Το παιδί μου έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Από ποιες τροφές θα πάρει ασβέστιο;

Η δυσανεξία στη λακτόζη χαρακτηρίζεται από την αδυναμία του οργανισμού να διασπάσει τη λακτόζη, έναν δισακχαρίτη, που βρίσκεται στο γάλα και τα προϊόντα του.

Ευσταθία Παπαδά
Το παιδί μου έχει δυσανεξία στη λακτόζη. Από ποιες τροφές θα πάρει ασβέστιο;

Η ανικανότητα διάσπασης της λακτόζης οδηγεί σε συμπτώματα ναυτίας, φουσκώματος και διαρροιών συνήθως 30 λεπτά έως 2 ώρες μετά την κατανάλωση λακτόζης.

Η αποφυγή των γαλακτομικών πλούσιων σε λακτόζη με κυριότερο το γάλα είναι συνήθης πρακτική σε άτομα που δεν μπορούν να διασπάσουν τη λακτόζη.

Αν το παιδί σας εμφανίζει δυσανεξία στη λακτόζη, τότε είναι πιθανόν να ανησυχείτε για την επαρκή πρόσληψη ασβεστίου, καθώς τα γαλακτοκομικά είναι μία από τις πιο πλούσιες πηγές ασβεστίου. Ας δούμε όμως πρώτα ποιες είναι οι απαιτήσεις των παιδιών σε ασβέστιο ανάλογα με την ηλικία τους.

Ηλικία

Απαίτηση σε ασβέστιο (mg/ημέρα)

0-6 μήνες

210

7-12 μήνες

270

1-3 ετών

500

4-8 ετών

800

9-13 ετών

1300

14-18 ετών

1300

Πώς λοιπόν μπορούμε να καλύψουμε τις απαιτήσεις των παιδιών σε ασβέστιο; Εκτός από το γάλα, πλούσιες πηγές ασβεστίου είναι τα τυριά και το γιαούρτι, η περιεκτικότητα των οποίων είναι χαμηλότερη σε λακτόζη και συνήθως είναι καλύτερα ανεκτά σε μικρές ποσότητες. Ενδεικτικά:

  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι πλήρες περιέχει 300mg ασβεστίου.
  • 30γρ τυρί φέτα περιέχουν 140mg ασβεστίου.
  • 30γρ ανθότυρο περιέχουν 70mg ασβεστίου.
  • 30 γρ γραβιέρα περιέχουν 280mg ασβεστίου.

Ωστόσο, καλές πηγές ασβεστίου είναι και άλλα τρόφιμα όπως, μικρά ψάρια που μπορούν να καταναλωθούν με το κόκκαλο, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια και ξηροί καρποί. Ενδεικτικά:

  • 100 γρ σαρδέλες περιέχουν 380mg ασβεστίου.
  • 1 φλ. αποξηραμένα σύκα περιέχουν 240mg ασβεστίου.
  • 100γρ ωμό σπανάκι περιέχουν 100mg ασβεστίου.
  • 1 φλ. ρεβίθια περιέχουν 80mg ασβεστίου.
  • 30γρ αμύγδαλα περιέχουν 75mg ασβεστίου.

Ωστόσο, για να ενισχύσετε την απορρόφηση του ασβεστίου από τις παραπάνω τροφές είναι καλό να μην τις συνδυάζετε με τροφές πολύ πλούσιες σε φυτικές ίνες (π.χ. δημητριακά ολικής άλεσης), σε οξαλικά οξέα (π.χ. στο σπανάκι, το παντζάρι και το τσάι) και σε ταννίνες (στο τσάι), καθώς δυσχεραίνουν την απορρόφηση του ασβεστίου. Επιπλέον, πολύ υψηλή κατανάλωση πρωτεΐνης μπορεί να αυξήσει την απέκκριση του ασβεστίου στα ούρα.

Συμπερασματικά, ακόμα κι αν το παιδί σας έχει δυσανεξία στη λακτόζη, οι ανάγκες του σε ασβέστιο μπορούν να καλυφθούν αρκεί να επιλέγετε κατάλληλες πηγές ασβεστίου και να αποφεύγετε τους παραπάνω συνδυασμούς.

Περιμένω τις απορίες και τις ερωτήσεις σας εδώ!

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com

Διαβάστε επίσης

Τροφικές αλλεργίες, δυσανεξία ή απλά μόδα;
Έχω δυσανεξία στη λακτόζη-Τι πρέπει να προσέχω στη διατροφή μου;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved