Επώδυνη περίοδος και ενδομητρίωση: Ποιες είναι οι «φυσικές» θεραπείες;

Η ενδομητρίωση είναι ο «κρυφός» πόνος εκατομμυρίων γυναικών. 

Επώδυνη περίοδος και ενδομητρίωση: Ποιες είναι οι «φυσικές» θεραπείες;
Bigstock

Πολλές γυναίκες βιώνουν κοιλιακό άλγος και κράμπες κατά τη διάρκεια του εμμηνορροϊκού τους κύκλου, αλλιώς γνωστή ως δυσμηνόρροια. Άλλα κοινά συμπτώματα όπως κόπωση , κοιλιακό φούσκωμα και δυσκοιλιότητα ή διάρροια μπορεί να συνοδεύουν πόνο ή δυσφορία περιόδου, ειδικά πριν την έναρξη του εμμηνορροϊκού κύκλου.

Από τα παραπάνω μπορείτε να ανακουφιστείτε εύκολα με φάρμακα τα οποία δεν χρειάζονται ιατρική συνταγή και τελικά θα υποχωρούν από μόνα τους.

Τι είναι η ενδομητρίωση

Το ενδομήτριο είναι ο ιστός που επενδύει το τοίχωμα της μήτρας και αποβάλλεται κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως.

Η ενδομητρίωση είναι μια διαταραχή που συμβαίνει όταν αυτός ο ιστός βρίσκεται έξω από τη μήτρα, συνήθως στην περιοχή της πυέλου και της κοιλιάς. Επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες παγκοσμίως και μπορεί να χρειαστούν πολλά χρόνια και αμέτρητες επισκέψεις σε γυναικολόγους για να διαγνωστεί σωστά.

Οι γυναίκες οι οποίες είναι πιο πιθανό να διαγνωστούν με ενδομητρίωση συνήθως είναι εκείνες που είτε έχουν οικογενειακό ιστορικό είτε η περίοδός τους ξεκίνησε σε μικρή ηλικία. Βέβαια, υπάρχουν και εξωτερικοί παράγοντες που συμβάλλουν στην εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης όπως είναι ο τρόπος ζωής ή η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα.

Εκτός από τον έντονο πόνο της περιόδου, οι γυναίκες με ενδομητρίωση μπορεί επίσης να νιώθουν πόνο στο σεξ (δυσπαρεύνια ), ή να πάσχουν από συχνουρία ή να αντιμετωπίζουν προβλήματα υπογονιμότητας.

Πότε πρέπει να απευθυνθείτε σε ειδικό

Ο πυελικός πόνος που είναι επίμονος και σοβαρός και εμφανίζεται επίσης εκτός της εμμήνου ρύσεως δεν είναι φυσιολογικός. Δεν πρέπει επίσης να ενοχλεί τις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Επομένως, εάνχρειάζεται να λείπετε μέρες τη δουλειά ή δεν μπορείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι λόγω σοβαρών κοιλιακών κράμπων , θα πρέπει να μιλήσετε με μία/ έναν ειδικό για να μάθετε εάν υπάρχει κάποια πιθανή υποκείμενη αιτία.

«Φυσικές» θεραπείες

Ιατρικές θεραπείες

Η συντηρητική χειρουργική αγωγή η οποία γίνεται λαπαροσκοπικά αφορά στην αφαίρεση ενδομητριωσικών κύστεων και τον καυτηριασμό των εστιών ενδομητρίωσης. Πάντα με διατήρηση της μήτρας και των ωοθηκών .

Μετά από αυτή την χειρουργική θεραπεία , σχεδόν το 60% των γυναικών καταφέρνει να μείνει έγκυος και να έχει μια υγιή και πετυχημένη κύηση .

Η ωοθηκεκτομή προτείνεται σε εκείνες οι οποίες παρουσιάζουν μακροχρόνια επώδυνη ενδομητρίωση και είναι άνω των 40-45. Αυτή είναι η έσχατη λύση καθώς υπάρχουν μεγάλες πιθανότητες μια γυναίκα να επηρεαστεί σοβαρά ψυχολογικά .

Πηγή: helenkimphysicaltherapy.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved