To φιλί της μαμάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες σύμφωνα με την επιστήμη

Κάθε γονιός ξέρει ότι το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνει όταν το παιδί του χτυπήσει είναι να το φιλήσει για να νιώσει καλύτερα και τώρα υπάρχει και επιστημονικός λόγος. Οι ειδικοί λένε ότι θα μπορούσε πραγματικά να επιταχύνει τη διαδικασία επούλωσης.

To φιλί της μαμάς έχει θεραπευτικές ιδιότητες σύμφωνα με την επιστήμη
Bigstock

Όταν το παιδί σας πέφτει κάτω και χτυπά αντιδρά σαν να τελειώνει ο κόσμος και εσείς ασυναίσθητα πηγαίνετε και το φιλάτε για να νιώσει καλύτερα.

Μια νέα μελέτη από τη Χιλή, λοιπόν, διαπίστωσε ότι όταν φιλάτε τα «βαβά» του παιδιού σας, το σάλιο έχει ιδιαίτερες ευεργετικές ιδιότητες.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το σάλιο έχει μια πρωτεΐνη που ονομάζεται ιστατίνη-1 και μπορεί να βοηθήσει έναν όχι σοβαρό χτύπημα ή μια γρατσουνιά να επουλωθεί πιο γρήγορα.

Λένε ότι αυτό εξηγείται καθώς και μικροτραυματισμοί στο στόμα επουλώνονται πιο γρήγορα από εκείνους σε άλλα σημεία στο σώμα . Αυτό, είναι πιθανό να οδηγήσει σε καλύτερη θεραπεία για άλλα πιο σοβαρά τραύματα.

Η αξιοποίηση αυτής της ιδιότητάς του σάλιου ανοίγει «μια μεγάλη πόρτα» για τη βελτίωση της θεραπείας των πληγών, σημειώνει ο καθηγητής Vicente Torres, του Πανεπιστημίου της Χιλής. Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε: «Αυτά τα ευρήματα δίνουν χώρο σε νέες εναλλακτικές λύσεις για την καλύτερη κατανόηση της βιολογίας που κρύβεται πίσω από τις διαφορές μεταξύ της επούλωσης πληγών από το στόμα και του δέρματος. Πιστεύουμε ότι η μελέτη θα μπορούσε να βοηθήσει στο σχεδιασμό καλύτερων προσεγγίσεων για τη βελτίωση της επούλωσης των πληγών σε ιστούς άλλους από το στόμα.»

Μέχρι τώρα, ήταν κατανοητό ότι το σάλιο έπαιζε ρόλο στη διαδικασία επούλωσης των πληγών, αλλά ο καθηγητής Torres και η ομάδα του εμβαθύνουν στο συγκλονιστικό αυτό γεγονός πως οι στοματικές πληγές επουλώνονται καλύτερα και γρηγορότερα.

Εξέτασαν τις επιδράσεις της ιστατίνης-1 σε νέα αιμοφόρα αγγεία, μια διαδικασία γνωστή ιατρικά ως αγγειογένεση και αποδείχθηκε πως τα μόρια που προάγουν την αγγειογένεση βελτιώνουν την «μετανάστευση» των κυττάρων . Συνεπώς, αυξάνεται ο σχηματισμός αιμοφόρων αγγείων και ήδη αυτά τα μόρια χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία εμφυτευμάτων, τα οποία έχουν στόχο την ταχεία επούλωση των πληγών.

Portrait Of Little Upset And Sad Toddler Boy Hugging And Kissing His Mother Before Going To Sleep At

Ο καθηγητής σημείωσε: «Το σάλιο είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην υψηλή αποτελεσματικότητα της επούλωσης πληγών στο εσωτερικό του στόματος. Αυτό δεν αποδίδεται μόνο σε φυσικές ενδείξεις αλλά και στην παρουσία συγκεκριμένων πεπτιδίων στο σάλιο, όπως οι ιστατίνες.» Συνέχισε: «Η ιστατίνη είναι ένα αντιμικροβιακό πεπτίδιο, το οποίο έχει βρεθεί πως προάγει την αναγέννηση των στοματικών κυττάρων του δέρματος σε πειραματόζωα. Ωστόσο, η συμμετοχή της σε άλλα κρίσιμα χειρουργία, όπως η αγγειογένεση, είναι ακόμα προς διερεύνηση.»

Η έρευνα, δημοσιεύτηκε στο The Federation of American Societies for Experimental Biology Journal. Ο συντάκτης του περιοδικού Dr Thoru Pederson, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Μασαχουσέτης, δήλωσε: «Τα σαφή αποτελέσματα της παρούσας μελέτης ανοίγουν μια μεγάλη πόρτα για την ιατρική.»

Το συμπέρασμα: Συνεχίστε να φιλάτε τα παιδιά σας!

Πηγή: dailymail.co.uk

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved