Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του

Ένας αποτελεσματικός τρόπος για να εμπλουτίσετε το λεξιλόγιο του παιδιού σας είναι οι ερωτήσεις.

Πώς να βοηθήσετε το παιδί σας να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του

Κάντε του ερωτήσεις για όλα αυτά τα θαυμάσια πράγματα που αισθάνεται και βλέπει. Ερωτήσεις όμως που οδηγούν σε συζήτηση και δεν ζητάνε μόνο μια απλή μονολεκτική απάντηση. Ακούστε πιο προσεκτικά τι λέει το μικρούλι σας και όχι πως το λέει.

Μην πιέζετε το παιδί σας να ολοκληρώσει γρήγορα τις προτάσεις του ή να μιλά πιο αργά. Αν αρχίσει να σκέφτεται με ποιο τρόπο θα πρέπει να σχηματίσει μια σωστή πρόταση, θα κουραστεί και θα ξεχάσει το νόημα της επικοινωνίας.

Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μάθει να μιλά σωστά το παιδί σας, είναι το παιχνίδι. Την ώρα που βάζει τον έναν κύβο πάνω στον άλλο για να χτίσει τον πύργο του, εξηγήστε του ότι ο πιο μεγάλος πύργος μπαίνει στην αρχή και ο πιο μικρός στο τέλος. Αφήνετέ του περιθώρια για να καταλάβει και να αφομοιώσει αυτά που του εξηγήτε. Δημιουργείστε ιστοριούλες, αναλάβετε ένα ρόλο και αναθέστε και στο παιδί σας έναν άλλο, τονώνοντας την ανάγκη για ζωηρό διάλογο. Αφήστε το να ταξιδέψει μαζί σας στον κόσμο της αχαλίνωτης φαντασίας. Αυτός είναι άλλωστε ο κόσμος των παιδιών.

Ενας άλλος λόγος που τα "γιατί" και οι υπόλοιπες ερωτήσεις είναι τόσο δημοφιλείς στην κοινωνία των παιδιών, είναι η τεράστια ευχαρίστηση που αντλούν από τη διαδικασία να θέτουν ερωτήσεις και να παίρνουν απαντήσεις. Ακόμα κι αν ξέρουν την απάντηση, την ερώτηση θα την κάνουν . Αλλά η δίψα της γνώσης και της επικοινωνίας δεν είναι τα μόνα κίνητρα πίσω απ΄ αυτόν τον καταιγισμό των ερωτήσεων. Το παιδάκι καταλαβαίνει ότι οι ερωτήσεις αυτές που εξασφαλίζουν την προσοχή και το ενδιαφέρον των μεγάλων. Αξίζει λοιπόν τον κόπο να λέει τα ίδια και τα ίδια ξανά και ξανά.

Προσπαθήστε λοιπόν ν' απαντάτε σύντομα και κατανοητά. Δεν χρειάζεται να δώσετε ολόκληρη διάλεξη πάνω στο θέμα, αρκεί το μωρό σας να καταλαβαίνει την απάντηση που του δίνετε.

Διαβάστε επίσης

Ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθει καινούργιες λέξεις ένα μωρό 1-12 μηνών;
Mήπως μιλάτε υπερβολικά απλά στο μικρό παιδί σας;
Λογοθεραπεία: Πότε πρέπει να ανησυχείτε
Ομιλία και παιδί: Πότε αρχίζει και πώς μπορώ να πλουτίσω το λεξιλόγιο του;

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved