Τα παιδιά που ακούνε με την πρώτη φορά έχουν γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα

Πώς θα κάνετε τα παιδιά σας να σας ακούσουν από την πρώτη φορά που θα πείτε κάτι.

Μαργαρίτα Νικολάου
Τα παιδιά που ακούνε με την πρώτη φορά έχουν γονείς που κάνουν αυτά τα 5 πράγματα
Bigstock

«Πώς καταφέρνεις το παιδί σου να σε ακούει;», είναι η ερώτηση που κάνουν αρκετοί γονείς όταν έρχεται η στιγμή να διαχειριστούν τα παιδιά τους. Αλλά μπορεί να εκπλαγείτε αν μάθετε ότι η απάντηση κρύβεται σε εσάς τους ίδιους και το πώς επικοινωνείτε με τα παιδιά σας.

Μιλώντας με θετικό τρόπο στα παιδιά σας και καταργώντας τις αρνητικές εντολές θα τα κάνετε να σας ακούσουν.

Με λίγα λόγια, αν θέλετε να μάθετε στο παιδί σας να σας ακούει, το πρώτο πράγμα που πρέπει να συνειδητοποιήσετε είναι ότι η συμπεριφορά του παιδιού σας όσον αφορά την ακρόαση ξεκινάει από εσάς και μόνο εσάς.

Φράσεις που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όταν το παιδί σας δεν ακούει

Ακούστε το πρώτα εσείς

Είναι δύσκολο να καταφέρει ένας γονιός το παιδί του να τον ακούσει. Τόσο δύσκολο που πολλές φορές αναρωτιόμαστε αν το παιδί μας ακούει καλά.

Όταν το παιδί δεν ακούει αυτό που του λέμε, υψώνουμε τη φωνή μας και πιο δυνατά, και πιο δυνατά, και πιο δυνατά μέχρι να τραβήξουμε την προσοχή του.

Κάπως έτσι και οι δύο (γονείς και παιδί) στέλνουμε αρνητικά σήματα ο ένας στον άλλο και δεν είναι περίεργο που ο κύκλος της κακής επικοινωνίας επιδεινώνεται και υπάρχει σύγχυση από όλες τις δύο πλευρές.

Όταν το παιδί δεν μας ακούει, μας κάνει να πιστεύουμε ότι μας αγνοεί και πως δεν μας σέβεται, σωστά; Τι θα γινόταν λοιπόν αν μπορούσαμε ως γονείς να καταλάβουμε πώς να κάνουμε το παιδί μας να ανταποκριθεί καλύτερα, αντί να καταλήξουμε σε τσακωμό και φωνές;

5 τρόποι να κάνετε το παιδί σας να σας ακούσει

1. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι απασχολημένο όταν του μιλάτε

Τα παιδιά ασχολούνται με πολλά πράγματα και σκέφτονται επίσης, πολλά πράγματα. Θα μπορούσατε λοιπόν να του πείτε για να σας ακούσει: «Μπορείς να με κοιτάξεις μια στιγμή για να βεβαιωθώ ότι θα με ακούσεις;»

Έτσι θα του τραβήξετε πρώτα την προσοχή, θα του δείξετε σεβασμό και θα του δώσετε την ευκαιρία να σας ακούσει χωρίς να σας αγνοήσει.

2. Χρησιμοποιήστε απλές και κατανοητές φράσεις

Τα παιδιά δεν είναι ενήλικες. Δεν μπορείτε να μιλάτε στο πεντάχρονο ή στο 11χρονο παιδί σας σαν να μιλάτε στον διευθυντή σας.

Χρησιμοποιήστε απλό και κατανοητό λεξιλόγιο όταν μιλάτε στα παιδιά σας. Χρησιμοποιήστε επίσης μικρές και κατανοητές φράσεις.

3. Μιλήστε με σεβασμό και όχι με απαίτηση

Τα παιδιά σιχαίνονται την προστακτική. Μάλιστα τα κάνει να εκνευρίζονται. Πάρτε παράδειγμα από τον εαυτό σας. Εκνευρίζεστε όταν κάποιος σας δίνει εντολές, σωστά; Το παιδί σας δεν διαφέρει.

Μιλήστε του όμορφα, με σεβασμό και ευγένεια.

4. Βεβαιωθείτε ότι σας ακούει

Το παιδί πολλές φορές μπορεί να είναι αφηρημένο. Όπως εσείς, έτσι και εκείνο έχει καλές και κακές μέρες. Μιλήστε μαζί του, ακούστε το, δώστε την αμέριστη προσοχή σας σε εκείνο και θα κάνει και από την πλευρά του το ίδιο.

5. Ανταμείψτε το όταν κάνει κάτι που ζητήσατε και όταν κάνει κάτι που ΔΕΝ ζητήσατε

Ζητήστε από το παιδί σας να βγάλει τα παπούτσια του και πείτε του πού να τα βάλει, για να μην είναι πεταμένα από εδώ και από εκεί. Πείτε του «μπράβο» όταν το κάνει. Πείτε του «μπράβο» όμως και όταν το δείτε την επόμενη μέρα να βάζει τα παπούτσια του εκεί που του είχατε δείξει την πρώτη φορά, χωρίς να του το ζητήσετε εσείς.

Κάποιες φορές είναι αρκετά εύκολο να κάνουμε τα παιδιά μας να μας ακούσουν. Στο δικό μας χέρι και στη δική μας συμπεριφορά βρίσκεται η λύση.

με πληροφορίες από το wordfromthebird.blog

© 2012-2024 Mothersblog.gr - All rights reserved