Διατροφή χωρίς ζάχαρη και λιπαρά: Πόσο εύκολα μπορώ να χάσω βάρος;

Μπορώ να χάσω βάρος αν ακολουθώ μια διατροφή χωρίς λιπαρά και χωρίς ζάχαρη;

Διατροφή χωρίς ζάχαρη και λιπαρά: Πόσο εύκολα μπορώ να χάσω βάρος;
Bigstock

Όλοι πιστεύουμε ότι η κατανάλωση προϊόντων χωρίς ζάχαρη ή χωρίς λιπαρά θα μας βοηθήσει στην απώλεια βάρους.

Αυτό ισχύει αλλά όχι απόλυτα. H Shivani Bavalekar, διατροφολόγος - διαιτολόγος στο Cloudnine Group of Hospitals, εξηγεί τα υπέρ και τα κατά μιας διατροφής χωρίς λιπαρά και ζάχαρη.

zaxari

Τροφές χωρίς ζάχαρη

Όταν λέμε χωρίς ζάχαρη, σημαίνει τον αποκλεισμό της από τη διατροφή σας, κάτι όμως που στην πράξη δεν είναι δυνατό. Οι περισσότεροι καταλήγουν να αντικαθιστούν τη ζάχαρη με υποκατάστατα ή σακχαρίνη. Πολλά προϊόντα χωρίς ζάχαρη περιέχουν κρυφή ζάχαρη, η οποία σας δίνει την ίδια ποσότητα θερμίδων με την κανονική. Επίσης, μερικές φορές τα προϊόντα έχουν άλλα πρόσθετα για να βελτιώσουν τις γεύσεις.

Ο σωστός τρόπος για να χάσετε βάρος και να παραμείνετε υγιείς είναι να έχετε μια ισορροπημένη διατροφή που αποτελείται από άπαχη πρωτεΐνη, υδατάνθρακες πλούσιους σε φυτικές ίνες, υγιή λίπη και τακτική άσκηση. Ως εκ τούτου, συνιστάται να αντικαταστήσετε τη λευκή ζάχαρη με πιο υγιεινές επιλογές, όπως το μέλι ή το σιρόπι χουρμά κ.λπ. (προσοχή με την ποσότητα).

Πλεονεκτήματα: Η μείωση της ζάχαρης δεν είναι τίποτα άλλο παρά η μείωση των κενών θερμίδων. Ως εκ τούτου, περιορίζοντας αισθητά τη ζάχαρη ενισχύετε την προσπάθειά σας να χάσετε κιλά. Πρέπει όμως να ελέγχετε τα μεγέθη των μερίδων των συνολικών γευμάτων και των τροφίμων που καταναλώνετε.

Μειονεκτήματα: Είναι δύσκολο να επιτευχθεί απώλεια βάρους μόνο με την κατάργηση της ζάχαρης από την διατροφή σας. Μερικές φορές, θα σας είναι δύσκολο να εντοπίσετε τη διαφορά μεταξύ της προστιθέμενης ζάχαρης και της τεχνητής ζάχαρης, καθώς πολλά προϊόντα έχουν κρυμμένα σάκχαρα με διαφορετικά ονόματα ή υπάρχει κίνδυνος μόλις μειωθεί το βάρος σας να τρώτε περισσότερη ζάχαρη από πριν.

diatrofi

Προϊόντα χωρίς λιπαρά

Υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς λιπαρά αρκετά από τα οποία έχουν άμυλο, επιπλέον νάτριο και πρόσθετη ζάχαρη, τα οποία δεν θα σας βοηθήσουν να χάσετε βάρος. Όσον αφορά την υγεία, είναι πιο σημαντικό να εστιάσετε στον τύπο και την ποσότητα του λίπους που καταναλώνετε.

Πλεονεκτήματα: Εάν κάνετε μια προσπάθεια να μειώσετε την πρόσληψη λίπους, μπορεί να χάσετε βάρος, αλλά αυτό θα περιλαμβάνει και τον περιορισμό των υδατανθράκων. Ωστόσο, η λύση για να διατηρήσετε το βάρος που χάσατε είναι να προσθέσετε στη διατροφή σας, υγιή λίπη όπως καρύδια, λιναρόσπορο, κ.ο.κ.

Μειονεκτήματα: Οι δίαιτες χωρίς λιπαρά εξαλείφουν δραστικά τα λίπη και αυτό παρεμποδίζει την απορρόφηση λιποδιαλυτών βιταμινών όπως A, D, E, K στο σώμα και μπορεί να επηρεάσει την υγεία των οστών, των ματιών και του δέρματος.

Ως εκ τούτου, τα λίπη είναι εξίσου σημαντικά με όλα τα άλλα θρεπτικά συστατικά. Η συνιστώμενη ποσότητα είναι περίπου τέσσερα έως πέντε κουταλάκια του γλυκού την ημέρα εάν ο ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος) είναι φυσιολογικός.

Ως εκ τούτου, είτε πρόκειται για προϊόντα χωρίς ζάχαρη είτε για προϊόντα χωρίς λιπαρά, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία είναι το μέγεθος της μερίδας, η θρεπτική αξία των συγκεκριμένων τροφίμων και το είδος του φαγητού που καταναλώνετε.

Πηγή: femina.in

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved