Έξι σημάδια που προειδοποιούν για προβλήματα λόγου και ομιλίας στα μωρά

Αυτά είναι τα πιο συχνά προβλήματα ομιλίας στα μωρά - Οι ενδείξεις που πρέπει να προσέξετε.

Έξι σημάδια που προειδοποιούν για προβλήματα λόγου και ομιλίας στα μωρά

Τα προβλήματα ομιλίας στα μωρά δεν είναι εύκολο να εντοπιστούν κατά τους πρώτους μήνες καθώς δεν μπορούν να μιλήσουν ακόμα.

Το κλάμα και οι κινήσεις των ματιών είναι τα πρώτα στοιχεία επικοινωνίας των μωρών. Με την πάροδο του χρόνου, αρχίζουν να μιμούνται ήχους επειδή τους έχουν ακούσει και κατανοήσει σε κάποιο βαθμό.

provlimata omilias se paidia

Γιατί τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα ομιλίας;

Οι γιατροί και οι επιστήμονες δεν γνωρίζουν τα ακριβή αίτια που τα παιδιά αντιμετωπίζουν δυσκολίες με την ομιλία. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι συμβαίνουν επειδή υπάρχει πρόβλημα με τον τρόπο αλληλεπίδρασης των μηνυμάτων του εγκεφάλου με τους μυς και τα μέρη του σώματος που απαιτούνται για την ομιλία. 'Αλλοι πάλι εκτιμούν ότι το τραύλισμα που έχουν αρκετά παιδιά, μπορεί να είναι γενετικό. Τα παιδιά που τραυλίζουν έχουν τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν ένα στενό μέλος της οικογένειας που επίσης τραυλίζει.

Αναγνωρίζοντας τα στάδια της γλωσσικής ανάπτυξης, τόσο οι γονείς όσο και οι ειδικοί μπορούν να αναγνωρίσουν αν το μωρό τους ανταποκρίνεται σωστά στα ερεθίσματα.

Επίσης, μια καθυστέρηση ή αδυναμία επαρκούς ανάπτυξης της γλώσσας μπορεί να είναι συνέπεια διαταραχών λόγου, ομιλίας ή ακοής.

provlimata omilias se paidia1

Τα σημάδια που προειδοποιούν για πιθανά προβλήματα ομιλίας

Για να διαπιστώσετε εάν υπάρχει πρόβλημα στη σωστή ανάπτυξη της ομιλίας του μωρού, πρέπει να δίνετε προσοχή σε ορισμένα σημάδια που το μαρτυρούν.

Ποια είναι αυτά:

  1. Το παιδί δεν μπορεί να πει τουλάχιστον πενήντα κατανοητές λέξεις μέχρι να γίνει είκοσι τεσσάρων μηνών.
  2. Μπορεί να μιμηθεί την προφορά των προτάσεων αλλά δεν είναι σε θέση να δημιουργήσει οποιαδήποτε πρόταση αυθόρμητα.
  3. Παράγει μεμονωμένους ήχους αλλά δυσκολεύεται στο σχηματισμό λέξεων .
  4. Δεν χρησιμοποιεί προτάσεις δύο λέξεων ακόμη και όταν μπορεί να σχηματίσει λέξεις.
  5. Το παιδί αποφεύγει να χρησιμοποιεί συνδετικές λέξεις σε προτάσεις. Δηλαδή, προτιμά να λέει λέξεις που από μόνες τους εκφράζουν όλα όσα προσπαθεί να επικοινωνήσει.
  6. Δυσκολεύεται να μιλήσει άνετα. Τραυλίζει και δεν αρθρώνει σωστά τις λέξεις.

Τα παραπάνω σημάδια θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν όταν είναι επαναλαμβανόμενα σε παιδιά ηλικίας έως τριών ετών.

provlimata omilias se paidia2

Τι να κάνετε αν υποπτεύεστε ότι υπάρχουν προβλήματα ομιλίας

Οι γονείς αρχίζουν να ανησυχούν ότι το παιδί τους έχει πρόβλημα ομιλίας όταν παρατηρούν ότι, σε σύγκριση με άλλα παιδιά της ηλικίας τους, δεν εκφράζεται με τον ίδιο τρόπο. Αν και δεν είναι όλα τα παιδιά ίδια, είναι σημαντικό να συμβουλευτείτε έναν ειδικό.

Επίσης, να θυμάστε ότι ακόμα κι αν ορισμένα παιδιά παρουσιάζουν καθυστέρηση στην ομιλία, μπορούν με την ανάλογη βοήθεια να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση ακόμα και να αντιμετωπίσουν πλήρως το όποιο πρόβλημα μεγαλώνοντας.

Πηγή: youaremom.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved