Όραση μωρού: Πότε αρχίζει να διακρίνει τα χρώματα;

Το μωρό μπορεί να δει από τη στιγμή που γεννιέται.

Όραση μωρού: Πότε αρχίζει να διακρίνει τα χρώματα;

Ερευνητές βρήκαν διάφορους τρόπους να αποκωδικοποιήσουν την οπτική ικανότητα του νεογέννητου. Έχουν διαπιστώσει ότι το βρέφος έχει περιορισμένη οπτική οξύτητα και μπορεί να δει καθαρά μόνο όσα αντικείμενα βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια του.

Από εκεί και πέρα όλα είναι θολά. Σιγά σιγά όμως η οπτική οξύτητα του παιδιού βελτιώνεται και γύρω στους 18 μήνες μπορεί να δει καθαρά.Μακροχρόνιες έρευνες έχουν αποκαλύψει ότι το νεογέννητο προτιμά τις ασπρόμαυρες γραμμές και τα ασπρόμαυρα σχέδια παρά ένα ενιαίο χρώμα, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει έναν άνθρωπο καλύτερα απ΄ότι ένα αντικείμενο.

mwra orasi

Στους 2 πρώτους μήνες, το μωρό παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόσωπο του πιο αγαπημένου του ανθρώπου στον κόσμο, αυτό της μαμάς του. Ξεκινά από το περίγραμμα , προχωρά προς το στόμα και τη μύτη και τέλος , προσηλώνει το βλέμμα του στα μάτια της.

Όταν γίνει τριών μηνών , το μωρό διακρίνει τα διάφορα χρώματα. Προτιμά τα έντονα και γυαλιστερά και κυρίως το κόκκινο και το μπλε. Λίγο αργότερα μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου.«Με βάση ειδικές μελέτες εκτιμάται ότι τα μωρά μπορούν να διακρίνουν τα χρώματα ήδη από την ηλικία 3-4 μηνών», λέει η οφθαλμίατρος Dr. Charline Boente.

«Τα μωρά πρέπει να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν και να επικεντρώνονται σε αντικείμενα πριν δουν τα χρώματα, και ιδιαίτερα, η φυσιολογική ανάπτυξη του οπτικού νεύρου και του αμφιβληστροειδούς είναι πολύ σημαντική», τονίζει η ίδια.

Με πληροφορίες από το today.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved