Tips για μαμάδες: Τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Δεν είναι όλες οι τροφές κατάλληλες για τη χύτρα ταχύτητας.

Tips για μαμάδες: Τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα ταχύτητας

Η χύτρα ταχύτητας μειώνει σημαντικά το χρόνο που χρειάζεστε για να μαγειρέψετε ένα φαγητό.

Γι΄αυτό και δεν λείπει σχεδόν από καμιά κουζίνα.

Ωστόσο, όλες οι τροφές δεν είναι κατάλληλες για τη χύτρα ταχύτητας καθώς μπορεί να λιώσουν ή να χάσουν τη θερμιδική τους αξία.

rizi-to-plenoume-i-oxi.jpg

Ας δούμε ποιες είναι αυτές

Ζυμαρικά και ρύζι

Μα ζυμαρικά σε χύτρα ταχύτητας, θα αναρωτηθείτε. Κι όμως, πιθανόν να αποτελεί λύση για πολλούς ειδικά αν το ρύζι είναι καστανό και θέλει περισσότερο χρόνο για να βράσει.

Όμως, γενικά καλό είναι να αποφεύγετε να χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας για τροφές που περιέχουν άμυλο.

Κρέας με πατάτες ( ή δύο τροφές ταυτόχρονα)

Το να μαγειρέψετε ένα ψητό με πατάτες και καρότα είναι μια παραδοσιακή συνταγή, σωστά; Όχι όμως στη χύτρα ταχύτητας αλλά στο φούρνο. Μπορεί να είναι μια γρήγορη λύση αλλά το αποτέλεσμα δεν θα σας δικαιώσει καθώς το κρέας χρειάζεται διαφορετικό χρόνο για να μαγειρευτεί σε σχέση με αυτόν για τις πατάτες.

kalokairina-frouta-gia-apwleia-barous.jpg

Φρούτα ή λαχανικά για μαρμελάδες ή κομπόστες

Αν σας αρέσουν οι σπιτικές μαρμελάδες ή οι κομπόστες επιλέξτε την κλασική κατσαρόλα για να τις φτιάξετε κι όχι τη χύτρα ταχύτητας. Κι αυτό γιατί δεν μπορείτε να παρακολουθείτε τη θερμοκρασία που βράζουν τα φρούτα ή τα λαχανικά με αποτέλεσμα είτε να γίνουν «αλλοιφή» είτε να κολλήσουν.

Μπριζόλες

Η χύτρα ταχύτητας δεν είναι μπάρμπεκιου. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να βράσετε συγκεκριμένα κρέατα όπως μοσχάρι, κομμάτια χοιρινού, κατσίκι όχι όμως μπριζόλες ή στήθος κοτόπουλου γιατί σκληραίνουν.

Φακές

Αν συνηθίζετε να βράζετε τα φασόλια στη χύτρα, αποφύγετε να κάνετε το ίδιο και με τις φακές. Θα γίνουν χυλός και θα διαλυθούν. Επίσης θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

fakes-paidia-ofeli.jpg

Θαλασσινά

Γενικά, τα θαλασσινά όπως τα ψάρια, τα στρείδια, οι γαρίδες, τα μύδια είναι πολύ ευαίσθητα στο μαγείρεμα και τις υψηλές θερμοκρασίες. Επομένως η χύτρα ταχύτητας δεν ενδείκνυται για τα θαλασσινά ( ίσως για το χταπόδι όταν είναι μεγάλο και σκληρό).

Πηγή: cnet.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved