Όραση βρέφους: Τι μπορεί να δει ένα νεογέννητο μωρό;

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την όραση του βρέφους.

Όραση βρέφους: Τι μπορεί να δει ένα  νεογέννητο μωρό;

Το μωρό μπορεί να δει από τη στιγμή που γεννιέται.

Επειδή όμως δεν …μπορεί να μας αποκαλύψει τι ακριβώς βλέπει, ερευνητές και νεογνολόγοι έχουν βρει διάφορους τρόπους να αποκωδικοποιήσουν την οπτική ικανότητα του νεογέννητου.

Έχουν διαπιστώσει λοιπόν, ότι το βρέφος έχει περιορισμένη οπτική οξύτητα. Το μωρό μπορεί να δει καθαρά μόνο όσα αντικείμενα βρίσκονται σε απόσταση 30 εκατοστών από τα μάτια του. Από εκεί και πέρα όλα είναι θολά.Σιγά σιγά όμως η οπτική οξύτητα του παιδιού βελτιώνεται και γύρω στους 18 μήνες φτάνει την οξύτητα του ενηλίκου.

Οσο κι αν φαίνεται απίστευτο, το μωρό από τον πρώτη κιόλας στιγμή που γεννιέται, διαθέτει οπτικές προτιμήσεις.

Τα πρώτα χρώματα

Μακροχρόνιες έρευνες έχουν δείξει ότι το νεογέννητο προτιμά τις ασπρόμαυρες γραμμές και τα ασπρόμαυρα σχέδια παρά ένα ενιαίο χρώμα, ενώ μπορεί να παρακολουθήσει έναν άνθρωπο καλύτερα απ΄ότι ένα αντικείμενο.

Αυτό το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που δείχνει για τους ανθρώπους συνεχίζεται , αλλά όσο περνά ο καιρός εστιάζεται περισσότερο στο πρόσωπο της μητέρας του.

Ένα μωράκι δύο μόλις εβδομάδων παρακολουθεί τη μητέρα του περισσότερο απ’ όσον κάποιον άγνωστο, γεγονός που αποδεικνύει ότι αρχίζει σιγά σιγά να την αναγνωρίζει, κάτι που θα ολοκληρωθεί γύρω στον 3ο μήνα.

Στους 2 μήνες ,το μωρό παρατηρεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόσωπό του πιο αγαπημένου του ανθρώπου στον κόσμο, αυτό της μανούλας του.

Ξεκινά από το περίγραμμα , προχωρά προς το στόμα και τη μύτη και τέλος, προσηλώνει το βλέμμα του στα μάτια της. Όταν γίνει τριών μηνών το μωράκι διακρίνει τα διάφορα χρώματα. Προτιμά τα έντονα και γυαλιστερά χρώματα και κυρίως το κόκκινο και το μπλε. Λίγο αργότερα μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του σε αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση μισού μέτρου.

Σύμφωνα με το babycenter.com εάν το μωρό σας δεν παρακολουθεί κινούμενα αντικείμενα ή δεν μπορεί να μετακινήσει ένα ή και τα δύο μάτια σε οποιαδήποτε κατεύθυνση από τη στιγμή που είναι 4 μηνών, καλό είναι να μιλήστε με τον παιδίατρό σας.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved