Όταν το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη - Πώς θα το καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε

Η δυσανεξία στη λακτόζη είναι σχετικά δύσκολο να γίνει αντιληπτή σε ένα παιδί, καθώς τα συμπτώματά της συχνά μπορεί να οδηγούν σε λανθασμένη διάγνωση αλλεργίας στο γάλα.

Μαριαλένα Κυριακάκου
Όταν το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη - Πώς θα το καταλάβετε και τι μπορείτε να κάνετε

Αρχικά θα πρέπει να γίνει κατανοητό πως η δυσανεξία στη λακτόζη δεν είναι το ίδιο με την εκδήλωση αλλεργίας στο γάλα, καθώς συχνά οι γονείς τείνουν να συγχέουν τους δύο όρους.

Παρά το γεγονός πως τα συμπτώματα τους ταυτίζονται, αποτελούν δύο απόλυτα διαφορετικές καταστάσεις: η δυσανεξία στη λακτόζη αποτελεί διαταραχή του πεπτικού συστήματος, ενώ η αλλεργία στο γάλα συνεπάγεται συμμετοχή του ανοσοποιητικού συστήματος.

Παιδι και δυσανεξία στη λακτόζη: Συμπτώματα

Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να προκαλεί δυσάρεστα συμπτώματα, σε καμία περίπτωση όμως δεν μπορεί να προκαλέσει απειλητικές αντιδράσεις για το παιδί, όπως την εκδήλωση αναφυλαξίας.

paidi kai disanexia sti laktozi 2

Επιπρόσθετα, η εμφάνιση αλλεργιών στο γάλα γίνεται κυρίως κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους ζωής, καθώς το πεπτικό σύστημα του παιδιού είναι ακόμη ανώριμο. Η δυσανεξία στη λακτόζη μπορεί να ξεκινήσει κατά την παιδική ηλικία, την εφηβεία, ενώ γίνεται πολύ πιο έντονη κατά την ενήλικη ζωή. Σε γενικές γραμμές είναι αρκετά σπάνιο να εμφανιστεί η δυσανεξία στα βρέφη, καθώς μόνο μετά την ηλικία των 3 ετών εκδηλώνονται τα συμπτώματά της. Ακόμη και στην περίπτωση που μία μητέρα έχει δυσανεξία στη λακτόζη, αυτό δεν αποτελεί εμπόδιο καθώς είναι απολύτως ασφαλής ο θηλασμός του μωρού και δεν συσχετίζεται με μετέπειτα εμφάνιση δυσανεξίας στο παιδί.

Η λακτόζη αποτελεί ένα σάκχαρο που περιέχεται σε αρκετές αγαπημένες τροφές των παιδιών, όπως το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, το γιαούρτι και το τυρί. Παρόλο αυτά η λίστα των φαγητών που περιέχουν λακτόζη είναι μεγάλη, καθώς περιέχεται στο ψωμί, τα δημητριακά και τα κατεψυγμένα προϊόντα. Η διάσπαση της λακτόζης από το ένζυμο της λακτάσης λαμβάνει χώρο στο λεπτό έντερο, όπου πραγματοποιείται κατά κύριο λόγο η πέψη και η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών. Η διάσπασή της οδηγεί στο σχηματικών δύο απλών υδατανθράκων: της γλυκόζης και της γαλακτόζης, τα οποία με τη σειρά τους απορροφώνται από τον οργανισμό. Έτσι, εάν μειωθεί η δράση του ενζύμου της λακτάσης ή σταματήσει πλήρως η παραγωγή του δεν είναι εφικτή η απορρόφηση της λακτόζης, με αποτέλεσμα να προκαλεί στον οργανισμό τα συμπτώματα δυσανεξίας.

Στα συμπτώματα της δυσανεξίας αναφέρονται ναυτία, κοιλιακός πόνος και κράμπες και διάρροιες. Ένας εύκολος τρόπος για τους γονείς να κατανοήσουν εάν το παιδί έχει δυσανεξία στη λακτόζη είναι μία διατροφή χωρίς γαλακτοκομικά προϊόντα για δύο εβδομάδες, προκειμένου να δουν εάν θα υπάρξει βελτίωση των συμπτωμάτων. Μετά το πέρας των δύο εβδομάδων θα πρέπει να γίνει σταδιακή εισαγωγή ξανά στα γαλακτοκομικά σε μικρές ποσότητες, προκειμένου να δουν εάν θα επανεμφανιστούν τα συμπτώματα. Σε κάθε περίπτωση όμως οι γονείς οφείλουν να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου.

Τι να κάνετε αν το παιδί διαγνωστεί με δυσανεξία στη λακτόζη

Στην περίπτωση που διαγνωστεί ένα παιδί με δυσανεξία στη λακτόζη, αυτό δεν συνεπάγεται διακοπή κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, αλλά αντικατάστασή τους με τα ενδεδειγμένα χωρίς λακτόζη προϊόντα, καθώς και αυτά αποτελούν εξαιρετικές πηγές ασβεστίου. Επιπλέον το παιδί μπορεί να προσλαμβάνει ασβέστιο και από άλλες πηγές όπως τα σκουρόχρωμα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, τα όσπρια, τα ψάρια και τους ξηρούς καρπούς.

Ταυτόχρονα, υπάρχουν αρκετά υποκατάστατα γάλακτος που μπορεί να καταναλώνει ένα παιδί με δυσανεξία στη λακτόζη, όπως το γάλα σόγιας ή καρύδας. Ο παιδίατρος με ένα καλό ιστορικό του παιδιού θα δώσει τις απαραίτητες οδηγίες προκειμένου το παιδί να προσλαμβάνει τις απαραίτητες ποσότητες ασβεστίου καθ όλη τη διάρκεια της ανάπτυξής του.

Δρ.Μαριαλένα Κυριακάκου
www.kyriakakou.gr
inkedin.com/in/kyriakakou
marialenakyriakakou@gmail.com

Δείτε όλα τα τελευταία νέα από την Ελλάδα και τον Κόσμο στη ροή ειδήσεων του Newsbomb.gr

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved