Ποια είναι τα σημάδια ότι βιώνετε μητρική εξουθένωση

Τι σημαίνει ο όρος "μητρική εξουθένωση" ή αλλιώς μητρική εξάντληση;

Ποια είναι τα σημάδια ότι βιώνετε μητρική εξουθένωση
Bigstock

Όλοι μιλούν για την εξουθένωση της μαμάς σαν να πρόκειται για έναν νέο όρο. Όμως, δεν είναι. Τι νέο υπάρχει όταν μιλάμε για ψυχική εξάντληση το 2022: Ο κίνδυνος εξάντλησης είναι υψηλότερος από ποτέ λόγω του τρόπου ζωής στον οποίο έχουμε υποβληθεί—τόσο κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και τώρα.

Από τον Φεβρουάριο του 2020 έως τον Ιανουάριο του 2022, σχεδόν δύο εκατομμύρια γυναίκες εγκατέλειψαν τις εργασίες τους για να αναλάβουν τις δουλειές στο σπίτι, αλλά και την ανατροφή των παιδιών που δεν πήγαιναν ακόμη σχολείο.

Τι είναι η μητρική εξουθένωση ή αλλιώς εξάντληση;

Η μητρική εξουθένωση είναι μια χρόνια κατάσταση που χαρακτηρίζεται από σωματική, ψυχική και συναισθηματική εξάντληση και εμφανίζεται όταν το συνεχές στρες μειώνει πηγές ενέργειας ενός ατόμου. Υπάρχουν 4 κατηγορίες της μητρικής εξάντλησης:

  • Η επίμονη και ενοχλητική εξάντληση.
  • Σύγκριση με έναν προηγούμενο και καλύτερο εαυτό γονιού (αίσθημα ντροπής και ενοχής).
  • Αίσθημα ότι δεν αντέχει άλλο την γονεϊκότητα και κουράστηκε από αυτή
  • Συναισθηματική αποστασιοποίηση από τα παιδιά

Πώς θα αναγνωρίσετε μια εξουθενωμένη μαμά (μαμά με burnout)

Είναι συνεχώς κουρασμένη

Εάν κοιμάστε και τρέφεστε σωστά και γενικά έχετε μια καλή ποιότητα ζωής, αλλά εξακολουθείτε να αισθάνεστε συνεχώς εξαντλημένες κάθε φορά που αλληλεπιδράτε με τα παιδιά σας, μπορεί να αντιμετωπίζετε μητρική εξάντληση.

Είναι εκνευρισμένη και φωνάζει

Κάποιες φορές είναι λογικό να νιώσετε ότι δεν μπορείτε να διαχειριστείτε τα νεύρα σας, είναι ανθρώπινο. Όμως αν οι φωνές είναι ο μόνος δίαυλος επικοινωνίας με το παιδί σας, σίγουρα αυτό δεν βοηθάει κανέναν σας και διακυβεύει τη δυναμική της οικογένειάς σας.

Αίσθημα ανεπάρκειας

Αν νιώθετε συνέχεια ότι δεν είστε αρκετά καλή μαμά, πνίγεστε από ενοχές, και οι αυτοκριτική σας δεν έχει τελειωμό, σίγουρα χρειάζεται να κατανοήσετε ότι μια τέτοια κατάσταση είναι πολύ ψυχοφθόρα και χρειάζεται επίλυση.

Γιατί πρέπει να αναγνωρίσουμε την μητρική εξάντληση

Αναγνωρίζοντας την εξάντληση είναι σημαντικό γιατί θα σας βοηθήσει να καταλάβετε τι πρέπει να κάνετε στη συνέχεια. Είναι μια δύσκολη κατάσταση όχι μόνο για τη μητέρα που το βιώνει, αλλά και για τα παιδιά που σίγουρα θα επηρεαστούν.

Με πληροφορίες από: mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved