Λίγη ώρα περπάτημα την ημέρα...τον γιατρό τον κάνει πέρα

Περπάτημα: Γιατί είναι ιδιαίτερα ωφέλιμο για την υγεία μας;

Λίγη ώρα περπάτημα την ημέρα...τον γιατρό τον κάνει πέρα
Bigstock

Έχετε ακούσει ποτέ το ρητό του Ιπποκράτη «το περπάτημα είναι το καλύτερο φάρμακο για τον άνθρωπο»; Θα προχωρήσουμε περαιτέρω λέγοντας ότι το περπάτημα σε συνδυασμό με καλό ύπνο και υγιεινή διατροφή μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε εντελώς τον γιατρό.

Τα 15-30 λεπτά κάθε μέρα μπορεί να βελτιώσει δραστικά όχι μόνο την εμφάνιση κάποιου αλλά και την υγεία. Έκπληκτοι διαπιστώσαμε πως το περπάτημα είναι μια πρακτική που μπορεί να ωφελήσει σημαντικά το σώμα και το μυαλό. Είναι δωρεάν, εύκολο και απαιτεί λίγη προσπάθεια.

Περπάτημα: Oφέλη

Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό

Νομίζετε ότι ο ρυθμός του μεταβολισμού σας έχει κολλήσει και γι’ αυτό δεν μπορείτε να κάψετε θερμίδες; Κι όμως, το βάδισμα μετά από κάποιο γεύμα σας μπορεί να τον ενεργοποιήσει, μετατρέποντας τις περισσότερες από τις θερμίδες που μόλις φάγατε σε θερμότητα. Έτσι, το σώμα σας θα τις κάψει πολύ πιο εύκολα και αποτελεσματικά.

Αυξάνει την ενέργεια

Πολλοί από εμάς πιστεύουν ότι το περπάτημα μπορεί να προκαλέσει κούραση στον οργανισμό. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι πως γεμίζει το σώμα μας με ενέργεια, ειδικά αν πραγματοποιείται τακτικά. Τα άτομα που περπατούν έχουν υψηλότερα επίπεδα ενεργητικότητας και κατά την διάρκεια της άσκησης, αλλά και για αρκετές ώρες μετά από το βάδισμα.

Ποσφέρει σημαντικά οφέλη στην ψυχική υγεία

Οι δυσκολίες της δουλειάς μας, οι απαιτήσεις της καθημερινότητάς μας, καθώς και οι τοξικοί άνθρωποι γύρω μας, γεμίζουν τις ζωές μας με άγχος, ακόμα και αν δεν το θέλουμε. Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να το καταπολεμήσουμε είναι το περπάτημα. Κάθε φορά που νιώθετε πίεση, δοκιμάστε να κάνετε μία βόλτα. Η άσκηση και μάλιστα στο ύπαιθρο θα σας χαλαρώσει, μεταφέροντας περισσότερο οξυγόνο στον εγκέφαλο.

Ενισχύει την δημιουργικότητα

Κάθε φορά που πηγαίνετε για περπάτημα, συνδέεστε με τον εαυτό σας και την ευεξία σας. Έτσι, είναι πολύ πιθανό να έρθουν στο μυαλό σας νέες ιδέες και λύσεις για θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά σας.

Καταπολεμά τις επιπτώσεις της καθιστικής ζωής

Το σώμα πρέπει να κινείται. Ωστόσο, πολλοί από εμάς υιοθετούν έναν καθιστικό τρόπο ζωής. Η έλλειψη αερόβιας δραστηριότητας μας κάνει επιρρεπείς σε ασθένειες όπως η παχυσαρκία και οι παθήσεις της καρδιάς, μειώνοντας μάλιστα το προσδόκιμο ζωής μας.

Κάνει καλό στην υγεία της καρδιάς

Το περπάτημα ενδυναμώνει την καρδιά, στέλνοντας περισσότερο αίμα σε κάθε της χτύπο. Επιπλέον, η καρδιά των ατόμων που ασκούνται δουλεύει καλύτερα. Η αερόβια γυμναστική κάνει την καρδιά μας να δουλεύει με λιγότερους παλμούς κατά τις ώρες ξεκούρασης. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα να μην κουράζεται τόσο.

Προσφέρει σημαντικά οφέλη στους πνεύμονες

Εκτός από την καρδιά, ένα από τα όργανα που ενεργοποιεί το περπάτημα είναι και οι πνεύμονές μας. Πρόκειται για το όργανο που μεταφέρει οξυγόνο σε ολόκληρο το σώμα.

Τονώνει το ανοσοποιητικό

Ένα από τα οφέλη που προσφέρει το περπάτημα στον οργανισμό είναι και η τόνωσή του, καθώς ενδυναμώνει τα κύτταρα. Σύμφωνα με σχετικές έρευνες, οι γυναίκες που κάνουν ήπιο τζόκινγκ τρεις φορές την εβδομάδα, αρρωσταίνουν κατά 50% λιγότερο από τις υπόλοιπες.

Ενισχύει τα οστά

Έχει σημαντικά οφέλη ενάντια στην οστεοπόρωση, μειώνοντας τον ρυθμό απώλειας της οστικής μάζας.

Με πληροφορίες από: arthritis.org

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved