Η όραση του μωρού: Πώς αλλάζει τον πρώτο χρόνο;

Τι μπορεί να δει ένα μωρό από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι και το πρώτο έτος της ζωής του;

Η όραση του μωρού: Πώς αλλάζει τον πρώτο χρόνο;

Από το πρώτο δευτερόλεπτο που έρχεται στη ζωή, το μωρό ανοίγει τα μάτια του και αποκτά την πρώτη του οπτική επαφή με τον έξω κόσμο. Κατά τη γέννησή του, το μωρό βλέπει ελάχιστα πράγματα, το επόμενο διάστημα όμως η όρασή του βελτιώνεται ραγδαία για αυτό και οι πρώτοι μήνες ζωής του είναι τόσο σημαντική.

Η όραση του μωρού τον 1ο μήνα:

Τι χρώματα βλέπει το μωρό;

Τις πρώτες εβδομάδες το μωρό μπορεί να δει μόνο ό,τι βρίσκεται σε απόσταση 20-25 cm. Αυτή είναι περίπου και η απόσταση από το πρόσωπο της μητέρας του τη διάρκεια του θηλασμού. Σε αυτήν την ηλικία το μωρό μπορεί να εστιάσει το βλέμμα του μόνο για μερικά δευτερόλεπτά. Επιπλέον, βλέπει ασπρόμαυρα και κάποιες αποχρώσεις του γκρι. Από τον τέταρτο μήνα κι έπειτα, σταδιακά θα αρχίσει να βλέπει και όλο και περισσότερα χρώματα και αυτός είναι ο λόγος που τα μωρά λατρεύουν τα έντονα χρώματα και τα γεωμετρικά σχέδια.

Πότε μπορεί αν αναγνωρίσει πρόσωπα;

Από τη δεύτερη περίπου εβδομάδα κι έπειτα το μωρό αρχίζει να αναγνωρίζει τα πρόσωπα που το φροντίζουν. Όπως αναφέρουμε και παραπάνω, μπορεί να εστιάσει σε ένα πρόσωπο μόνο για μερικά δευτερόλεπτα και μόνο όταν αυτό είναι σε απόσταση 20-25cm.

Πώς το επηρεάζει το φως;

Τον πρώτο μήνα της ζωής τους, τα μωρά έχουν την τάση να κοιτάνε προς οτιδήποτε εκπέμπει φως. Ωστόσο, ακόμα δεν είναι ευαίσθητα στο φως και δεν μπορεί να διαταράξει τον ύπνο τους.

Η όραση του μωρού τον 2ο μήνα:

Στον δεύτερο μήνα της ζωής του, το μωρό μπορεί να κουνάει τα μάτια του ανεξάρτητα από το κεφάλι του και να βλέπει οτιδήποτε υπάρχει γύρω του. Οι εικόνες στον περίγυρό του μπορούν να του αποσπάσουν εύκολα την προσοχή και επιπλέον, από αυτόν τον μήνα αρχίζουν να αποκτούν μεγαλύτερη ευαισθησία στο φως.

Η όραση του μωρού από τον 3ο μήνα έως τον 6ο μήνα:

Πλέον μπορεί να δει αντικείμενα και πρόσωπα που βρίσκονται στην άλλη άκρη του δωματίου. Του αρέσει να κοιτά αντανακλάσεις και να παρατηρεί τα παιχνίδια του, τις κινήσεις που κάνουν, αλλά και τα δικά του χέρια και πόδια.

Η όραση του μωρού από τον 7ο έως τον 10ο μήνα:

Σε αυτήν την ηλικία το μωρό δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στις εικόνες. Μπορεί να δει ακόμα και μικρά αντικείμενα όπως τα ψίχουλα του ψωμιού που βρίσκονται μπροστά του και μπορεί να αναγνωρίσει αντικείμενα.

Η όραση του μωρού από τον 11ο έως τον 12ο μήνα:

Το μωρό πλέον μπορεί αν δει έξω από ένα παράθυρο και αναγνωρίζει ξεκάθαρα πρόσωπα από το περιβάλλον του. Μπορεί να παίξει κρυφτό και αναγνωρίζει εικόνες και κρυμμένα αντικείμενα.

Πηγή: parents.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved