Πώς να αφήσετε πίσω τις ενοχές της εργαζόμενης μαμάς

Πώς να αφήσετε πίσω τις ενοχές της εργαζόμενης μαμάς
Photo by Verne Ho on Unsplash

Εάν είστε εργαζόμενη μαμά, έχετε βιώσει τον κόμπο στο στομάχι όταν οι τύψεις χτυπάνε την πόρτα. Η ενοχή της εργαζόμενης μαμάς είναι το φαινόμενο που συμβαίνει κάτι και σε κάνει να νιώθεις ενοχές που είσαι εργαζόμενη μαμά. Για παράδειγμα, μπορεί να αισθάνεστε ένοχοι όταν αφήνετε το μικρό σας να κλαίει στον παιδικό σταθμό ή ξεχνάτε κάτι για το σχολείο επειδή ήσασταν πολύ απασχολημένη με τη δουλειά.

Η ενοχή της εργαζόμενης μαμάς μπορεί να σας επηρεάσει και να σας μπερδέψει τις σκέψεις.

Εδώ είναι μερικές στρατηγικές για να ξεκινήσετε να απελευθερώνεστε από τις ενοχές, ξεκινώντας από σήμερα!

Συγχωρήστε τον εαυτό σας.

Το να εγκαταλείψετε τις ενοχές πρέπει να ξεκινήσει με τη δέσμευση να σταματήσετε να νιώθετε άσχημα με τις επιλογές σας.

Επανεξετάστε τις αξίες σας.

Μία από τις πιο βασικές ασκήσεις που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι είναι να ξεκαθαρίσουν ποιες είναι οι αξίες και οι προτεραιότητές τους στη ζωή και μετά να ζήσουν τη ζωή σύμφωνα με αυτές.

Για παράδειγμα, αν ο χρόνος για την οικογένεια βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας, αλλά δεν νιώθετε ότι σας χορταίνει μόνο αυτό, απαλλάξτε τον εαυτό σας από τις ενοχές βρίσκοντας συνειδητά τρόπους να αφιερώνετε περισσότερο χρόνο τόσο στον εαυτό σας, όσο και στην οικογένειά σας.

Εξασκηθείτε στο να λέτε «όχι» σε περιττές δεσμεύσεις, όπως ο εθελοντισμός, να πηγαίνετε σε ένα εστιατόριο με συναδέλφους, ή άλλες κοινωνικές υποχρεώσεις. Ή χρησιμοποιήστε τα Σαββατοκύριακα σας σκόπιμα, αφιερώνοντας λίγη ώρα για την οικογένεια, αντί για τις δουλειές σας. Αυτό πιθανότατα συνεπάγεται τον καθορισμό σαφών ορίων σε άλλους τομείς της ζωής σας και τη συνεχή επανεξέταση (και ενημέρωση) των οικογενειακών αξιών σας, ώστε να είστε σε ακεραιότητα με αυτό που θέλετε.

Ζητήσετε βοήθεια.

Ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να κάνουν πολλές γυναίκες είναι να ζητήσουν βοήθεια. Αντί να ζητήσει βοήθεια, μια εργαζόμενη μαμά μπορεί απλώς να τροφοδοτεί το άγχος της προσπαθώντας να τα κάνει όλα μόνη της, τότε συνειδητοποιώντας ότι είναι απλώς αδύνατο κάτι τέτοιο θα αρχίσει να νιώθει μη ικανή.

Το να ζητάς βοήθεια απαιτεί εξάσκηση, αλλά μόλις κάνεις ένα πρώτο βήμα, οι άλλοι γύρω σου θα αρχίσουν να κάνουν το ίδιο. Απευθυνθείτε στους γείτονες, τους προσωπικούς φίλους, τους γονείς των φίλων των παιδιών σας, τους δικούς σας γονείς, τα πεθερικά σας, το πρόγραμμα μετέπειτα φροντίδας στο σχολείο ή τις νταντάδες.

ginaika niothi enoxes

Photo by Jannes Jacobs on Unsplash

Να είστε παρόν όταν είστε στο σπίτι.

Όταν βρίσκεστε στο σπίτι προσπαθήστε να ασχολείστε περισσότερο με τα παιδιά σας και λιγότερο με τις δουλειές του σπιτιού.

Οι ερευνητές, όπως ο John Bowlby, ανακάλυψαν ότι οι γονείς πρέπει να είναι συναισθηματικά παρόντες, να παρηγορούν το παιδί τους, να συντονίζονται με τα συναισθήματα του παιδιού τους, να δείχνουν ευχαρίστηση όταν βλέπουν το παιδί τους και να υποστηρίζουν το παιδί τους προκειμένου να έχουν μια υγιή και ασφαλή σχέση γονέα-παιδιού. Με άλλα λόγια, φροντίζουν και συνδέονται με το παιδί τους, χωρίς να θυσιάζουν τις προσωπικές τους ανάγκες και υγεία.

Κάνε unfollow στις σελίδες που σε «ρίχνουν».

Βλέποντας άλλους ανθρώπους να κάνουν διακοπές, να μοιράζονται τις οικογενειακές τους φωτογραφίες ή να δημοσιοποιούν την τελευταία τους προώθηση σε κοινωνικές πλατφόρμες όπως το Facebook και το Instagram είναι αρκετό για να οδηγήσει μια εργαζόμενη μαμά σε κλάματα.

Ο χρόνος που αφιερώνετε για να «σκρολάρετε» στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είναι ένας χρόνος που πρέπει να σας ανεβάσει ψυχολογικά και να σε εμπνεύσει, αλλιώς ποιο το νόημα; Εάν διαπιστώσετε ότι οι αναρτήσεις ενός ατόμου ή μιας ομάδας σας απογοητεύουν συνεχώς και μπαίνετε σε καταστροφική διαδικασία σύγκρισης, κάντε unfollow γρήγορα!

Τέλος, να θυμάστε ότι η ενοχή είναι εγγενώς συνδεδεμένη με την ενσυναίσθηση. Το να αισθάνεστε ένοχες σημαίνει ότι έχετε συμπόνια, φροντίδα και ανησυχία για τους γύρω σας.

Το να απαλλαγείτε από τις ενοχές σας δεν σημαίνει ότι δεν είστε μια στοργική ή ικανή μητέρα. Σημαίνει ότι έχετε έντονο την ικανότητα της ενσυναίσθησης. Η δύναμη της συμπόνιας μπορεί να σας παρακινήσει να συνδεθείτε με την εργασία σας, τον προσωπικό σας χρόνο, τον χρόνο με τους φίλους σας, καθώς και να βρείτε τη χαρά στο να είστε μαμά, χωρίς το άσχημο συναίσθημα της ενοχής.

Η δύναμη της ψυχοθεραπείας

Η ενοχή της μαμάς, και μάλιστα της εργαζόμενης μαμάς, είναι ένα πολύ διαδεδομένο και διαχρονικό φαινόμενο. Η ψυχοθεραπεία αποτελεί το μεγαλύτερο δώρο που θα μπορούσατε να κάνετε στον εαυτό σας. Και αν δεν θέλετε να χάνετε χρόνο και χρήματα για να πηγαίνετε μια φορά την εβδομάδα, μπορείτε να κάνετε συνεδρία δύο φορές τον μήνα. Πιστέψτε μας το ταξίδι της θεραπείας, θα σας αναγεννήσει!

Με πληροφορίες από: how-to-let-go-of-working-mom-guilt

Δείτε επίσης
© 2012-2023 Mothersblog.gr - All rights reserved