Πότε μπορούν τα μωρά να δουν καθαρά; Τα 5 στάδια ανάπτυξης της όρασής τους

Πώς εξελίσσεται η όραση του μωρού τον πρώτο χρόνο ζωής του;

Πότε μπορούν τα μωρά να δουν καθαρά; Τα 5 στάδια ανάπτυξης της όρασής τους

Τις πρώτες μέρες μετά τη γέννησή του, το μωρό μπορεί να δει ελάχιστα πράγματα.

Σύμφωνα με το momjunction.com και τον δr. Mukul Kumar Mangla, αυτό συμβαίνει γιατί ο εγκέφαλος του μωρού δεν είναι ακόμη έτοιμος να επεξεργαστεί και να ερμηνεύσει τόσο περίπλοκες πληροφορίες, όπως αυτές που αντιλαμβάνεται ένας άνθρωπος με την όρασή του. Τις πρώτες εβδομάδες, τα μωρά βλέπουν ελάχιστα χρώματα και η ικανότητά τους να επεξεργάζονται διαφορετικές αποχρώσεις ενός χρώματος είναι περιορισμένη. Σταδιακά, η όρασή του μωρού βελτιώνεται όλο και περισσότερο μέχρι και το πρώτο περίπου έτος, όπου πλέον βλέπει καθαρά, όπως ένας ενήλικας.

Η όραση του νεογέννητου μωρού

Το νεογέννητο μωρό μπορεί να δει μόνο αντικείμενα που βρίσκονται σε απόσταση 20-25 cm και αυτά μόνο σε αποχρώσεις του γκρι και ασπρόμαυρου. Αυτό συμβαίνει γιατί τα νευρικά κύτταρα στον εγκέφαλο και τα μάτια τους δεν έχουν αναπτυχθεί ακόμη πλήρως. Επίσης, σε αυτήν την ηλικία, τα μωρά δεν μπορούν να εστιάσουν σε ένα αντικείμενο ή πρόσωπο παρά μόνο για μερικά δευτερόλεπτα, ενώ από τη δεύτερη περίπου εβδομάδα κι έπειτα αρχίζουν να αναγνωρίζουν τα πρόσωπα που τα φροντίζουν.

Η όραση του μωρού ηλικίας 0-2 μηνών

Σύμφωνα με μελέτες, τα μωρά σε αυτήν την ηλικία αρχίζουν να διακρίνουν κάποια κύρια χρώματα όπως το κόκκινο, το μπλε και το πράσινο. Μάλιστα, κάποια μωρά ενδέχεται να δείχνουν και προτίμηση σε κάποιο χρώμα, ωστόσο ακόμα δεν μπορούν να διαχωρίσουν παρόμοια χρώματα μεταξύ τους όπως το κόκκινο ή το πορτοκαλί. Επιπλέον, τα μωρά δύο μηνών μπορούν να κουνάνε τα ματάκια τους ανεξάρτητα από το κεφάλι τους και πλέον παρουσιάζουν ευαισθησία στο φως.

Η όραση του μωρού ηλικίας 3-4 μηνών

Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά αρχίσουν να αποκτούν αντίληψη για το πόσο μακριά ή κοντά είναι κάτι που βλέπουν. Μπορούν να εστιάσουν καλύτερα σε αντικείμενα και μάλιστα να τα ακολουθήσουν με το βλέμμα τους εάν τα κουνήσουμε. Τους αρέσουν να παρατηρούν τα χέρια, τα πόδια και τις κινήσεις που μπορούν να κάνουν με αυτά. Επίσης, πλέον μπορούν να δουν ακόμα περισσότερα χρώματα.

Η όραση του μωρού ηλικίας 4-8 μηνών

Πλέον το μωρό σας μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και αντικείμενα που βρίσκονται μέχρι και δύο μέτρα μακριά του. Μπορεί να παρατηρήσει ακόμα και τις λεπτομέρειες σε μία εικόνα και η όραση του σταδιακά τελειοποιείται.

Η όραση του μωρού ηλικίας 9-12 μηνών

Το χρώμα των ματιών του μωρού σας είναι πλέον αυτό που θα έχει μόνιμα σε όλη του τη ζωή. Μέχρι και να συμπληρώσουν το πρώτο έτος ζωής τους, η όραση τους θα έχει τελειοποιηθεί και θα μπορεί να δει ό,τι βλέπει κι ένας ενήλικας. Σε αυτήν την ηλικία τα μωρά μπορούν να παίξουν κρυφτό και αναγνωρίζουν εικόνες και κρυμμένα αντικείμενα.

Πηγή: momjunction.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved