Ο πραγματικός λόγος που γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας

Πότε και γιατί καθιερώθηκε η Γιορτή της Μητέρας.

Ο πραγματικός λόγος που γιορτάζουμε τη Γιορτή της Μητέρας
Bigstock

Για πολλές και πολλούς η Γιορτή της Μητέρας είναι μια ευκαιρία να δώσουν στις μαμάδες τους ένα δώρο, όπως ένα όμορφο μπουκέτο από λουλούδια , μια εγκάρδια ευχετήρια κάρτα ή ακόμα να περάσουν χρόνο μαζί το πρωινό της Κυριακής τρώγοντας brunch.

Ενώ όλες οι παραπάνω ιδέες είναι υπέροχες στην πραγματικότητα απέχουν πολύ από αυτό που ήταν η Γιορτή της Μητέρας αρχικά. Ποια είναι λοιπόν η κοινωνική ακτιβίστρια, Anna Reeves Jarvis, γνωστή και ως Mother Jarvis, που ενέπνευσε την ημέρα;

Η μαμά πίσω από τη Γιορτή της Μητέρας

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου στην Αμερική, τη δεκαετία του 1850, η πρώην δασκάλα του κατηχητικού σχολείου, Anna Jarvis, ίδρυσε μια «ομάδα μαμάδων», αλλά σε αντίθεση με τις σημερινές κοινότητες που συμμετέχουν γονείς, αυτή είχε έναν αρκετά διαφορετικό στόχο: να σώζει ζωές.

Με την ονομασία « Dubbed Mothers’ Day Work Clubs », ο στόχος κάθε συνάντησης ήταν να διδάξει στις μητέρες βασικές δεξιότητες υγιεινής και ανατροφής των παιδιών, ώστε να συμβάλει στη μείωση της βρεφικής θνησιμότητας.

Τη δεκαετία του 1800, ασθένειες όπως η φυματίωση και η οστρακιά σκόρπιζαν τον θάνατο. Η ίδια η Anna είχε χάσει οκτώ παιδιά κάτω των επτά ετών.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της λέσχης διανέμονταν φάρμακα, εμφιαλωμένα μπουκάλια με γάλα και ελεγμένα βρεφικά τρόφιμα.

Η Αnna , ωστόσο, καταλάβαινε ότι θα χρειαζόταν βοήθεια από κοινωνικοπολιτικούς φορείς προκειμένου να μειωθεί η παιδική θνησιμότητα. Γι΄αυτό μαζί με την ομάδα της έκαναν ό,τι μπορούσαν για να θεσμοθετηθεί νομικά η καθολική πρόσβαση στα φάρμακα παρόλη την εμπόλεμη κατάσταση.

Ενθάρρυνε, ακόμη, τα μέλη της κοινότητας να φροντίζουν τους τραυματισμένους στρατιώτες, ανεξάρτητα από το αν πολεμούσαν για την πλευρά της Συνομοσπονδίας ή της Ένωσης.

Με τη λήξη του Εμφυλίου, η Μητέρα Jarvis άρχισε να οργανώνει συναντήσεις με αφορμή την «Ημέρα Φιλίας των Μητέρων» μεταξύ των μαμάδων της Ένωσης και της Συνομοσπονδίας, σε μια προσπάθεια να προωθήσει τη συμφιλίωση.

Μέσα από όλα αυτά, η Anna Reeves Jarvis εξέφραζε την ελπίδα της πως μια μέρα η αξία της μητέρας θα αναγνωρίζεται και επίσημα από όλους.

Πώς ξεκίνησε η Γιορτή της Μητέρας

Μετά τον θάνατο της μητέρας της, το 1905, αγωνίστηκε σκληρά για να την τιμήσει. Οργάνωνε λειτουργίες στην τοπική εκκλησία καθώς ακούραστα υπέβαλε υπομνήματα στους πολιτικούς για να γίνει η Ημέρα της Μητέρας ομοσπονδιακή αργία.

Στη συνέχεια, το 1915, τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου (την επέτειο του θανάτου της μητέρας της), η Ημέρα της Μητέρας έγινε επίσημα εθνική γιορτή. Η Αnna ήταν ενθουσιασμένη!

«Οι μαμάδες είναι η μεγαλύτερη πηγή δύναμης και έμπνευσης της χώρας μας» είχε δηλώσει δημόσια.

Σύντομα, όμως, οι μεγάλες διαφημιστικές εταιρείες, ανθοπωλεία και πολλά ακόμα «καπηλεύτηκαν»το προσωπικό όραμα της Άννας... και δεν της άρεσε καθόλου. «Το να γίνει η Ημέρα της Μητέρας επαχθής, σπάταλη, ακριβή ημέρα δώρων όπως έχουν γίνει τα Χριστούγεννα και άλλες ημέρες, δεν μας βρίσκει σύμφωνες», είχε εξηγήσει το 1920.

Λίγο αφότου η Ημέρα της Μητέρας έγινε εθνική γιορτή, η Anna προσπάθησε να «επιστρέψει» τη γιορτή προς το αρχικό της όραμα, υποστηρίζοντας μποϊκοτάζ κατά των ανθοπωλείων που αύξαναν συνεχώς τις τιμές των λουλουδιών κάθε Μάιο, πιέζοντας κυβερνητικούς αξιωματούχους να ακυρώσουν δημόσιες εκδηλώσεις για τη Γιορτή της Μητέρας. Στην πραγματικότητα, πέρασε το υπόλοιπο της ζωής της προσπαθώντας να «ακυρώσει» τη γιορτή που η ίδια είχε παλέψει για την καθιέρωσή της.

dora-gia-giagia-tin-giorti-tis-miteras.jpg

Η Γιορτή της Μητέρας σήμερα

Ίσως η Anna είχε δίκιο: Η Γιορτή της Μητέρας όπως την ξέρουμε είναι μια μέρα με πολλά δώρα, με τους Αμερικανούς να ξοδεύουν περίπου 245 δολάρια αυτή την ημέρα.

Αλλά πιστεύουμε ότι υπάρχει μια χρυσή τομή ανάμεσα στο να μείνουμε πιστοί στο όραμα της Μητέρας Jarvis, στο έργο της και σε αυτό που είναι σήμερα.

Έτσι, εκτός από το να αγοράζουμε στις μητέρες δώρα και λουλούδια, ας εκτιμούμε περισσότερο και πιο συχνά τη δουλειά που κάνουν και ας μην ξεχνάμε πως το να είσαι μαμά είναι μια full-time δουλειά χωρίς καμία άδεια και χωρίς ξεκούραση... Γιατί οι μαμάδες μας αξίζουν πολλά περισσότερα από μια ανθοδέσμη μια φορά το χρόνο .

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved