Μπορεί το ταξίδι να φέρει καθυστέρηση στην περίοδο; (vid)

  • Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την περίοδο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού
  • Ποιοι είναι οι πιο πιθανοί λόγοι 
Μενέλαος Λυγνός
Μπορεί το ταξίδι να φέρει καθυστέρηση στην περίοδο; (vid)

Δεν είναι σπάνιο μία γυναίκα να παρατηρήσει διαταραχές στον κύκλο της εν όψει ή κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού. Υπάρχουν μάλιστα και αναφορές για περιπτώσεις, που οι διαταραχές αυτές της περιόδου συνεχίζονται ακόμα και ένα με δύο μήνες μετά την επιστροφή στο οικείο περιβάλλον.

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την περίοδο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού

Αλλάζει ο Κιρκάδιος κύκλος

Το σώμα μας έχει τρόπον τινά «συνηθίσει» να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο κύκλο ημέρας και νύχτας. Ο Κιρκάδιος κύκλος καθορίζεται κατά κύριο λόγο από μία περιοχή του εγκεφάλου, που ονομάζεται υπερχιασματικός πυρήνας. Στην περιοχή αυτή φθάνουν ερεθίσματα από το μάτι. Με βάση τα ερεθίσματα αυτά από εκεί «εκπέμπονται» τόσο ορμονικά, όσο και νευρικά «σήματα» σε όλο το σώμα. Έτσι επηρεάζεται η λειτουργία των διάφορων συστημάτων.

Ένα από τα συστήματα, που επηρεάζεται είναι και το αναπαραγωγικό, το οποίο περιλαμβάνει εκτός από τη μήτρα και τις ωοθήκες και συγκεκριμένες περιοχές του εγκεφάλου, από τις οποίες εκκρίνονται «ρυθμιστικές» ορμόνες. Ο εμμηνορρυσιακός κύκλος καθορίζεται από την έκκριση των ορμονών αυτών του εγκεφάλου, αλλά και των ορμονών, που εκκρίνονται από τις ωοθήκες.

Κοιμάστε λίγο

Δεν είναι σπάνιο, στα ταξίδια να μην κοιμάται κανείς καλά. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο jet lag, αλλά και στο «βαρύ πρόγραμμα», που συνήθως συνδέεται με τα ταξίδια. Αν το ταξίδι είναι αναψυχής, θέλουμε να δούμε πολλά πράγματα σε σύντομο χρονικό διάστημα και είμαστε όλη την ημέρα στο δρόμο. Αν πάλι πρόκειται για επαγγελματικό ταξίδι, τότε συνήθως σε σύντομο χρονικό διάστημα προσπαθούμε να «χωρέσουμε» όσο περισσότερες δουλειές και συναντήσεις γίνεται, ώστε το ταξίδι να είναι πιο «αποδοτικό».

Αυτοί είναι δύο μόνο από τους λόγους που μπορεί να καθυστερήσει η περίοδός σας όταν πάτε ταξίδι. Δείτε και τους υπόλοιπους στο βίντεο που δημιουργήσαμε αποκλειστικά για τις αναγνώστριες του mothersblog.gr






Δείτε τα υπόλοιπα videos με τις συμβουλές μου ΕΔΩ!

Δείτε ΕΔΩ πότε είναι οι γόνιμες ημέρες σας!

Διαβάστε περισσότερα για το θέμα ΕΔΩ!

Δρ ΜΕΝΕΛΑΟΣ ΚΩΝ. ΛΥΓΝΟΣ, MSc, PhD
ΜΑΙΕΥΤΗΡ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΟΣ
Master of Science University College London
Διδάκτωρ Μαιευτικής Γυναικολογίας
www.eleftheia.gr


© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved