Γιατί το μωρό κοιτάζει επίμονα κάτι – Πέντε πιθανοί λόγοι

  • Για ποιους λόγους τα μωρά κοιτάζουν επίμονα
  • Τι μπορεί να κεντρίσει το βλέμμα του μωρού
  • Τι δείχνει μελέτη 
Γιατί το μωρό κοιτάζει επίμονα κάτι – Πέντε πιθανοί λόγοι

Τα μωρά περνούν μεγάλες περιόδους ανάπτυξης κατά τους πρώτους μήνες της ζωής τους. Είναι περίεργα για τον κόσμο και όλα τους είναι καινούργια. Θέλουν να αλληλεπιδρούν με τους ανθρώπους και είναι κοινωνικά.

Η όραση των μωρών συμβαδίζει με την κινητική και νευρολογική ανάπτυξη. Κοιτάζουν επίμονα κάτι για να το καταλάβουν και να μπορούν αργότερα να το ερμηνεύσουν.

Ακολουθούν πέντε λόγοι για τους οποίους το μωρό μπορεί να κοιτάζει επίμονα εσάς ή το κενό.

Τα μωρά γοητεύονται από όμορφα πράγματα

Ένα μωρό μπορεί να κοιτάζει επίμονα κάτι επειδή νομίζει ότι είναι όμορφο.Ένα πείραμα δεκαετιών διαπίστωσε ότι τα νεογέννητα και τα μικρά βρέφη περνούσαν περισσότερο χρόνο κοιτάζοντας πρόσωπα που οι ενήλικες θεωρούσαν ελκυστικά. Η μελέτη περιελάμβανε εικόνες (επιλεγμένες από ενήλικες) προσώπων που θεωρούνται όμορφα και άλλες που θεωρούνται λιγότερο ελκυστικές. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα μωρά κοιτούσαν τις φωτογραφίες των «όμορφων» προσώπων περισσότερο.
Αξίζει ωστόσο να σημειωθεί ότι τα μωρά δεν έχουν ιδέα ποια είναι τα πρότυπα ομορφιάς της κοινωνίας, επομένως μπορεί να εστιάζουν το βλέμμα τους στα πρόσωπα που εκείνα θεωρούν ξεχωριστά.

orasi paidiou

Στα μωρά αρέσουν τα περίεργα αντικείμενα

Μερικές φορές το βλέμμα των μωρών επικεντρώνεται στα σκουλαρίκια που φοράτε, στα γυαλιά, πιθανόν και στο έντονο χρώμα των μαλλιών σας (π.χ. έντονο κόκκινο, πορτακαλί, κ.ο.κ.). Διαφορετικά μοτίβα, υφές και αξεσουάρ είναι πιθανό να τραβήξουν επίσης την προσοχή τους. Είναι σημαντικό για τα μωρά να βλέπουν διαφορετικά πράγματα καθώς ο εγκέφαλός τους αναπτύσσεται γρήγορα.

Τα μωρά έλκονται από την κίνηση

Τα μωρά συνήθως αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την κίνηση από περίπου 3 μηνών. Συνήθως μένουν ακίνητα ή μακριά και κοιτάζουν επίμονα. Θα το παρατηρήσετε αν τα βγάλετε έξω ή αν έχετε ανεμιστήρα οροφής. Επίσης ίσως δείτε να απομακρύνεται από κινούμενα αντικείμενα εάν χρειάζεται να εστιάσει ξανά την προσοχή του.

Στα μωρά αρέσουν τα έντονα χρώματα

Ένα μέρος της ανάπτυξης της όρασης σε μωρά και μικρά παιδιά είναι η εξοικείωση με τα έντονα χρώματα. Οι διαφορετικές κατηγορίες χρωμάτων που κάνουν αντίθεση μεταξύ τους είναι επίσης σημαντικές. Μπορεί να παρατηρήσετε το μωρό σας να κοιτάζει κάτι τόσο απλό όπως έπιπλα ή βιβλία, αν τα χρώματα τραβήξουν την προσοχή του.

mwra orasi

Ο εγκέφαλος των μωρών εξακολουθεί να αναπτύσσεται

Τα μωρά αναπτύσσουν πολλές διαφορετικές δεξιότητες μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους.Ο εγκέφαλος ενός παιδιού είναι αναπτύσσεται κατά 90% μέχρι την ηλικία των 6 ετών.Τα μωρά μπορούν να μάθουν τόσα πολλά παρατηρώντας απλώς το περιβάλλον στο οποίο βρίσκονται.

Συμπέρασμα

Θα παρατηρήσετε πολλές αλλαγές στην προσωπικότητα του μωρού σας μέσα στον πρώτο χρόνο. Παρατηρούν τα πάντα γύρω τους και το επίμονο βλέμμα είναι μια απόδειξη ότι ο εγκέφαλός τους εργάζεται σκληρά για να αναπτυχθεί.

Εάν έχετε οποιεσδήποτε ανησυχίες σχετικά με το βλέμμα του μωρού σας - ή οποιαδήποτε συμπεριφορά - συμβουλευτείτε τον παιδίατρό σας.

Πηγή: healthline.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved