Η οπτική επαφή βοηθά τα μωρά να μάθουν να μιλούν

Γιατί είναι σημαντικό να έχετε οπτική επαφή με το μωρό σας.

Η οπτική επαφή βοηθά τα μωρά να μάθουν να μιλούν

Καθώς προσαρμόζεστε στη ζωή με ένα νεογέννητο, αρχίζετε να αποκρυπτογραφείτε τις ανάγκες του και να επικοινωνείτε μαζί του.

Η επικοινωνία με το μωρό σας ξεκινά πολύ πριν από τις πρώτες λέξεις που θα ειπωθούν λίγο πριν ή λίγο μετά τη συμπλήρωση ενός έτους.

Οι πρώιμες μη λεκτικές μορφές επικοινωνίας - η οπτική επαφή και η κοινή προσοχή - είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας γερής βάσης για την ανάπτυξη της γλώσσας, σύμφωνα με τους ειδικούς.

optiki epafi me moro1

Η οπτική επαφή είναι ένας πρώιμος προγνωστικός παράγοντας των γλωσσικών δεξιοτήτων

Πρώτον, ένα βρέφος αναπτύσσει την ικανότητα να εστιάζει τα μάτια του σε ένα πρόσωπο. Ήδη από τεσσάρων ημερών, το νεογέννητο αναγνωρίζει το πρόσωπο της μητέρας του. Ο καλύτερος τρόπος για να υποστηρίξετε την ανάπτυξη της οπτικής επαφής του μωρού σας είναι να το κοιτάζετε ενώ το ταΐζετε, καθώς ένα νεογέννητο μπορεί να δει μόνο περίπου 20 έως 38 εκατοστά μακριά.

Είτε θηλάζουν είτε πίνουν γάλα με το μπιμπερό, τα μωρά αναπτύσσουν θεμελιώδεις δεξιότητες κοινωνικής επικοινωνίας κοιτάζοντας το πρόσωπο του φροντιστή κατά τη διάρκεια του ταΐσματος. Όταν το βρέφος εστιάζει στα μάτια σας και στρέφει το βλέμμα του για να παρατηρήσει τι κοιτάτε, αυτό δείχνει κοινή προσοχή.

Η ικανότητα του μωρού να δίνει προσοχή στο ίδιο πράγμα την ίδια στιγμή με έναν ενήλικα, -συντονισμένη κοινή προσοχή- , αναπτύσσεται μεταξύ 8 και 15 μηνών.

Το να σας κατευθύνει μη λεκτικά (τριαδικό βλέμμα) το παιδί, καταφέρνει να συνδέει τρία πράγματα κοιτάζοντας με τα μάτια του - τον εαυτό του, κάτι άλλο και εσάς.

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Infant Behavior and Development, «οι δεξιότητες πρώιμης κοινής προσοχής αποτελούν προγνωστικό στοιχείο ενός σχετικά μεγαλύτερου πρώιμου λεξιλογίου.»

Όταν το μωρό κοιτάζει εσάς, μετά ένα αντικείμενο που θέλει και μετά ξανά εσάς, δείχνει ότι καταλαβαίνει ότι μπορεί να επηρεάσει τις ενέργειές σας. Η κοινή προσοχή ξεκινά με το μωρό ως παθητικό συμμετέχοντα, ανταποκρινόμενο στην επικοινωνία του ενήλικα. Όταν το βρέφος αρχίζει να χρησιμοποιεί τα μάτια του για να σας δείξει τι θέλει, έχει μετατοπιστεί από παθητικός συμμετέχων σε ενεργό αλληλεπιδρώντας στη σχέση γονέα-παιδιού.

mwro optiki epafi

Τα μωρά μαθαίνουν καλύτερα μέσω της οπτικής επαφής

Η προσωπική αλληλεπίδραση είναι πιο αποτελεσματική από την εικόνα και τον ήχο δίνοντας στα πολύ μικρά παιδιά την ευκαιρία να μάθουν να χρησιμοποιούν τα μάτια τους για μη λεκτική, κοινωνική επικοινωνία. Τα μωρά βασίζονται στις απαντήσεις και τις αλληλεπιδράσεις των φροντιστών για να διαμορφώσουν τη συμπεριφορά τους.

Το μωρό σας κάνει κάτι...

Το ανταμείβετε με ένα πλατύ χαμόγελο, σωματικό άγγιγμα και μιλώντας του. Σύντομα κάνει θορύβους για να κερδίσει την προσοχή σας και έτσι αρχίζει το δέσιμο μαζί του. Το να αφιερώνετε χρόνο για να παίξετε και να περάσετε χρόνο με το μωρό σας είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το βοηθήσετε να μάθει.

Πηγή: allinahealth.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved