Γιατί το να μιλάτε στο μωρό είναι σημαντικό

Μιλώντας στο μωρό ενισχύετε τις επικοινωνιακές του δεξιότητες και την ανάπτυξη της ομιλίας του.

Γιατί το να μιλάτε στο μωρό είναι σημαντικό
Bigstock

Το μωρό αναπτύσσει τις επικοινωνιακές του δεξιότητες από τη στιγμή που γεννιέται. Το κλάμα είναι για εκείνο ένας τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας. Όσο μεγαλώνει μαθαίνει νέους τρόπουw να επικοινωνεί και μέχρι και την ηλικία των τριών μηνών τα περισσότερα μωρά μπορούν να χαμογελάσουν και κουνάνε χέρια και πόδια για να εκφράσουν τον ενθουσιασμό τους.

Γιατί είναι σημαντικό να μιλάτε στο μωρό

Τα παιδιά από τη βρεφική τους ακόμα ηλικία απορροφούν ό,τι ακούνε και βλέπουν γύρω τους σαν σφουγγάρι. Το ίδιο ισχύει και με τη γλώσσα και το να ακούνε συχνά ομιλίες, συζητήσεις, λέξεις και προτάσεις τα βοηθάει να μιλήσουν πιο γρήγορα.

Έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά των οποίων οι γονείς μιλούσαν συχνά χρησιμοποιώντας πλούσιο λεξιλόγιο κατά τη βρεφική τους ηλικία, μεγαλώνοντας, είχαν πιο ανεπτυγμένες γλωσσικές δεξιότητες. Επίσης, όσο περισσότερο μιλάνε οι γονείς στα παιδιά τους, τόσο περισσότερο ενισχύεται η ανάπτυξη της ομιλίας. Και ενώ μπορεί το πρώτο διάστημα το μωρό να μην αποκρίνεται σε όσα του λέτε ή να μην δείχνει καν κάποια ένδειξη ότι σας καταλαβαίνει, αξιοποιεί όμως όσα ακούει δεδομένου κιόλας ότι τα μωρά καταλαβαίνουν την ομιλία πιο γρήγορα από ότι μαθαίνουν να μιλάνε.

mama-kai-neogennito-omilia.jpg

Πώς να μιλήσετε στο μωρό σας

Μπορείτε να εντάξετε τη συζήτηση με το μωρό στην καθημερινότητά σας με έναν από τους εξής τρόπους.

Μιλήστε του για τη μέρα σας

Ένας από τους πιο εύκολους τρόπους να μιλήσετε στο μωρό σας είναι να του μιλήσετε για όσα κάνετε τη στιγμή που τα κάνετε. Όταν για παράδειγμα του αλλάζετε πάνα ή ακόμα και όταν κάνετε κάποια άλλη δουλειά στο σπίτι και έχετε το μωρό δίπλα σας στο καθισματάκι του.

Διαβάστε βιβλία μαζί

Διαβάστε στο μωρό παραμύθια ή διαβάστε δυνατά βιβλία δικά σας. Μπορείτε να παίξετε με τον χρωματισμό της φωνής σας και την ένταση για να κρατήσετε το ενδιαφέρον του μωρού.

Δείξτε του αντικείμενα και πείτε του πώς λέγονται

Ένας τρόπος να αρχίζετε να χτίζετε το λεξιλόγιο του παιδιού είναι δείχνοντάς του αντικείμενα του σπιτιού και λέγοντας την ονομασία του. Κάντε το ξανά και ξανά, η επανάληψη άλλωστε είναι η μητέρα της μάθησης, όπως λέει και η ρήση.

Τραγουδήστε

Τραγουδήστε παιδιά τραγούδια. Ακόμα και αν το μωρό είναι πολύ μικρό για να μπορεί να σας συνοδεύσει σίγουρα θα λατρεύει να ακούει εσάς.

Μιμηθείτε τους ήχους

Τα παιδιά απολαμβάνουν να ακούνε τους γονείς τους να μιλάνε μωρουδίστικα και αυτό γιατί είναι ένα κίνητρα για να επικοινωνήσουν.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved