Σε ποια ηλικία σταματά να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού;

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη του παιδικού εγκεφάλου.

Σε ποια ηλικία σταματά να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος του παιδιού;

Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια περίοδος όπου αναπτύσσεται πλήρως ο εγκέφαλος του παιδιού.

Το περιβάλλον μέσα στο οποίο ζει το παιδί, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεών του με τα άτομα που το φροντίζουν,μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του εγκεφάλου του όσο και οι γενετικοί παράγοντες.

Στατιστικά στοιχεία

  • Ο εγκέφαλος ενός μωρού κατά τη γέννησή του έχει περίπου 86 δισεκατομμύρια εγκεφαλικά κύτταρα (νευρώνες).
  • Αν και ένα νεογέννητο διαθέτει περίπου τον ίδιο αριθμό νευρώνων με έναν ενήλικα, έχει μόνο το 25% του μεγέθους του ενήλικα.
  • Οι νευρώνες του βρέφους συνδέονται με περίπου 50 τρισεκατομμύρια νέες νευρικές συνδέσεις όταν στους ενήλικες ανέρχονται σε περίπου 500 τρισεκατομμύρια.
  • Μέχρι την ηλικία των 3 ετών, οι συναπτικές συνδέσεις έχουν αυξηθεί στα 1000 τρισεκατομμύρια.
  • Το 90% της ανάπτυξης του εγκεφάλου ολοκληρώνεται μέχρι την ηλικία των 5 ετών .
  • Κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή , η συναπτική πυκνότητα θα είναι η μισή από αυτή ενός μικρού παιδιού στην ηλικία των δύο ετών.
egefalos-neas-mamas.jpg

Πότε σταματά να αναπτύσσεται ο εγκέφαλος

Κατά μέσο όρο, ο εγκέφαλος σταματά να αναπτύσσεται γύρω στην ηλικία των 25 ετών. Αν και η τροχιά ανάπτυξης του εγκεφάλου ενός ατόμου μπορεί να ποικίλλει ελαφρώς, η υγιής ανάπτυξη του εγκεφάλου των περισσότερων ανθρώπων ολοκληρώνεται στα μέσα της δεκαετίας των 20.

Ο προμετωπιαίος φλοιός είναι η τελευταία περιοχή του εγκεφάλου που αναπτύσσεται. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι ο εγκέφαλος σταματά να αλλάζει.

Ο σχηματισμός και η αλλαγή διασυνδέσεων στον εγκέφαλό μας είναι μια συνεχής διαδικασία που λαμβάνει χώρα σε όλη τη διάρκεια της ζωής μας. Η νευροπλαστικότητα επιτρέπει τη δημιουργία νέων συνδέσεων. Αλλά καθώς γερνάμε, οι ρυθμοί είναι πιο αργοί.

paidikos-egefalos.jpg

Συναπτικό κλάδεμα

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της ανάπτυξης του εγκεφάλου του παιδιού είναι το συναπτικό κλάδεμα.

Το συναπτικό κλάδεμα είναι η νευρωνική διαδικασία κατά την οποία οι αχρησιμοποίητοι νευρώνες και οι συνάψεις εξαλείφονται για να αυξηθεί η αποτελεσματικότητα των νευρωνικών μεταδόσεων. Αυτή η διαδικασία εμφανίζεται μεταξύ της πρώιμης παιδικής ηλικίας και της εφηβείας.

Το δίκτυο των συνάψεων αναπτύσσεται γρήγορα κατά τη διάρκεια του πρώτου έτους και συνεχίζει και κατά την νηπιακή ηλικία.

Η εμπειρία ζωής θα ενεργοποιήσει ορισμένους νευρώνες, θα δημιουργήσει νέες εγκεφαλικές συνδέσεις και θα ενισχύσει τις υπάρχουσες, που ονομάζονται μυελίνωση.

Οι αχρησιμοποίητες συνδέσεις θα εξαλειφθούν τελικά κατά το συναπτικό κλάδεμα στον εγκέφαλο.

Επειδή οι εμπειρίες της πρώιμης παιδικής ηλικίας μπορούν κυριολεκτικά να διαμορφώσουν τον εγκέφαλο, τα μωρά συνήθως προσαρμόζονται σε οποιοδήποτε περιβάλλον στο οποίο γεννιούνται.

Με πληροφορίες από το parentingforbrain.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved