Διατροφή για να ενισχύσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος (εικόνες)

  • Παραγωγή μητρικού γάλακτος: Υπόθεση παροχής και ζήτησης
  • Τρόφιμα που ενισχύουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος
Διατροφή για να ενισχύσετε την παραγωγή του μητρικού γάλακτος (εικόνες)

Ο θηλασμός είναι ένα δώρο της φύσης. Το βασικότερο για να πετύχει είναι η υπομονή. Οι πρώτες 40 ημέρες είναι το διάστημα κατά το οποίο εδραιώνεται. Σε αυτό το διάστημα η μητέρα γνωρίζει το μωράκι της, αποκτά οικειότητα μαζί του, μαθαίνει τις αντιδράσεις του. Μέσα σε όλες αυτές τις ωραίες στιγμές, ανήκει και αυτή του θηλασμού, πολλές φορές όμως είτε από φόβο είτε από κούραση είτε από έλλειψη πληροφόρησης οι μανούλες νιώθουν ότι η παραγωγή γάλακτος δεν είναι αρκετή και το μωρό τους μπορεί να μην ικανοποιείται και να πεινάει.

Σίγουρα δεν είναι εύκολο, ναι, μπορεί το γάλα να μην είναι αρκετό, όμως, η παραγωγή του μητρικού γάλακτος είναι κυρίως μια υπόθεση παροχής και ζήτησης. Όσο το μωρό ζητάει και εμείς παρέχουμε τόσο η παραγωγή του γάλακτος αυξάνεται.

Εμείς, λοιπόν, θα μιλήσουμε για τα τρόφιμα που θα βοηθήσουν στο να παράγουμε περισσότερο γάλα, ώστε και να ικανοποιήσουμε το μωρό μας αλλά και εμείς να είμαστε ήρεμες ότι τα καταφέρνουμε.

mitriko gala paragwgi

Θα αρχίσω με το πιο σημαντικό! Ότι και να πούμε δεν έχει σημασία αν δεν αναφέρουμε το νερό! Είναι το βασικότερο για να μπορούμε να παρέχουμε το γάλα και να συντηρήσουμε τον όγκο του.

Πάμε τώρα να δούμε μερικά τρόφιμα που καλό είναι οι θηλάζουσες να έχουμε στη διατροφή μας, επιπλέον θα δώσουμε ιδέες πώς να τα εντάξουμε σε συνταγές.

Τρόφιμα που ενισχύουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος

Μπύρα και γενικά το κριθάρι: φυσικά μιλάμε για μπύρες χωρίς αλκοόλ. Το κριθάρι είναι γνωστό γαλακτοπαραγωγό περιέχει β γλυκάνες. Οι β γλυκάνες είναι ένα πολυσακρχαρίτης ο οποίος αυξάνει την προλακτίνη. Το κριθάρι μπορεί να μπει σε σούπες, σαλάτες, μαγειρευτά ή μπορείτε να εντάξετε κρίθινα παξιμάδια στην καθημερινότητα.

Μαγιά μπύρας: περιέχει σίδηρο, σελήνιο, χρώμιο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β. χρησιμοποιείται σε συμπληρώματα. Θέλει προσοχή να μην γίνεται κατάχρηση καθώς μπορεί να προκαλέσει μετεωρισμό.

Παπάγια (η πράσινη που δεν έχει ωριμάσει): η παπάγια είναι από τα πιο δυνατά γαλακτοπαραγωγά. Περιέχει καροτενοειδή και β- καροτένιο. Μπορούν εύκολα να προστεθούν σε φρουτοσαλάτες, σε σαλάτες ή και σε smoothie.

papaya diatrofi thilasmos

Πηγή φωτογραφίας: unsplash.com / little plant

Τριγωνέλλα: είναι σπόρους που περιέχει φυτοοιστρογόνα και έτσι συμβάλλει στην παραγωγή γάλακτος. Θέλει προσοχή όμως καθώς μπορεί να υπάρχουν αντενδείξεις.

Σπόροι chia: πλούσια σε ασβέστιο, πρωτεΐνη, φυτικές ίνες και μαγνήσιο, αλλά και Ω3 λιπαρά οξέα. Συμβάλλει στην πιο πυκνή παραγωγή. Τα προσθέτεις σε γιαούρτι, σαλάτες, δημητριακά κ.α.

Σπόροι κύμινου: βοηθούν και στην αύξηση της παραγωγής γάλακτος αλλά και στην αντιμετώπιση των κολικών.

Μαραθόσπορος και ταραξάκο: ανήκουν στους σπόρους που χρησιμοποιούνται σε φόρμουλες ροφημάτων για το θηλασμό. Μπορείς να τα κάνεις σαν ρόφημα ή τον μαραθόσπορο μπορείς να τον βάλεις σε ζεστό γάλα.

Χουρμάδες: περιέχουν ασβέστιο, σίδηρο, κάλιο και μπορείς εύκολα να τα καταναλώσεις σαν σνακ. Συμβάλλουν στην παραγωγή σεροτονίνης, μια ορμόνη που εντείνει την παραγωγή γάλακτος.

Δείτε ακόμα περισσότερα τρόφιμα που ενισχύσουν την παραγωγή του μητρικού γάλακτος στην gallery που ακολουθεί. Μην ξεχνάτε βέβαια ότι ο θηλασμός πάνω από όλα, θέλει ηρεμία και χαλάρωση. Δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε και να νιώθουμε πίεση για να ακολουθήσουμε όλες τις συμβουλές. Οι πληροφορίες μας βοηθούν και εμείς επιλέγουμε τι θα εφαρμόσουμε.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved