Έρευνα: Πώς συνδέεται ο θηλασμός με την επιλόχεια κατάθλιψη;

Έρευνα: Πώς συνδέεται ο θηλασμός με την επιλόχεια κατάθλιψη;

Το 80% των γυναικών παρουσιάζει μία μικρή διαταραχή συμπεριφοράς μετά τον τοκετό, σε ένα ποσοστό όμως 15% τα συμπτώματα αυτά είναι πιο σοβαρά και είναι ενδείξεις επιλόχειας κατάθλιψης.

Ποια τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης;

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή τον πρώτο χρόνο μετά τον τοκετό. Τα συμπτώματα ποικίλουν και μπορεί να είναι διαφορετικά ανά περίπτωση. Από τα πιο συνήθη είναι η καταθλιπτική διάθεση και η απώλεια ενδιαφέροντος. Η νέα μητέρα που έχει επιλόχειο κατάθλιψη ενδέχεται να βιώνει απώλεια όρεξης για φαγητό, νιώθει άγχος για το νέο της ρόλο, έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση και είναι πιθανό να αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο.

Η επιλόχειος κατάθλιψη μπορεί να διαρκέσει από μήνες μέχρι και χρόνια. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που έγινε από τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας και περιλάμβανε 5.000 γυναίκες, περίπου το 25% των γυναικών εμφάνισαν «υψηλά επίπεδα συμπτωμάτων κατάθλιψης» τα τρία χρόνια μετά τον τοκετό.

epiloxeios thilasmos

Πώς συνδέεται ο θηλασμός με την επιλόχεια κατάθλιψη; Τι έδειξε νέα έρευνα

Οι μητέρες που θηλάζουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης, επιβεβαιώνει νέα μεγάλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Florida Atlantic University. Στην έρευνα συμμετείχαν 29.685 νέες μητέρες από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, από τις οποίες το 13% εμφάνισε συμπτώματα επιλόχειου κατάθλιψης. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, οι γυναίκες που θήλαζαν όλο το διάστημα της έρευνα, είχαν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να πάθουν επιλόχειο κατάθλιψη.

Επίσης, οι ειδικοί μελέτησαν και την επίδραση της διάρκειας του θηλασμού. Όπως φαίνεται, ακόμα και γυναίκες που είχαν επιλόχειο κατάθλιψη, παρατείνοντας το διάστημα που θήλαζαν το μωρό τους, μείωναν τα συμπτώματα της επιλόχειο κατάθλιψης που βίωναν οι ίδιες.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό Public Health Nursing. Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε τα εξής:

  • Σύμφωνα με το sciencedaily.com, οι γυναίκες που πάσχουν από επιλόχειο κατάθλιψη μετά από έναν τοκετό, έχουν 50% πιθανότητες να εμφανίσουν αντίστοιχα συμπτώματα και σε μία επόμενη γέννα.
  • Έχουν 25% πιθανότητες να εμφανίσουν και άλλου είδους ψυχολογικές διαταραχές έως και 11 χρόνια μετά τον τοκετό.

Πηγή: sciencedaily.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved