Πώς να γίνετε μια μαμά που δε φωνάζει στο παιδί της

Μια μαμά που φωνάζει συνέχεια στο παιδί θα πρέπει να αναζητήσει τα αίτια.

Πώς να γίνετε μια μαμά που δε φωνάζει στο παιδί της
Bigstock

Υπάρχουν πολλοί λόγοι που μια μαμά φωνάζει ή υψώνει υπερβολικά τον τόνο της φωνής της στο παιδί.

Μπορεί να μην αντέχει τη φασαρία, να έχει κουραστεί που χρειάζεται να επαναλάβει το ίδιο πράγμα αρκετές φορές ή με την ακαταστασία στο δωμάτιο, για τα πεταμένα παιχνίδια ή να έχει απογοητευτεί με τους κακούς βαθμούς.

Η φωνή είναι μια μορφή αντίδρασης που όμως μπορεί να αντιμετωπιστεί , σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αν και εσείς ως μαμά συνειδητοποιείτε ότι φωνάζετε περισσότερο απ’ όσο θα θέλατε στο παιδί σας, δείτε τι μπορείτε να κάνετε.

mama-fones.jpg

Αναγνωρίστε τα σημάδια

Το πρώτο βήμα είναι να ξέρετε πότε πρόκειται να χάσετε την ψυχραιμία σας.

Μπορεί να αισθάνεστε ευερέθιστες, ανήσυχες ή εκτός ελέγχου. Αναζητήστε σωματικές ενδείξεις όπως:

  • Σφιγμένο πιγούνι
  • Σφίξιμο στο στήθος
  • Πόνο στο στομάχι
  • Επιτάχυνση καρδιακού ρυθμού
  • Γρήγορη αναπνοή

Τι μπορείτε να κάνετε

Δοκιμάστε μια φυσική επαναφορά

Όταν παρατηρήσετε τα παραπάνω σημάδια, δοκιμάστε τις ακόλουθες τεχνικές:

kaygadew-kai-fones.jpg

Διπλή εισπνοή

Κάντε δύο εισπνοές στη σειρά από τη μύτη, χωρίς να εκπνεύσετε. Μετά τη δεύτερη εισπνοή, εκπνεύστε αναστενάζοντας από το στόμα. Επαναλάβετε μία έως τρεις φορές.

Άσκηση ενσυνειδητότητας

Παρατηρήστε τρία πράγματα στο άμεσο περιβάλλον σας. Τι βλέπετε, ακούτε ή μυρίζετε; Εστιάστε σε αυτά προκειμένου να μειώσετε το άγχος και να ηρεμήσετε τα νεύρα σας.

Χαμηλώστε τον τόνο της φωνής σας

Να θυμάστε ότι αν φωνάζετε, μοιραία και η αντίδραση του παιδιού σας θα είναι η ίδια. «Εάν παραμείνετε ήρεμοι, το παιδί σας θα έχει επίσης περισσότερες πιθανότητες να παραμείνει ήρεμο», λέει ο J. Stuart Ablon, PhD, διευθυντής του Think: Kids, ενός προγράμματος στο τμήμα ψυχιατρικής του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης.

Μπορεί να είναι το αντίθετο από αυτό που θέλετε να κάνετε, αλλά χρησιμοποιώντας μια ήρεμη φωνή μπορεί να καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή του παιδιού σας περισσότερο απ’΄ότι με τις φωνές.

fones-kai-paidia.jpg

Οπτική επαφή

Κατεβείτε στο επίπεδο του παιδιού σας. Γονατίστε ή καθίστε. Κοιτάξτε το παιδί σας στα μάτια. Εάν πρέπει να τραβήξετε την προσοχή του, αγγίξτε απαλά τον ώμο ή το χέρι του. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να παραμείνετε ήρεμοι και να καταπνίξετε την επιθυμία σας να φωνάξετε.

Δώστε χρόνο στον εαυτό σας

Μερικές φορές χρειάζεστε απλά ένα διάλειμμα. Πείτε στο παιδί σας ότι χρειάζεστε ένα λεπτό για τον εαυτό σας. Πηγαίνετε σε ένα άλλο δωμάτιο, πάρτε μερικές βαθιές ανάσες και επιστρέψτε νιώθοντας πιο ήρεμες.

Πηγή: webmd.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved