7 τρόποι που οι νέες μαμάδες μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία

  • Αφαιρέστε τα social media από την καθημερινότητά σας
  • Αλλάξτε την to-do λίστα σας
  • Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας
  • Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες
  • Σταματήστε να συγκρίνετε τα μωρά σας με άλλα μωρά
  • Αγαπήστε και εκτιμήστε το σώμα σας
  • Θυμηθείτε αυτή η περίοδος δεν διαρκεί για πάντα
7 τρόποι που οι νέες μαμάδες μπορούν να υποστηρίξουν την ψυχική τους υγεία

Το να είσαι νέα μαμά είναι δύσκολο. Οι απαιτήσεις ξεπροβάλουν από παντού και εύκολα μπορεί να νιώσουμε πίεση και άγχος. Σαν να μην είναι αρκετή δηλαδή η εξωτερική πίεση, υπάρχουν πράγματα που κάνουμε άθελά μας στον εαυτό μας και προκαλούν ακόμα περισσότερο άγχος.

Όταν γίνει μια γυναίκα μαμά πιστεύει ότι όλα είναι δύσκολα, ότι όλα έτσι θα είναι το υπόλοιπο της ζωής της και δεν μπορεί να κάνει ένα πραγματικό βήμα προς τα εμπρός.

Κι όμως, μπορείτε να τα καταφέρετε!

Κάθε μέρα μέσα στον ρόλο της μητρότητας κάνετε ένα διαφορετικό βήμα. Κάθε μέρα κατακτάτε και κάτι. Κάθε μέρα εσείς και το μωρό σας μεγαλώνετε μαζί. Μερικές φορές ίσως να κάνετε δύο βήματα προς τα εμπρός και ένα βήμα πίσω, αλλά να θυμάστε ότι ακόμη και αυτό είναι πρόοδος.

Το να μάθετε να αφήνεστε λίγο και να εμπιστεύεστε τον εαυτό σας είναι το κλειδί. Πιστέψτε ότι είστε αρκετή για το μωρό σας. Πιστέψτε ότι θα νιώσετε ξανά σαν τον παλιό εαυτό σας. Πιστέψτε ότι θα τα καταφέρετε. Πίστεψε ότι είστε καλή μητέρα. Εμπιστευτείτε όλο το ταξίδι και όλα όσα κάνετε.

Ορίστε έξι τρόποι για να ενισχύσετε την ψυχική σας υγεία

mitrotita kai psixiki ygeia 1

Αφαιρέστε τα social media από την καθημερινότητά σας

Εκείνες οι πρώτες μέρες (και οι νύχτες) των ατελείωτων ταϊσμάτων, των λικνισμάτων και των ατελείωτων αγκαλιών, σας έκαναν να βρείτε παρηγοριά (και παρέα) στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Πριν το καταλάβετε, το μωρό κοιμάται στην αγκαλιά σας και εσείς ακόμα σκρολάρετε στο Instagram. Ενώ τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης καλύπτουν απολύτως μια σημαντική ανάγκη που έχουν οι νέες μαμάδες - δίνοντας τη δυνατότητα να ακολουθήσουν μαμάδες με μωρά και να αλλάξουν απόψεις για τη μητρότητα και τα νεογέννητα - μπορεί επίσης να έχουν αρνητικό αντίκτυπο.

Εκτός από τον κίνδυνο να χάσετε το ενδιαφέρον για την αλληλεπίδραση στην πραγματική ζωή, η υπερ έκθεση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μπορεί επίσης να δημιουργήσει επιπλέον άγχος στις νέες μαμάδες. Άγχος για το πώς είναι σαν μαμάδες, άγχος για το σώμα τους, άγχος για πολλά πράγματα γύρω από τη μητρότητα.

Αλλάξτε την to-do λίστα σας

Αυτή η λίστα με το τι πρέπει να κάνει μια νέα μαμά και τι όχι, μπορεί να είναι σωτήρια. Με τόσα πράγματα που έχει στο μυαλό της, η λίστα βοηθά μια νέα μαμά να βάλει σε σειρά τις σκέψεις της, τις υποχρεώσεις της και όλα όσα πρέπει να κάνει μέσα στην ημέρα. Ωστόσο, πολλές φορές η μητρότητα είναι απρόβλεπτη γι' αυτό και κάποια πράγματα μέσα σε αυτή τη λίστα θα πρέπει να αλλάζουν ή να αναπροσαρμόζονται για να μην δημιουργούν επιπλέον στρες μέσα στη καθημερινότητα.

Εμπιστευτείτε το ένστικτό σας

Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι η διαίσθηση δεν είναι μόνο στο μυαλό μας. Είναι πραγματική. Η διαίσθηση είναι ουσιαστικά όλα τα πράγματα που γνωρίζουμε χωρίς να γνωρίζουμε πώς τα γνωρίζουμε. Και για τις μαμάδες, η διαίσθηση μπορεί να είναι μια ισχυρή δύναμη όταν έρχεται η στιγμή να πάρουν μια απόφαση.

Σταματήστε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλες μαμάδες

Ο Roosevelt είπε κάποτε, "Η σύγκριση είναι ο κλέφτης της χαράς." Και αυτό ταιριάζει γάντι στις μαμάδες. Δεν είναι λίγες οι φορές που οι μαμάδες μέσα από τα social media ανακαλύπτουν ότι το σπίτι της μίας φίλης είναι πιο καθαρό από το δικό της, η άλλη φίλη εργάζεται ή η άλλη έχει χρόνο για να πάει στο κομμωτήριο.

Ενώ μπορεί λογικά να γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι επιλέγουν και φιλτράρουν προσεκτικά αυτό που μοιράζονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξακολουθούμε να κάνουμε αρνητικές σκέψεις, να κάνουμε συγκρίσεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε άγχος, κατάθλιψη και πολλή αυτοκριτική.

Να θυμάστε: ΕΣΕΙΣ είστε η μαμά που χρειάζονται τα παιδιά σας. Με όλα της τα ελαττώματα καλά και κακά.

mitrotita kai psixiki ygeia 3

Σταματήστε να συγκρίνετε τα μωρά σας με άλλα μωρά

Όπως κάθε μαμά είναι διαφορετική και διαπρέπει σε διαφορετικά σημεία της μητρότητας με τον ίδιο τρόπο κάθε μωρό είναι εντελώς μοναδικό. Ναι, το μωρό της φίλης σας μπορεί να κοιμάται όλη τη νύχτα, αλλά το δικό σας λέει περισσότερες λέξεις.

Ή ναι, το 8 μηνών του ξαδέρφου σας περπατάει αλλά δεν έχει βγάλει ακόμη δοντάκια. Πάντα να θυμάστε ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με τους δικούς τους ρυθμούς.

Τα αναπτυξιακά ορόσημα προκαλούν άγχος αλλά να θυμάστε ότι παιδί με παιδί διαφέρει.

Αγαπήστε και εκτιμήστε το σώμα σας

Σκεφτείτε ένα λεπτό πόσα έχει καταφέρει το σώμα σας. Μεγάλωσε μια νέα ζωή μέσα του, την ανέθρεψε και την έφερε στον κόσμο. Πήρε φάρμακα γονιμότητας, έκανε ενέσεις, είχε ναυτίες, γέννησε φυσιολογικά, γέννησε με καισαρική τομή, απέβαλε, πέρασε ενδομητρίωση...

Πόσα έχει κάνει το σώμα σας για εσάς; Σκεφτείτε το έστω και λίγο και τότε ίσως να πάψετε να συγκρίνετε τον εαυτό σας με το τέλειο κορμί της άλλης μαμάς που είδατε στο διαδίκτυο. Ίσως να πάψετε να κάνετε εξαντλητικές δίαιτες για να επιστρέψετε στο βάρος μετά την εγκυμοσύνη.

Το παιδί σας σας αγαπάει έτσι όπως είστε. Είναι απόλυτα φυσιολογικό το κορμί σας και το μόνο που θα πρέπει αν σας απασχολεί είναι η φροντίδα του μωρού σας και μόνο.

Θυμηθείτε αυτή η περίοδος δεν διαρκεί για πάντα

Η μητρότητα πρέπει να βρίσκεται στην κορυφή της λίστας σας, πράγμα που σημαίνει ότι άλλα θα πρέπει να μπουν σε δεύτερη μοίρα. Ίσως χρειαστεί να μειώσετε τον χρόνο που διαθέτετε για κοινωνικές συναναστροφές ή για χόμπι. Σίγουρα, ακόμη και αυτό που λέμε να διαφέρει από μαμά σε μαμά, όμως το πιο σημαντικό πράγματα που πρέπει να θυμάστε έιναι ότι αυτή η περίοδος δεν διαρκεί για πάντα και το μωρό σας δεν θα είναι για πάντα, μωρό. Τα πράγματα θα αλλάξουν. Σύντομα θα βρείτε χρόνο για τον εαυτό σας και πάλι. Το μωρό σας θα μπει σε πρόγραμμα, θα σας καταλαβαίνει, θα σας ακούει και θα μάθει να εκφράζεται, χωρίς να κλαίει.

Όσο βρίσκεστε σε αυτή τη νέα φάση, προσπαθήστε να το εκτιμήσετε. Θα έρθουν στιγμές που θα τις λαχταράτε και θα ζητάτε ο χρόνος να γυρίσει για πίσω έστω και για λίγο. Γι' αυτό απολαύστε το να είστε μαμά και χαρείτε την κάθε στιγμή με το μικρό σας.

με πληροφορίες από το mother.ly

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved