Συνταγές για μωρά: Σπιτικά μπισκότα οδοντοφυίας χωρίς ζάχαρη

  • Τι είναι τα μπισκότα οδοντοφυίας;
  • Συνταγή για σπιτικά μπισκότα οδοντοφυίας χωρίς ζάχαρη.
Συνταγές για μωρά: Σπιτικά μπισκότα οδοντοφυίας χωρίς ζάχαρη

Το πρώτο έτος της ζωής ενός μωρού είναι μια συνεχής εξερεύνηση. Το ταξίδι της ανακάλυψης ξεκινάει από την πρώτη μέρα, γίνεται πιο έντονο όταν ξεκινά να κινείται και να αυτονομείται. Οι αισθήσεις αλληλεπιδρούν η μια με την άλλη μέχρι να καλλιεργηθούν πλήρως.

Έτσι τα μωράκια μας φτάνουν περίπου στον 6ο μήνα όταν αρχίζουν ότι πιάνουν με τα χέρια τους να το βάζουν στο στόμα. Αυτό είναι ένα στάδιο αναγνώρισης αντικειμένων, καθώς αντιλαμβάνονται με αυτό τον τρόπο την υφή και τη γεύση οποιουδήποτε αντικειμένου. Όλο αυτό γίνεται πολύ πιο έντονο όταν ξεκινάει η διαδικασία της οδοντοφυΐας. Τα ούλα τους πονάνε και έχουν ανάγκη να δαγκώνουν κάτι για να ανακουφίζονται.

Τι είναι τα μπισκότα οδοντοφυίας;

Οι περισσότεροι ξέρουμε πολύ καλά πως υπάρχουν τα «μασητικά» παιχνιδάκια, όμως για όσους θέλουν να δώσουν στα παιδιά κάτι φυσικό, να αποφεύγουν υλικά όπως το πλαστικό, τότε τα μπισκότα οδοντοφυϊας είναι η ιδανική λύση. Πρόκειται για μπισκότα με αγνά υλικά, τραγανά, κατάλληλα και για μωρά.

Σπιτικά μπισκότα οδοντοφυίας με βρόμη και μπανάνα

mpiskota odontofyias 2

Αυτά τα μπισκότα είναι εύκολα, νόστιμα, τραγανά και κατάλληλα για όλη την οικογένεια.

Υλικά για 20 μπισκότα:

  • 2 φλ. νιφάδες βρόμης ή πίτουρο βρώμης
  • 1 μέτρια μπανάνα
  • 2 κουταλιές της σούπας λάδι καρύδας
  • Προαιρετικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανέλα ή βανίλια (ιδανικά το στικ και όχι βανιλλίνη).

Εκτέλεση:

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200ο C.

Στο μπλέντερ βάζουμε τη βρώμη και την αλέθουμε μέχρι να γίνει λεπτή σαν αλεύρι.

Προσθέτουμε στο μπλέντερ τη μπανάνα και μετά το λάδι καρύδας. Μια συμβουλή για το λάδι καρύδας είναι να το ρευστοποιήσουμε πριν το προσθέσουμε στα υλικά μας και η μπανάνα να είναι σε θερμοκρασία δωματίου (να μην είναι από το ψυγείο). Το λάδι καρύδας έχει την ιδιότητα τους χειμερινούς μήνες να στερεοποιείται ενώ το καλοκαίρι είναι υγρό. Επίσης αν ρευστοποιήσουμε το λάδι, αλλά η μπανάνα είναι κρύα τότε μόλις ενώσουμε το λάδι με τη μπανάνα θα δούμε πως το λάδι θα «κρυσταλλώσει», δηλαδή θα στερεοποιηθεί ξανά, για αυτό και η μπανάνα πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά να γίνει μια σφιχτή ζύμη και τα πλάθουμε σε 20 μικρά μπαλάκια.

Το καθένα το πλάθουμε σε μακρύ στικ και το πλαταίνουμε λίγο ώστε να θυμίζει μακρόστενο μπισκότο. Πρέπει να πλατύνει και να έχει μήκος τέτοιο ώστε να χωράει στην παλάμη του μωρού.

Τοποθετούμε τα μπισκότα σε ταψί στο οποίο έχουμε στρώσει λαδόκολλα.

Ψήνουμε για 5 με 10 λεπτά στους 200 με 250ο C.
Μόλις είναι έτοιμα και έχουν πάρει χρώμα σβήνουμε το φούρνο και τα βγάζουμε. Τα αφήνουμε να κρυώσουν εντελώς!. Προσοχή να κρυώσουν τελείως πριν δώσουμε στο μωρό.

Μόλις κρυώσουν τότε μπορούμε να παρέχουμε στο μωρό μας το μπισκότο του. Θα ξετρελαθεί. Προσοχή όμως το μπισκότο αυτό ακριβώς επειδή είναι τρόφιμο το παρέχουμε με έλεγχο καθώς, όταν το παιδί το μασουλάει ουσιαστικά τρώει. Φυσικά μπορούμε όλοι στην οικογένεια να το καταναλώσουμε.

Συντηρούνται σε αεροστεγές σκεύος στο ψυγείο.

Γεωργία Ζιώγου
MSc διαιτολόγος - διατροφολόγος
Στοιχεία επικοινωνίας: Instagram / τηλ: 2155015948 - 6984510753

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved