Πότε μιλάει ένα παιδί με αυτισμό;

Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την ομιλία.

Πότε μιλάει ένα παιδί με αυτισμό;

Αγοράκι παίζει μόνο του στο πάτωμα

Bigstock

Τα περισσότερα παιδιά λένε τις πρώτες τους λέξεις σε ηλικία περίπου 12 μηνών. Βέβαια, το 10% των νηπίων φτάνουν σε αυτή την ηλικία χωρίς καν να λένε «μαμά» ή «μπαμπά».

Οι λόγοι ποικίλουν: απώλεια ακοής, διανοητική αναπηρία, μια γλωσσική διαταραχή ή διαταραχή ομιλίας. Θα μπορούσε επίσης να είναι ένα παροδικό αναπτυξιακό στάδιο που επηρεάζει την ομιλία τους χωρίς μακροπρόθεσμες συνέπειες.

aytismos-se-paidi-dio-eton.jpg

Mωρό παίζει μόνο του με ένα αεροπλανάκι

Bigstock

Αυτισμός και ομιλία

Η έλλειψη δεξιοτήτων επικοινωνίας μπορεί να είναι ένα από τα πρώιμα σημάδια του αυτισμού που πολλοί γονείς παρατηρούν και συζητούν με το γιατρό τους.

Μελέτες που ολοκληρώθηκαν σε παιδιά που άργησαν να μιλήσουν, έδειξαν ότι έως και το 70% των παιδιών που δεν μιλούν σε ηλικία έως και 18 μηνών δεν είναι ούτε αυτιστικά ούτε έχουν άλλα αναπτυξιακά προβλήματα. Από την άλλη πλευρά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι αυτό σημαίνει ότι το 30% των παιδιών είναι πιθανόν να έχουν διανοητική αναπηρία, γλωσσική διαταραχή, διαταραχή λόγου ή κάποια άλλη πάθηση που θα απαιτήσει θεραπεία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με τη διεύρυνση του φάσματος του αυτισμού ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών παρουσιάζει καλή γνωστική ανάπτυξη.

Επομένως, ο γονιός ενός παιδιού που δεν μιλάει δεν θα πρέπει να υποθέσει ότι το παιδί του απλά θα αρχίσει να μιλάει μια μέρα, αλλά ούτε και να ανησυχεί ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Η κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και θα πρέπει να απευθυνθεί σε ειδικό.

Πώς επηρεάζει ο αυτισμός την επικοινωνία;

Ο εγκέφαλος ενός παιδιού με αυτισμό λειτουργεί διαφορετικά γι΄αυτό και είναι δύσκολη η κοινωνική αλληλεπίδραση. Επιπλέον, δεν υπάρχει τυπική περίπτωση αυτισμού αν και υπάρχουν ορισμένα κοινά χαρακτηριστικά. Έτσι, υπάρχουν παιδιά με αυτισμό που δεν έχουν σημαντικές δυσκολίες στην επικοινωνία ενώ άλλα δυσκολεύονται αρκετά.

Το ίδιο ισχύει και για την ομιλία. Μια θεωρία σχετικά με το γιατί συμβαίνει αυτό είναι ότι τα μωρά με αυτισμό είναι πιθανόν να εστιάζουν την προσοχή τους περισσότερο σε πράγματα γύρω τους και λιγότερο σε ανθρώπους, επομένως έχουν λιγότερα παραδείγματα γλωσσικών δεξιοτήτων προς αντιγραφή. Ενδεχομένως να αισθάνονται λιγότερο την ανάγκη να επικοινωνήσουν ή να αλληλεπιδράσουν με άλλους, με αποτέλεσμα να μην αναπτύσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες τόσο γρήγορα όσο άλλα παιδιά.

autism.jpg

Νήπιο κάθεται μόνο του στον καναπέ.

Σημάδια ότι ένα παιδί έχει αυτισμό

  • Δεν μπορεί να κατανοήσει απλές οδηγίες ή ερωτήσεις
  • Δυσκολεύεται να επικοινωνήσει τις επιθυμίες και τις ανάγκες του
  • Επαναλαμβάνει τις ίδιες λέξεις και φράσεις ξανά και ξανά
  • Απαντά σε ερωτήσεις επαναλαμβάνοντας την ερώτηση
  • Μιλάει με ασυνήθιστο τόνο φωνής ή με περίεργο ρυθμό ή τόνο

Μερικά από αυτά τα σημάδια μπορεί να είναι πιο εμφανή από άλλα, ανάλογα με την ηλικία του παιδιού και τον χαρακτήρα του.

Με πληροφορίες από το app2vox.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved