Πειράγματα μεταξύ αδερφών: Τι να κάνετε όταν η κατάσταση ξεφεύγει

Τα πειράγματα μεταξύ αδερφών δεν είναι ασυνήθιστα. Το βασικό είναι οι γονείς να γνωρίζουν πότε τα παιδιά ξεπερνούν τα όρια και να αντιδρούν αντίστοιχα.

Πειράγματα μεταξύ αδερφών: Τι να κάνετε όταν η κατάσταση ξεφεύγει
Bigstock

Τα πειράγματα μεταξύ αδερφών είναι κομμάτι της υγιούς ανάπτυξής τους. Τα παιδιά έχουν την τάση να πειράζουν τα αδέρφια τους ή άλλα παιδιά γιατί βρίσκουν ενδιαφέρον να πυροδοτούν μία σειρά από αντιδράσεις σε κάποιον άλλον άνθρωπο. Το να γνωρίζετε πότε πρέπει να επέμβετε και γενικά πώς να αντιδράσετε στα πειράγματα αυτά δεν είναι πάντα εύκολο.

Από τη μία, δεν θέλετε να πιστεύουν ότι είναι εντάξει να συμπεριφέρονται άσχημα στα αδέρφια τους. Από την άλλη, δεν θέλετε να συμπεριφέρεστε υπερβολικά και να δημιουργήσετε ζήτημα από το πουθενά.

Οι σχέσεις μεταξύ αδερφών είναι περίπλοκες, αλλά με μικρή καθοδήγηση τα πειράματα των παιδιών δεν θα ξεφεύγουν από τα όρια. Σημαντικό είναι οι γονείς να μιλήσουν στα παιδιά για τον σεβασμό και αναπτύσσοντας τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες θα αναπτύξουν υγιείς δεσμούς που θα διαρκέσουν για μία ζωή.

Τα πειράγματα μεταξύ αδερφών έχουν και οφέλη

Κι όμως, τα πειράγματα μεταξύ αδερφών μπορεί να έχουν και οφέλη. Τα πειράγματα είναι ένας τρόπος να χτίσουν και να ενισχύσουν τη μεταξύ τους σχέση. Αποτελούν ένδειξη αλληλεπίδρασης, επιρροής και είναι θετικά εφόσον χρησιμοποιούνται με παιχνιδιάρικη διάθεση ακόμα και για την επίλυση αντιπαραθέσεων. Θετικά είναι επίσης τα πειράγματα εφόσον χρησιμοποιούνται μεταξύ αδερφών που έχουν ήδη χτίσει μία δυνατή σχέση και κανένας από τους δύο δεν νιώθει άσχημα ή μειονεκτικά. Εάν συμβαίνει το αντίθετο, σημαίνει ότι μάλλον τα παιδιά έχουν υπερβεί τα όρια.

Πώς να διαχειριστείτε τα πειράγματα;

Προσπαθήστε να μην πάρετε τα πειράγματα πολύ σοβαρά. Είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ αδερφών αλλά αυτό δε σημαίνει απαραίτητα ότι υπάρχουν βαθύτερα άσχημα συναισθήματα. Εάν τα παιδιά γελάνε και δεν φαίνονται να πληγώνονται, όχι μόνο σωματικά αλλά και συναισθηματικά, δεν χρειάζεται να παρέμβετε.

Εάν το «θύμα» των πειραγμάτων είναι συνέχεια μόνο το ένα παιδί ή εάν η κατάσταση φαίνεται να ξεφεύγει, πιθανά να χρειαστεί να παρέμβετε. Μιλήστε στα παιδιά σας ξεχωριστά και εξηγήστε τους ότι όλοι αξίζουν τον σεβασμό των άλλων.

Δώστε το καλό παράδειγμα. Εάν πειράζετε συνέχεια τον σύντροφό σας ή άλλα άτομα, το πιθανότερο είναι τα παιδιά να αντιγράψουν τη συμπεριφορά σας. Δείξτε τους πώς ένα πείραγμα μπορεί να είναι καλό αποσκοπώντας στο χιούμορ, χωρίς να προσβάλει ή να πληγώνει κάποιον άλλον.

Όταν το πείραγμα γίνεται bullying

Όλα τα αδέρφια έχουν διαφωνίες και τσακωμούς. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει και το απλό πείραγμα να γίνει bullying. Η παρέμβασή σας τότε είναι αναγκαία. Είναι σημαντικό να γίνει κατανοητό στο παιδί-θύτη ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν είναι αποδεκτές. Βάλτε σαφή όρια και εξηγήστε στο παιδί ότι όλοι, τα αδέρφια, οι φίλοι, οι συμμαθητές του, όλοι, θα πρέπει να αισθάνονται ασφαλείς και ότι τους σέβονται.

Με πληροφορίες από healthnews.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved