικές εβδομάδες.

thilasmos

Photo by Helena Lopes on Unsplash

Ποια είναι τα πιο γνωστά συμπτώματα δυσανεξίας στη λακτόζη;

Τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη σε βρέφη και παιδιά περιλαμβάνουν:

  • Αέρια
  • Πόνος στο στομάχι και φούσκωμα
  • Διάρροια και βλέννες

Τα μωρά με δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί επίσης να έχουν συμπτώματα όπως:

  • Εκνευρισμός ή ευερεθιστότητα
  • Προβλήματα προσκόλλησης κατά τη διάρκεια του θηλασμού
  • Αποτυχία αύξησης βάρους

Ακόμα κι αν το μωρό σας έχει αυτά τα συμπτώματα, δεν σημαίνει πάντα ότι έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Ορισμένα ή όλα αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι κοινά σε υγιή βρέφη που θηλάζουν.

disanexia

Photo by Alexander Dummer on Unsplash

Διάγνωση δυσανεξίας στη λακτόζη

Αυτοί είναι οι δύο κύριοι τρόποι διάγνωσης της δυσανεξίας στη λακτόζη:

Τεστ αναπνοής υδρογόνου: ελέγχει την ποσότητα αερίου υδρογόνου στην αναπνοή ενός παιδιού. Τα παιδιά με δυσανεξία στη λακτόζη έχουν υψηλότερα επίπεδα υδρογόνου στην αναπνοή τους.

Δίαιτα εξάλειψης: περιλαμβάνει την αφαίρεση τροφών που περιέχουν λακτόζη από τη διατροφή του παιδιού για να διαπιστωθεί εάν τα συμπτώματα βελτιώνονται. Εάν τα συμπτώματα επανέλθουν μόλις επανεισαχθούν τα τρόφιμα με λακτόζη, η δυσανεξία στη λακτόζη είναι πιθανότατα η αιτία του προβλήματος.

Επειδή ορισμένα από τα συμπτώματα της δυσανεξίας στη λακτόζη και της τροφικής αλλεργίας είναι παρόμοια, η διάγνωση της δυσανεξίας στη λακτόζη μπορεί μερικές φορές να είναι δύσκολη.

Θεραπεία: δυσανεξία στη λακτόζη στα μωρά

Η θεραπεία για τη δυσανεξία στη λακτόζη στα μωρά εξαρτάται συχνά από την αιτία. Και ανεξάρτητα από το τι προκαλεί τη δυσανεξία στη λακτόζη του μωρού σας, είναι σημαντικό να καταπραΰνετε και να παρηγορήσετε το μωρό σας όταν εμφανίζει συμπτώματα.

Με πληροφορίες από: Raisingchildren.net.au

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved