7 πειράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας

Μην αστειεύεστε και μην πειράζετε τα παιδιά σας για αυτά τα 7 πράγματα.

Μαργαρίτα Νικολάου
7 πειράγματα που δεν πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας
Bigstock

Η ανατροφή των παιδιών συνοδεύεται από προκλήσεις, και ενώ το χιούμορ και τα παιχνιδιάρικα αστεία μπορούν να είναι ένα πολύτιμο εργαλείο για την οικοδόμηση ισχυρών δεσμών με τα παιδιά μας, υπάρχουν ορισμένα θέματα που πρέπει να μένουν έξω από τα πειράγματα αυτά.

Το πείραγμα, όταν γίνεται με ακατάλληλο τρόπο, μπορεί να έχει μόνιμο αντίκτυπο στη συναισθηματική ευημερία ενός παιδιού. Παρακάτω θα μάθουμε γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε τα θέματα για τα οποία επιλέγουμε να κάνουμε αστεία και να πειράζουμε τα παιδιά μας.

Γιατί είναι σημαντικό να προσέχουμε τα θέματα για τα οποία επιλέγουμε να κάνουμε αστεία και να πειράζουμε τα παιδιά μας

Κάποια πράγματα τα παιδιά δεν τα βρίσκουν αστεία, με τον τρόπο που θα τα βρούμε εμείς, καταφέρνοντας με αυτόν τον τρόπο να τα πληγώσουμε, να τα ντροπιάσουμε και να τα κάνουμε να νιώσουν άβολα, ειδικά αν βρίσκονται μπροστά σε άλλους.

Προσέξτε με ποιον τρόπο επαινείτε τα παιδιά σας μπροστά σε άλλους

Πρέπει να προσέχουμε πώς επαινούμε τα παιδιά μας μπροστά σε άλλους. Το να λέτε πράγματα μπροστά στα παιδιά σας σε άλλους, όπως να σχολιάζετε τους καλούς τους βαθμούς, μπορεί να κάνει το παιδί σας να σκεφτεί ότι εντυπωσιάζεστε μόνο από τα επιτεύγματά του και όχι από την ίδια του την προσωπικότητα. Καθώς δεν είναι κακό να επαινείτε το παιδί σας για τα επιτεύγματά του, το να το κάνετε σε άλλους και μάλιστα μπροστά στο ίδιο το παιδί είναι μια διαφορετική ιστορία. Αφήστε τα παιδιά σας να εκφράσουν και να πουν τα κατορθώματά τους με τον τρόπο που εκείνα θέλουν να το κάνουν.

Ενθάρρυνση έναντι επαίνου στα παιδιά

7 πράγματα για τα οποία θα πρέπει να αποφεύγετε να πειράζετε τα παιδιά σας

1. Το βάρος και την εμφάνισή τους

Το να πειράξετε (ή ακόμα και να κάνετε μια παρατήρηση) στο παιδί σας σχετικά με την εμφάνισή του, είτε πρόκειται για ύψος, βάρος ή οποιαδήποτε φυσικά χαρακτηριστικά, μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την αυτοεκτίμησή του. Τα αρνητικά σχόλια για την εμφάνισή του μπορούν να συμβάλουν σε προβλήματα εικόνας σώματος αργότερα στη ζωή του.

Σχόλια όπως «Είσαι πολύ αδύνατη» ή «Κοίτα κάτι μπούτια που έκανες» μπορεί να είναι φαινομενικά αβλαβή, αλλά όχι για τα παιδιά. Τα παιδιά μας συχνά βλέπουν τον εαυτό τους μέσα από τα δικά μας μάτια.

2. Ακαδημαϊκή επίδοση

Κάθε παιδί έχει μοναδικές δυνατότητες και ικανότητες. Πειράζοντάς το για τις επιδόσεις του στο σχολείο, μπορεί να το γεμίσουμε με άγχος και στρες. Αντί να κάνετε focus στους βαθμούς του, είναι σημαντικό να το ενθαρρύνετε να μάθει να αγαπά το διάβασμα, υποστηρίζοντάς το όπου και όταν χρειάζεται.

3. Χόμπι και ενδιαφέροντα

Τα παιδιά συχνά έρχονται σε επαφή με πολλά χόμπι μέχρι να καταλήξουν σε αυτό που πραγματικά τους αρέσει. Πειράζοντάς τα για τις επιλογές τους αποθαρρύνετε τη δημιουργικότητά τους και την αυτοέκφρασή τους.

4. Φιλίες

Οι κοινωνικές δεξιότητες είναι ένα δύσκολο κεφάλαιο στη ζωή των παιδιών και τα πειράγματα για τις φιλίες και τις επιλογές τους, μπορεί να επιδεινώσουν τις ανασφάλειές τους. Αντί για πειράγματα, οι γονείς θα πρέπει να προσφέρουν καθοδήγηση και υποστήριξη στα παιδιά τους, βοηθώντας τα να χτίσουν υγιείς σχέσεις.

5. Συνήθειες και ιδιορρυθμίες

Τα παιδιά μπορεί να έχουν προσωπικές συνήθειες ή ιδιορρυθμίες που τα κάνουν μοναδικά. Τα πειράγματα για αυτές τις ιδιοσυγκρασίες μπορεί να οδηγήσουν σε αισθήματα ανεπάρκειας. Η ενθάρρυνση της ατομικότητας και ο σεβασμός των προσωπικών ορίων βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν μια θετική αίσθηση του εαυτού τους.

«Πώς μασάς έτσι; Μόνο οι κατσίκες κάνουν έτσι!». Αν το παιδί σας κάνει ανοησίες, να είστε προσεκτικοί με τα πειράγματα εκείνη τη στιγμή και τα λόγια που θα χρησιμοποιήσετε.

6. Προσωπικές προκλήσεις

Όλοι αντιμετωπίζουν προκλήσεις και τα παιδιά δεν αποτελούν εξαίρεση. Το να τους πειράξετε για προσωπικά πράγματα, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να βάλετε «φρένο» στην αυτοπεποίθησή τους. Αντίθετα, προσφέρετε υποστήριξη και ενθάρρυνση για να τα βοηθήσετε να ξεπεράσουν τα εμπόδια.

7. Μελλοντικές φιλοδοξίες

Με το να πειράζετε ένα παιδί για τις μελλοντικές του φιλοδοξίες και τα όνειρα που έχει, μόνο κακό θα του κάνετε. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί να καταπνίξει τα όνειρα και τις φιλοδοξίες που έχει, γι' αυτό αντί να τα αποθαρρύνετε, ως γονείς θα πρέπει να καλλιεργήσετε ένα περιβάλλον όπου τα παιδιά θα αισθάνονται ελεύθερα να εξερευνήσουν τα πάθη τους και να θέτουν τους δικούς τους στόχους.

Συμπέρασμα:

Το πείραγμα, όταν γίνεται αλόγιστα, μπορεί να αφήσει συναισθηματικά σημάδια σε ένα παιδί. Είναι σημαντικό οι γονείς να προσέχουν τον αντίκτυπο που μπορούν να έχουν τα λόγια τους και να δημιουργήσουν ένα περιβάλλον που προάγει τη συναισθηματική ασφάλεια.

Θυμηθείτε, οι λέξεις που επιλέγουμε σήμερα διαμορφώνουν τους ενήλικες που γίνονται αύριο τα παιδιά μας.

με πληροφορίες από το wordfromthebird.blog

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved