Πώς να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας όταν δεν έχει φιλοδοξίες

Τι μπορείτε να κάνετε ώστε να δώσετε την απαραίτητη ώθηση στα παιδιά να προσπαθούν καθημερινά για το καλύτερο.

Πώς να βοηθήσετε το έφηβο παιδί σας όταν δεν έχει φιλοδοξίες
bored guy looking at camera near books and thoughtful teenage girl in library reading room. Bigstock

Πολλοί έφηβοι, ακόμα και στην περίοδο των μεγάλων αλλαγών στη ζωή τους, δεν παρεκκλίνουν από το στόχο τους. Ξέρουν τι θέλουν και εργάζονται με μεθοδικότητα και πρόγραμμα για να τα καταφέρουν.

Υπάρχει όμως κι ένα μεγάλο ποσοστό εφήβων που δεν έχουν καμιά φιλοδοξία, σε προσωπικό ή επαγγελματικό επίπεδο.

Πώς να παρακινήσετε το έφηβο παιδί σας

Το να παρακινήσετε έναν έφηβο να αποκτήσει φιλοδοξίες ή να βρει κάτι που τον ενδιαφέρει, δεν είναι εύκολο.

ti-na-kano-me-to-efivo-paidi-mou.jpg

Μπορείτε όμως να δοκιμάσετε τα ακόλουθα:

Πιστέψτε στο παιδί σας

Εκείνο που συχνά παραβλέπουν οι περισσότεροι γονείς είναι ότι τα κίνητρα των παιδιών συνδέονται άμεσα με την αυτοπεποίθησή τους . Εάν το έφηβο παιδί σας αισθάνεται άσχημα για τον εαυτό του, ή ό,τι δεν χρειάζεται να πάρει καλούς βαθμούς ή βλέπει τους άλλους ως πιο ικανούς, δεν θα έχει κίνητρο να προσπαθήσει.

Πρέπει να πιστέψετε στις ικανότητες του και να το βοηθήσετε να τις αναγνωρίσει– όσο μικρές κι αν είναι. Χρειάζεται να βρείτε τρόπους να τονώσετε την αυτοεκτίμησή του ενθαρρύνοντάς του να δοκιμάσει νέες δραστηριότητες.

Βοηθήστε το να θέσει ρεαλιστικούς στόχους

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία, το άγχος του εφήβου ανταγωνίζεται αυτό των ενηλίκων ενώ το 34% (των εφήβων) προβλέπουν ότι το άγχος τους θα αυξηθεί.

Αυτό σημαίνει ότι μερικές φορές, οι έφηβοι είναι τόσο αγχωμένοι που είναι δύσκολο αντιμετωπίσουν στόχους που έχουν θέσει οι ίδιοι ή οι γονείς τους.

Μην αφήνετε τον έφηβο να επηρεαστεί αρνητικά. Δώστε του κίνητρο βοηθώντας τον να μετατρέψει τους μεγάλους στόχους σε μικρότερους, πιο διαχειρίσιμους.

efivi-mousiki.jpg

Εστιάστε στο ταξίδι και όχι στον προορισμό

Το να παρακινήσετε τον έφηβο να είναι ο καλύτερος ή να προσπαθήσει σκληρά δεν θα συμβεί από τη μια στιγμή στην άλλη. Αντί να εστιάσετε στον προορισμό, δείτε τη διαδικασία ως ταξίδι. Με κάθε νέα πρόκληση, στόχο, νίκη ή επίτευγμα, το παιδί σας μαθαίνει για τη ζωή, για τον εαυτό του και για το τι είναι ικανό να καταφέρει. Επίσης, μεγαλώνει και αποκτά περισσότερη αυτοπεποίθηση.

Δώστε κίνητρο στον έφηβο να αναλάβει ρίσκα και να διαχειριστεί τυχόν αποτυχίες που θα το βοηθήσουν να γίνει ένας υπεύθυνος, σκληρά εργαζόμενος, ενήλικας.

Και μην ξεχνάτε, η ανατροφή των παιδιών δεν είναι ένα σπριντ, είναι ένας μαραθώνιος.

Με πληροφορίες από το raisingteenstoday.com

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved