Να είσαι καλή μαμά σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου

  • Χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου
  • Το κενό που νιώθει μέσα της μια μαμά
  • Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας χωρίς τύψεις
  • Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας
Μαργαρίτα Νικολάου
Να είσαι καλή μαμά σημαίνει να αφιερώνεις χρόνο στον εαυτό σου
Photo by Kelly Sikkema on Unsplash

Όταν η κόρη μου ήταν μικρή, βιαζόμουν να πάω στο σουπερμάρκετ ή τον φούρνο της γειτονιάς. Πρακτικά, ήταν το μοναδικό πράγμα που έκανα μόνη μου και για κάποιο λόγο, πίστευα ότι πρέπει να βιαστώ για να γυρίσω γρήγορα στο σπίτι, μιας και η δουλειά μου ήταν να φροντίζω κάθε δευτερόλεπτο το παιδί μου.

Χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου

Καθώς τα χρόνια περνούσαν, διαπίστωσα ότι χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου και δεν εννοώ μια γρήγορη βόλτα μέχρι το σουπερμάρκετ. Μιλάω για μερικά απλά πράγματα που ήθελα να κάνω, όπως να φτιάξω έναν ελληνικό καφέ για παράδειγμα και να τον πιω με την ησυχία μου στον καναπέ, ζεστό. Κάτι που δεν κατάφερνα. Οι τύψεις ότι άφηνα την μικρή να παίζει μόνη της, χωρίς εγώ να της δίνω σημασία και προσοχή, με κυρίευαν.

Αυτό βέβαια, μέχρι πριν μερικά χρόνια, που ο άνδρας μου αποφάσισε να την πάρει να πάνε ΜΟΝΟΙ τους (το γράφω με κεφαλαία γιατί η Νικόλ δεν πήγαινε ΠΟΥΘΕΝΑ χωρίς εμένα) βολτά, μου έδωσε την δυνατότητα να μείνω μόνη στο σπίτι για 4 ολόκληρες ώρες. Είδα την αγαπημένη μου ταινία, κοιμήθηκα για μεσημέρι, έφτιαξα το ελληνικό μου καφεδάκι και βούτηξα τα λαχταριστά μπισκότα που είχα φτιάξει μαζί της. Κάπως έτσι ανακάλυψα ότι τελικά χρειαζόμουν περισσότερο χρόνο για τον εαυτό μου. Σίγουρα μου έλειπε το παιδί μου, αλλά έπρεπε να κάνω κάτι και για εμένα.

Το κενό που νιώθει μέσα της μια μαμά

Ξέρετε, μετά από χρόνια συζητήσεων με ψυχολόγους και άλλες μαμάδες, ανακάλυψα ότι αυτό το κενό που νιώθει μια μαμά κάποιες φορές μέσα της είναι αυτό που δημιουργείται από τον χρόνο που αφιερώνει στους άλλους (στην προκειμένη περίπτωση τα παιδιά και την οικογένεια) και όχι στον εαυτό της. Αυτό το κενό ένιωθα και εγώ. Γι' αυτό -ίσως- κάποιες φορές άρπαζα στην κυριολεξία την ευκαιρία -να μείνω μόνη στο σπίτι έστω και για λίγο- από τα μαλλιά.

Αφιερώστε χρόνο στον εαυτό σας χωρίς τύψεις

Μια βόλτα στα μαγαζιά, μια επίσκεψη στο σπίτι φίλης, λίγο τρέξιμο γύρω από το τετράγωνο, μια βόλτα για να κάνετε μανικιούρ-πεντικιούρ ή απλά λίγος χρόνος στο δωμάτιό σας με κλειστή την πόρτα, δεν σας κάνει κακή, αχάριστη ή εγωίστρια μαμά. Ας το παραδεχτούμε, δεν πρόκειται να έρθει η καταστροφή του κόσμου αν αφήσουμε έστω και για λίγο τα μικρά μας μόνα τους. Αυτό έκανα και κάνω μέχρι και σήμερα εγω. Ακόμη και αν είναι η κόρη μου σχεδόν 12 ετών, θέλει να βρίσκεται κοντά μου, γιατί της αρέσει να περνάμε χρόνο μαζί και εκνευρίζεται όταν κανονίζω μια βόλτα, ένα σινεμά ή ένα γεύμα, χωρίς την ίδια. Αλλά της έχω εξηγήσει ότι όπως εκείνη με τον καιρό θα θέλει, θα χρειάζεται και θα έχει ανάγκη να κάνει πράγματα μόνη της, χωρίς εμένα ή τον άνδρα μου, το ίδιο συμβαίνει και με εμένα.

Κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας

Την επόμενη φορά που η ανασφάλεια και οι ενοχές σας κάνουν να νιώσετε άσχημα επειδή πήγατε έναν περίπατο μόνη ή είχατε την ανάγκη να αρχίσετε ένα χόμπι που απαιτεί να βρίσκεστε μακριά από το σπίτι, θυμηθείτε αυτό: Επενδύοντας στον εαυτό σας και κερδίζοντας λίγο χρόνο μακριά από τα παιδιά σας είναι ένα τεράστιο δώρο για εσάς. Και αυτό μεταφράζεται παράλληλα και ως ένα τεράστιο δώρο για τα παιδιά σας. Γι' αυτό αρχίστε να αφιερώνετε χρόνο στον εαυτό σας, αν δεν το έχετε κάνει ήδη.

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved