Εγκυμοσύνη και εμβρυϊκές κινήσεις: Τι να περιμένετε ανά εβδομάδα

Μερικές ώρες της ημέρας το μωρό σας κοιμάται και άλλες είναι ξύπνιο και δραστήριο. Οι δραστήριες στιγμές πιθανώς να ζωντανέψουν τα βράδια καθώς είστε ξαπλωμένες στο κρεβάτι προσπαθώντας να κοιμηθείτε.

Εγκυμοσύνη και εμβρυϊκές κινήσεις: Τι να περιμένετε ανά εβδομάδα
Bigstock

Πολλές γυναίκες εύλογα αναρωτιούνται για το πώς θα είναι οι πρώτες κινήσεις του μωρού τους, πότε θα αρχίσουν να τις νοιώθουν, αν θα είναι επώδυνες, έντονες ή ήπιες, πόσο συχνές πρέπει να είναι, πότε αλλάζει ο ρυθμός τους ή πότε πρέπει να ανησυχούν.

Εάν είστε έγκυος για πρώτη φορά, μπορεί να αισθανθείτε τις πρώτες «κλωτσιές» μετά την 20η εβδομάδα κύησης. Ωστόσο, ορισμένες γυναίκες μπορεί να αισθάνονται φτερουγίσματα ήδη από την 16η εβδομάδα, ειδικά αν αυτή είναι η δεύτερη εγκυμοσύνη τους .

16η εβδομάδα έως 19η εβδομάδα

Μπορεί να αισθάνεστε κάτι σαν φυσαλίδες από αέρα να απελευθερώνονται στην κοιλιά σας ή μια απαλή αίσθηση στροβιλισμού. Εάν αυτή είναι η πρώτη σας εγκυμοσύνη, μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος για να καταλάβετε ότι αυτά τα απαλά χτυπήματα και είναι στην πραγματικότητα το μωρό σας που κινείται!

Δεν απολαμβάνουν όλες οι μέλλουσες μαμάδες αυτά τα πρώτα μικρά φτερουγίσματα. Μερικές τα βρίσκουν δυσάρεστα στην αρχή, αλλά γρήγορα συνηθίζουν.

20η εβδομάδα έως 23η εβδομάδα

Μπορεί να παρατηρήσετε απαλές «κλωτσιές » ή επαναλαμβανόμενες σπασμωδικές κινήσεις καθώς το μωρό σας έχει λόξιγκα. Καθώς περνούν οι εβδομάδες, η δραστηριότητα του μωρού σας σταδιακά θα αυξάνεται. Με άλλα λόγια, θα γίνεται πιο ζωηρό καθώς εσείς χαλαρώνετε.

24η εβδομάδα έως 28η εβδομάδα

Σε αυτό το σημείο, το μωρό σας έχει άφθονο χώρο για να κινείται ελεύθερα.

Είναι πιθανό να παρατηρήσετε συχνές κινήσεις και να νιώθετε ότι είναι πολύ δραστήριο. Οι κινήσεις των άκρων μπορεί να μοιάζουν σαν γροθιές, ενώ οι κινήσεις ολόκληρου του σώματος μπορεί να είναι πιο ήρεμες.

Εάν δεν έχετε νιώσει το μωρό σας να κινείται στις 24 εβδομάδες, μιλήστε άμεσα με τον/ την γιατρό σας προκειμένου να ελεγχθεί ο καρδιακός παλμός του εμβρύου.

29η εβδομάδα έως 31η εβδομάδα

Το μωρό σας είναι πιθανό να κάνει πιο έντονες κινήσεις τώρα, όπως δυνατές κλωτσιές και σπρωξίματα. Μπορεί να αισθάνεστε σαν να παλεύει να βολευτεί στον χώρο , ο οποίος στενεύει.

32η εβδομάδα έως 35η εβδομάδα

Αυτή μπορεί να είναι η πιο συναρπαστική περίοδος για να νιώσετε το μωρό σας να κινείται, καθώς στις 32 εβδομάδες οι κινήσεις του θα είναι στο αποκορύφωμά τους.

Στη συνέχεια, η συχνότητα θα παραμείνει περίπου η ίδια μέχρι να γεννήσετε. Αυτό συμβαίνει καθώς το μωρό σας μεγαλώνει και συνεπώς έχει λιγότερο χώρο. Οι κινήσεις του, λοιπόν, θα αρχίσουν να αισθάνονται πιο σταθερές ή και πιο αργές λόγω έλλειψης χώρου αλλά αρκετά δυνατές ειδικά όταν στριφογυρίζει!

Τέλος, είναι πιθανό να παρατηρήσετε το πλασματάκι που κουβαλάτε μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας είναι πιο ενεργό.

36η εβδομάδα έως 40η εβδομάδα

Στις 36 εβδομάδες το μωρό θα έχει πάρει την τελική του θέση με το κεφάλι προς τα κάτω, αν δεν το έχουν κάνει ήδη.

Οι σταθεροί μύες της μήτρας και της κοιλιάς το βοηθούν να κρατηθεί στη θέση τους.

Εάν αυτή δεν είναι η πρώτη εγκυμοσύνη σας, οι μύες της κοιλιάς σας είναι πιθανό να είναι πιο αδύναμοι, επομένως το μωρό μπορεί να συνεχίσει να αλλάζει θέση μέχρι την ημερομηνία τοκετού.

Καθώς πλησιάζετε όλο και πιο κοντά στο να γεννήσετε, θα παρατηρήσετε λιγότερο συχνές κλωτσιές αλλά αρκετά αιχμηρές και ίσως λίγο επώδυνες.

Πρέπει να μετρώ τις κλωτσιές του μωρού μου;

Αντί να μετράτε τις κλωτσιές του μωρού σας, είναι καλύτερα να δώσετε προσοχή στο μοτίβο των κινήσεων του, ώστε να γνωρίζετε τι είναι φυσιολογικό. Εάν έχετε παρατηρήσει ότι το μωρό σας κινείται λιγότερο από το συνηθισμένο, μιλήστε αμέσως με την/τον γιατρό σας, ακόμα κι αν είναι αργά το βράδυ.

Πηγή: babycentre.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved