Αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης χωρίς να έχετε περίοδο

Λόγοι για τους οποίους το τεστ εγκυμοσύνης βγαίνει αρνητικό και δεν έχετε περίοδο

Αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης χωρίς να έχετε περίοδο
Bigstock

Αν έχετε χάσει την περίοδο σας αλλά έχετε αρνητικό τεστ εγκυμοσύνης, είναι λογικό να βρίσκεστε σε σύγχυση. Είστε έγκυος; Αν όχι, τότε γιατί δεν έχετε περίοδο;

Καταρχήν μην πανικοβάλλεστε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορείτε να χάσετε μια περίοδο και να μην έχετε θετικό τεστ εγκυμοσύνης, συμπεριλαμβανομένου ενός ψευδώς αρνητικού αποτελέσματος.

Είναι υπερβολικά δύσκολο να βγει λάθος το αποτέλεσμα (δηλαδή να είναι αρνητικό αλλά στην πραγματικότητα να είναι θετικό) στο τεστ εγκυμοσύνης, αλλά δεν είναι απίθανο!

Εδώ είναι μερικές από τις πιο συχνές εξηγήσεις γιατί το τεστ εγκυμοσύνης είναι αρνητικό ενώ εσείς δεν έχετε περίοδο:

  • Δεν είστε έγκυος και η περίοδος σας έχει καθυστερήσει για έναν άλλο λόγο (η πιο κοινή εξήγηση).
  • Είστε έγκυος, αλλά οι ορμόνες της εγκυμοσύνης δεν έχουν συσσωρευτεί αρκετά ακόμη για να ανιχνευθούν.
  • Είστε έγκυος, αλλά το τεστ δεν λειτούργησε σωστά.
  • Είστε έγκυος, αλλά κάτι δεν πάει καλά (λιγότερο κοινή αιτία).
ipogonimotita.jpg

Το να λάβετε ένα αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης όταν διαφορετικά θα περιμένατε ένα θετικό μπορεί να είναι αγχωτικό και συναισθηματικά ψυχοφθόρο.

Τις περισσότερες φορές, η αβεβαιότητα θα λυθεί σε λίγες μέρες. Ή θα έχετε περίοδο ή θα κάνετε άλλο ένα τεστ εγκυμοσύνης και θα ανακαλύψετε ότι είστε έγκυος.

Tα τεστ εγκυμοσύνης ανιχνεύουν τα επίπεδα μίας συγκεκριμένης ορμόνης, της ανθρώπινης χοριακής γοναδοτροπίνης (HCG), τα οποία, αρχής γενομένης από τη σύλληψη, αυξάνονται στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ανιχνεύονται τόσο στα ούρα όσο και στο αίμα.

Τα περισσότερα τεστ δίνουν 99% ακριβή αποτελέσματα από την πρώτη ημέρα της καθυστέρησης. Κατά κανόνα, θεωρούνται αξιόπιστα, υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιούνται σύμφωνα με τις οδηγίες που τα συνοδεύουν.

Για πιο έγκυρο αποτέλεσμα, συνιστάται να έχει παρέλθει 1 εβδομάδα καθυστέρησης από την αναμενόμενη ημερομηνία έναρξης της περιόδου. Σε αρκετές γυναίκες, η έκκριση των ορμονών είναι πιθανό να καθυστερήσει να φτάσει τα ανιχνεύσιμα επίπεδα, σε αντίθεση με άλλες.

Εφόσον τηρηθούν όλες οι σχετικές οδηγίες για την πραγματοποίηση του τεστ, είναι αρκετά μικρή η πιθανότητα να προκύψει ψευδώς θετικό αποτέλεσμα.

Αντίθετα, ένα ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα είναι πιο πιθανό στις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Αν η εξέταση γίνει πολύ νωρίς. Πρέπει να υπάρχει τουλάχιστον μία μέρα καθυστέρησης, αλλά και αυτό είναι σχετικό αν ο κύκλος δεν είναι απόλυτα σταθερός.
  • Αν το τεστ γίνει με λανθασμένο τρόπο.
  • Αν δεν τοποθετηθεί στη ροή των ούρων και χρησιμοποιηθεί συλλέκτης τότε το τεστ πρέπει να γίνει εντός 15 λεπτών. Επίσης, για να ολοκληρωθεί το τεστ πρέπει να παρέλθουν 2-3 λεπτά, ενώ για να είναι πιο ακριβές το αποτέλεσμα, καλό είναι να χρησιμοποιούνται τα πρωινά ούρα.
  • Αν περάσει μία εβδομάδα από το αρνητικό τεστ, αλλά η περίοδός σας δεν έχει έρθει ακόμα, θα πρέπει να επαναλάβετε το τεστ.

Με πληροφορίες από: verywellfamily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved