Tips για μαμάδες: Ποια τρόφιμα χρειάζονται πλύσιμο πριν το μαγείρεμα και ποια όχι

Κάποια τρόφιμα χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο πριν τα καταναλώσετε ενώ άλλα όχι.

Tips για μαμάδες: Ποια τρόφιμα χρειάζονται πλύσιμο πριν το μαγείρεμα και ποια όχι
Bigstock

Μετά το σούπερ μάρκετ και το μανάβικο έχει γίνει συνήθεια να πλένουμε τα λαχανικά και τα φρούτα που αγοράζουμε. Δεν είναι όμως τα μόνα τρόφιμα που χρειάζονται σχολαστικό πλύσιμο πριν τα καταναλώσουμε ή τα χρησιμοποιήσουμε στο μαγείρεμα. Παρακάτω τι συμβουλεύουν οι ειδικοί.

Τροφές που χρειάζονται πλύσιμο

Φασόλια σε κονσέρβα

Τα φασόλια σε κονσέρβα είναι ήδη μαγειρεμένα και είναι μία πολύ εύκολη λύση όταν θέλουμε να φτιάξουμε πλούσιες και χορταστικές σαλάτες. Η λογική λέει ότι εφόσον, τα φασόλια αυτά είναι ήδη συσκευασμένα, δεν χρειάζονται πλύσιμο. Όμως, για να διατηρηθούν στην κονσέρβα συσκευάζονται μέσα σε ένα υγρό το οποίο έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι. Εάν λοιπόν θέλετε να τα κάνετε πιο υγιεινά και λιγότερο αλμυρά, ξεπλύνετέ τα καλά πριν τη χρήση.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά καλό είναι να πλένονται σχολαστικά πριν τη χρήση, ακόμα και αυτά που έχουν φλούδα την οποία αφαιρείτε όπως είναι το πεπόνι, το αβοκάντο κ.α. Αποφύγετε, ομως, να τα πλένετε με σαπούνι καθώς έχουν ανοιχτούς πόρους και μπορεί να απορροφήσουν το σαπούνι.

Ρύζι

Αν και λίγοι το κάνουν, καλό είναι και το ρύζι να πλένεται πριν το μαγείρεμα. Με τον τρόπο αυτό αναδεικνύεται η γεύση του, ενώ παράλληλα απομακρύνονται τυχόν βακτήρια από την επιφάνεια.

Οστρακοειδή

Τα ψάρια δεν ανήκουν στα τρόφιμα που χρειάζονται πλύσιμο πριν το μαγείρεμα. Δεν ισχύει το ίδιο όμως για τα οστρακοειδή στα οποία είναι πολύ πιθανό να έχει συσσωρευτεί άμμος και άλλες ακαθαρσίες στο εσωτερικό τους.

Φρέσκα μυρωδικά

Είναι σημαντικό να πλένετε τα μυρωδικά, όχι μόνο πριν τα χρησιμοποιήσετε στα φαγητά σας, αλλά και πριν τα αποθηκεύσετε στο ψυγείο, καθώς ενδέχεται να έχουν χώμα, σκόνη κ.α.

Τροφές που δεν χρειάζονται πλύσιμο

Πλύσιμο πριν το μαγείρεμα δεν χρειάζονται:

  • Το ωμό κρέας
  • Το ωμό ψάρι
  • Οι συσκευασμένες σαλάτες
  • Τα αυγά
  • Τα ζυμαρικά
  • Τα μανιτάρια

Με πληροφορίες από mashed.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved