Τι να κάνετε όταν το μωρό σας ξυπνά κάθε μια ώρα

Ανακαλύψτε γιατί τα μωρά ξυπνάνε τόσο συχνά και πώς μπορείτε να διαχειριστείτε αυτήν την κατάσταση για έναν πιο ξεκούραστο ύπνο.

Τι να κάνετε όταν το μωρό σας ξυπνά κάθε μια ώρα

Είναι 2 το πρωί και ενώ κοιμάστε ένα αχνό τρίξιμο από τη κούνια σας ξυπνά. Πριν μία ώρα πάλι τα ίδια. Είναι απογοητευτικό και εξαντλητικό. Εάν αυτό σας ακούγεται γνώριμο συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε πως θα διαχειριστείτε τις νυχτερινές αυτές ανησυχίες και πώς μπορείτε να ξεκουραστείτε περισσότερο.

Γιατί το νεογέννητό μου ξυπνάει τόσο συχνά;

Ο κύκλος ύπνου του μωρού διαρκεί λιγότερο από 60 λεπτά. Αυτό σημαίνει ότι, περίπου κάθε 45 λεπτά έως μία ώρα το μωρό σας κοιμάται πολύ ελαφριά, συνεπώς κουνιέται, στριμώχνεται ή ακόμα ξεσπά σε κλάματα .

Όσον αφορά στο αναπτυξιακό κομμάτι, οι κιρκάδιοι ρυθμοί ημέρας-νύχτας δεν έχουν ακόμη αναπτυχθεί όπως και οι κοιλιές είναι ακόμα πολύ «μικρές», οπότε πεινούν πολύ και συνέχεια. Στην πραγματικότητα, τα νεογέννητα που θηλάζουν ξυπνούν περίπου κάθε δύο τρεις ώρες.

Γιατί το μωρό μου ξυπνάει τόσο συχνά;

Ενώ ο εγκέφαλος ενός μεγαλύτερου μωρού 3-4 μηνών είναι αρκετά ώριμος ώστε να κοιμάται για τουλάχιστον έξι ώρες χωρίς να χρειάζεται να θηλάσει, αυτό όμως δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θα ξυπνά κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Πολλά μωρά βιώνουν παλινδρόμηση ύπνου 3 έως 4 μηνών όπου ξαφνικά αρχίζουν να ξυπνούν κάθε λίγες ώρες σαν να είναι νεογέννητα. Άλλοι λόγοι περιλαμβάνουν:

  • Μπορεί να πεινά ανάλογα με το πόσο έφαγε κατά τη διάρκεια της ημέρας και πριν τον ύπνο.
  • Είναι πιθανό να εμφανίζει οδοντοφυΐα .

Τρόποι αντιμετώπισης

Υπάρχουν διάφορες στρατηγικές όπως:

1. Καθιερώστε μια χαλαρωτική ρουτίνα πριν τον ύπνο

Τα περισσότερα μωρά είναι δεκτικά σε μια ρουτίνα πριν τον ύπνο περίπου στην ηλικία των 6 έως 8 εβδομάδων. Η έναρξη μιας χαλαρωτικής ρουτίνας περίπου 20 με 30 λεπτά πριν από τον ύπνο θα βοηθήσει το μικρό σας να ηρεμήσει και να ξεκουραστεί καλά.

2. Δώστε χρόνο στο μωρό σας να ηρεμήσει

Θυμηθείτε ότι οι κύκλοι ύπνου του μωρού είναι σύντομοι (κάτω από μία ώρα), έτσι συχνά κουνιόυνται, κλαίνε , ακόμη και τσιρίζουν απλώς και μόνο επειδή μεταβαίνουν από έναν κύκλο ύπνου σε έναν άλλο.

baby-sleeping-(1).jpg

3. Συντονιστείτε με τις νυχτερινές αφυπνίσεις

Τα κουρασμένα μωρά δεν κοιμούνται τόσο καλά όσο τα ξεκούραστα.

Η υπέρμετρη κούραση απελευθερώνει κορτιζόλη, μια ορμόνη που κρατά το μωρό σας σε εγρήγορση και ξύπνιο τη νύχτα. Για να αποφύγετε το αίσθημα υπερβολικής κόπωσης, είναι σημαντικό να παρακολουθείτε τις νυχτερινές αφυπνίσεις του μωρού σας και να μάθετε να τα κοιμίζετε προτού φτάσει στο σημείο αυτό.

4. Αυξήστε τις τροφές κατά τη διάρκεια της ημέρας

Εάν το μωρό σας ξυπνά κάθε ώρα, ήρθε η στιγμή να αυξήσετε την συχνότητα του θηλασμού κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σκεφτείτε το ως εξής: Στη μήτρα, το μικρό σας τρέφοταν κυριολεκτικά κάθε δευτερόλεπτο. Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι χρειάζεται συχνά τάισμα για να διατηρηθεί η ταχύτατη ανάπτυξή του.

Στην πραγματικότητα, μητέρες σε ορισμένους πολιτισμούς θηλάζουν τα μωρά τους 50 έως 100 φορές την ημέρα! Μην ανησυχείτε, δεν σας συνιστούμε να κάνετε αυτό!

5. Αλλάξτε την ώρα ύπνου του

Όταν ένα μωρό ξυπνά στη μέση της νύχτας, είναι σημάδι ότι η ώρα του ύπνου του μπορεί να είναι πολύ νωρίς. Εάν το μικρό σας παλεύει να αποκοιμηθεί για 30 έως 60 λεπτά ή/και δεν δείχνει σημάδια κόπωσης προσπαθήστε να καθυστερείτε την νυχτερινή ρουτίνα κατά 15 λεπτά κάθε μέρα μέχρι να βρείτε την ιδανική ώρα ύπνου για το μωρό σας.

Πηγή: happiestbaby.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved