Τα 3 διατροφικά «must» ενός νευρολόγου για την υγεία του παιδικού εγκεφάλου

Πώς ένας νευρολόγος προστατεύει τον εγκέφαλο των παιδιών του με 3 απλούς κανόνες.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα 3 διατροφικά «must» ενός νευρολόγου για την υγεία του παιδικού εγκεφάλου
Bigstock

Ο Baibing Chen, νευρόλογος στο επάγγελμα, όπως περιγράφει σε άρθρο του, περνάει τις ημέρες του μελετώντας το όργανο που μας ορίζει - τον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ως ειδικός, διαχειρίζεται περιστατικά που κυμαίνονται από χρόνιους πονοκεφάλους έως πολύπλοκες νευροεκφυλιστικές παθήσεις. Ωστόσο, μέρος της πιο σημαντικής δουλειάς του για την προστασία της υγείας του εγκεφάλου δεν γίνεται στο ιατρείο αλλά στη δική του κουζίνα, καθώς ο ίδιος και η σύζυγός του μεγαλώνουν τα παιδιά τους.

Διατροφή και ανάπτυξη του εγκεφάλου του παιδιού

Η βρεφική και πρώιμη παιδική ηλικία αποτελεί ένα κρίσιμο παράθυρο νευροπλαστικότητας και ανάπτυξης και αυτό που προσφέρουμε στα παιδιά μας ως τροφή μπορεί να επηρεάσει άμεσα την υγεία του εγκεφάλου τους σε βάθος χρόνου.

Σύμφωνα με τον Chen, οι καλύτερες τροφές για τον εγκέφαλο παραμένουν σταθερές: φρούτα, λαχανικά και επιλογές πλούσιες σε φυτικές ίνες. Η φιλοσοφία του δεν είναι καθόλου περιοριστική - το αντίθετο μάλιστα. Τα παιδιά του ακολουθούν μια διατροφή που βασίζεται στην ποικιλία, και όπως ο ίδιος σχολιάζει, η καθημερινή τους διατροφή δεν διαφέρει σε τίποτα από εκείνη των συνομηλίκων τους. Ωστόσο, παραμένει αμετακίνητος σε τρεις βασικούς κανόνες, ειδικά κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους.

Τρία πράγματα που συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου

1. Όχι μέλι πριν τον 12ο μήνα

Woman With Jar Of Honey At Wooden Table, Closeup

Το μέλι μπορεί -έστω και σπάνια- να αποβεί επικίνδυνο για ένα βρέφος. Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει σπόρους του βακτηρίου Clostridium botulinum, ακόμη και σε μικρές ποσότητες ή μέσα σε μαγειρεμένα τρόφιμα.

Το πεπτικό σύστημα των βρεφών δεν είναι ακόμα αρκετά ώριμο για να «αντιμετωπίσει» αυτούς τους σπόρους. Έτσι, μπορούν να αναπτυχθούν μέσα στο έντερο και να παράγουν την τοξίνη της αλλαντίασης . Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε βρεφική αλλαντίαση μια σπάνια, αλλά πολύ σοβαρή μορφή τροφικής δηλητηρίασης.

Η τοξίνη προσβάλλει το νευρικό σύστημα οδηγώντας σε μυϊκή αδυναμία. Τα μωρά μπορεί να εμφανίσουν αδύναμο κλάμα, μειωμένο αντανακλαστικό θηλασμού και μειωμένο μυϊκό τόνο. Σε σοβαρές περιπτώσεις, προκαλεί παράλυση των αναπνευστικών μυών και μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε θάνατο.

Πόσο μέλι μπορούν να τρώνε τα παιδιά σας χωρίς κίνδυνο;

Γι’ αυτό τα CDC και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής επισημαίνουν ότι τα βρέφη «δεν πρέπει να καταναλώνουν κανένα τρόφιμο που περιέχει ωμό ή μαγειρεμένο μέλι».

2. Πρώιμη έκθεση σε κοινά αλλεργιογόνα

fistiki-allergia.jpg

Για χρόνια, οι γονείς σε πολλά μέρη του κόσμου συμβουλεύονταν να καθυστερούν την επαφή των παιδιών με αλλεργιογόνα όπως τα φιστίκια ή το αυγό. Σήμερα ξέρουμε ότι αυτή η συμβουλή ήταν λανθασμένη. Η καθυστέρηση μπορεί στην πραγματικότητα να αυξήσει τον κίνδυνο σοβαρής τροφικής αλλεργίας.

Πότε να εισάγετε αυγό, φυστικοβούτυρο και άλλα κοινά αλλεργιογόνα τρόφιμα σε ένα μωρό

Μετά από μια καθοριστική μελέτη, μάθαμε ότι η πρώιμη εισαγωγή φυστικιών και η συστηματική κατανάλωσή τους μειώνει τον κίνδυνο αλλεργίας έως και 86% σε βρέφη υψηλού κινδύνου. Η έρευνα υποστηρίζει επίσης την πρώιμη εισαγωγή και άλλων αλλεργιογόνων, όπως το μαγειρεμένο αυγό.

Αλλεργία στα φιστίκια: Νέες στρατηγικές πρόληψης από παιδίατρους

Οι τροφικές αλλεργίες μπορεί να επηρεάσουν τη συμπεριφορά και τη διάθεση ενός παιδιού. Για παράδειγμα να το κάνουν πιο ευερέθιστο ή πιο υπερκινητικό επειδή το σώμα του «πιέζεται» από την αλλεργική αντίδραση. Έτσι, μπορούν έμμεσα να επηρεαστούν και κάποιες νευρολογικές ή συμπεριφορικές λειτουργίες.

3. Όχι γλυκαντικά ή ζαχαρούχα ποτά στον πρώτο χρόνο

zaxari-kai-paidia.jpg

Αποφεύγουμε τελείως τα ποτά με θερμίδες και τα γλυκαντικά που δεν προσφέρουν θρεπτική αξία σε παιδιά κάτω του 1 έτους. Αυτό σημαίνει:

  • Όχι χυμούς
  • Όχι αναψυκτικά ή ζαχαρούχα ποτά
  • Όχι «ελαφριά» ή τεχνητά γλυκαντικά ποτά

Η πολλή ζάχαρη στα μωρά μπορεί να κουράσει τον οργανισμό και να ενεργοποιήσει «κέντρα ανταμοιβής» στον εγκέφαλο, σαν εθιστικές ουσίες, ενώ συνδέεται και με δυσκολίες στη μάθηση και τη μνήμη. Ακόμη και μικρές ποσότητες ζαχαρούχων ποτών στη βρεφική ηλικία αυξάνουν τον κίνδυνο παχυσαρκίας, και η πρώιμη έκθεση στη γλυκιά γεύση μπορεί να ενισχύσει δια βίου προτίμηση στα γλυκά, επηρεάζοντας και τη συναισθηματική ισορροπία.

Σε ποια ηλικία σταματά να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού;

Οι χυμοί από την άλλη, όσο «υγιεινοί» κι αν φαίνονται, δεν έχουν τις φυτικές ίνες του φρούτου, δίνουν πολλές περιττές θερμίδες και συχνά αντικαθιστούν πιο θρεπτικές τροφές.

Η κύρια τροφή των μωρών πριν τον πρώτο χρόνο πρέπει να είναι το μητρικό γάλα ή το γάλα σε σκόνη, και μετά τους 6 μήνες μπορεί να εισαχθεί λίγο νερό μαζί με τις στερεές τροφές. Παρόλο που τα γλυκαντικά ποτά περιορίζονται στο ελάχιστο, το πιο σημαντικό είναι να μάθουμε στα παιδιά να κάνουν σωστές επιλογές, αντί να τους επιβάλλουμε αυστηρούς περιορισμούς μεγαλώνοντας.

Τέλος, όπως κάνετε πάντα άλλωστε, συμβουλευτείτε έναν επαγγελματία υγείας για τη διατροφή των παιδιών σας.

με πληροφορίες από το cnbc.com

DPG Network
© 2012-2025 Mothersblog.gr - All rights reserved